13.2 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăACTUALITATECulturaV-ati intrebat vreodata de ce batem in lemn ca sa alungam ghinionul?

V-ati intrebat vreodata de ce batem in lemn ca sa alungam ghinionul?

in:

Stiri pe acelasi subiect

Sarbatoarea Sfantului Gheorghe: Ce spune traditia ca NU este bine să faci azi

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este sărbătorit, în fiecare an,...

Trenurile cu busteni care pleaca din Romania, un fakenews de proportii

Periodic apar in social media clipuri video si fake-news...

Propunere marca PNL: TVA-ul la produsele derivate din lemn să scadă de la 19% la 5%

Parlamentarii PNL au depus un amendament care prevede reducerea...

Inainte de raspandirea Crestinismului sau a Islamului, numeroase comunitati pagane venerau copacii. Unele popoare credeau ca acestia sunt adevarate oracole, altele le includeau in tot felul de ritualuri mai mult sau mai putin religioase. In antichitate, celtii considerau copacii a fi refugii ale unor zeitati sau spirite.

ghinionScriitorii Stefan Bechtel si Deborah Aaronson sugereaza ca exista o legatura intre credinta in aceste spirite si obiceiul de a bate in lemn. Prima posibila origine a obiceiului ar proveni de la europenii pagani care ar fi batut in lemn pentru a-si proteja casele si copacii de spirite rele sau pentru a le impiedica pe acestea sa le fure norocul.

O alta varianta, scrie descopera.ro, ar fi ca popoarele care venerau copacii obisnuiau sa puna mana pe scoarta lor atunci cand cereau ceva spiritelor pe care le gazduiau, dar si atunci cand doreau sa le multumeasca pentru norocul de care au avut parte. De-a lungul secolelor obiceiul s-ar fi putut modifica astfel incat sa se ajunga la superstitia conform careia batutul in lemn aduce si pastreaza norocul.

Sursa: realitatea.net

Ultimele stiri