13 C
București
joi, aprilie 25, 2024
AcasăACTUALITATEPoliticaUSL vrea ca Romania sa nu mai fie monitorizata. "Nu se poate"...

USL vrea ca Romania sa nu mai fie monitorizata. „Nu se poate” – spune UE

in:

Stiri pe acelasi subiect

Romania ramane sub supravegherea Comisiei Europene

Comisia Europeana a luat nota de reinstalarea in functie...

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, marti, ca tinta USL este ca anul acesta tara noastra „sa scape” de acest MCV.

Victor Ponta, Romanian Prime Minister, was received by JosŽ Manuel Barroso, President of the EC„Orice roman trebuie sa sustina ridicarea MCV pentru Romania, noi cred ca ne-am indeplinit foarte multe obligatii din capitolul 24 Justitie si afaceri interne, MCV este un mecanism sanctionatoriu, dar, daca ati observat, in ultima perioada incepem o cooperare constanta cu CE si PE tocmai ca mecanismul este de cooperare si verificare. Tinta noastra este ca anul aceasta sau cat mai repede putem, o tinta a USL, sa scapam de acest MCV”, a precizat Valeriu Zgonea. El a adaugat ca „este oportun” sa nu mai existe acest control. Eurodeputatii liberali Ramona Manescu si Cristian Busoi, precum si Corina Cretu de la PSD, au cerut luni seara, in sesiunea plenara a PE de la Strasbourg, incetarea MCV pentru Romania, cei trei criticand ultimul raport publicat saptamana trecuta de Comisia Europeana.

„Avand in vedere reglementarea ambigua a MCV, influenta politica, dar si faptul ca durata stabilita initial de trei ani de la momentul aderarii a expirat, solicit Comisiei Europene sa incheie procedura monitorizarii Romaniei prin MCV”, a afirmat Manescu, in sectiunea alocata discursurilor de un minut de la finalul sesiunii plenare de luni seara.

De asemenea, Cristian Busoi a cerut Comisiei sa corecteze „aspectele neconforme cu realitatea” din ultimul raport si „sa ofere un calendar clar de inchidere a MCV pentru Romania”.

La randul sau, Corina Cretu a punctat ca MCV „este profund nedrept la adresa Romaniei si Bulgariei, iar acest dezavantaj trebuie sa inceteze, fie prin instituirea unui instrument valabil pentru toate tarile membre, fie prin desfiintarea MCV”.

 

Nu e cand vrem noi, e cand ne indeplinim obligatiile

Mark Gray, purtator de cuvant al Comisiei Europene (CE), a declarat ca Tratatul de aderare nu stabileste un termen-limita pentru derularea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) la momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, procedura de monitorizare urmand sa se incheie atunci cand Romania va indeplini cele patru obiective de referinta stabilite la aderare.

„Cred ca exista un anumit grad de confuzie privind calendarul pentru MCV. Cand Romania a aderat la UE nu s-a stabilit un termen-limita pentru MCV. A existat un termen-limita de trei ani pentru activarea clauzelor de salvgardare, daca anumite masuri nu erau luate de autoritatile romane. Dar pentru MCV nu exista un termen-limita si, asa cum CE a transmis mereu cu claritate, acesta se va incheia atunci cand Romania va indeplini cele patru obiective de referinta stabilite la momentul aderarii”, a precizat Mark Gray, pentru Agerpres.

In ceea ce priveste anuntarea unui calendar pentru incheierea MCV, Mark Gray a precizat ca „CE nu va anunta un calendar, pentru ca nu tine de noi”.

„Indeplinirea recomandarilor tine cu totul de autoritatile romane. Asa ca CE in niciun moment nu va fixa un termen-limita pentru indeplinirea recomandarilor stabilite in obiectivele de referinta asupra carora am cazut de acord la momentul aderarii”, a spus purtatorul de cuvant.

„Am vazut multi oameni spunand ca, daca exista unul, doua sau mai multe rapoarte bune, asta ar insemna incheierea MCV. CE nu va spune asta, CE va face o evaluare si toti stim ca trebuie facut mai mult, CE a stabilit in termeni clari ce trebuie facut, si acum tine de autoritatile romane sa respecte aceste angajamente luate”, a adaugat el.

Ultimele stiri