11.8 C
București
joi, aprilie 18, 2024
AcasăSocialSanatateVezi ce schimbari apar in sistemul medical de stat: coplata, internari de...

Vezi ce schimbari apar in sistemul medical de stat: coplata, internari de o zi, manageri pentru programele nationale de sanatate

in:

Stiri pe acelasi subiect

spitalMinistrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat marti ca sistemul coplatii se va aplica doar in spitale, la externarea pacientilor, nu şi pentru urgenta, urmand sa fie o suma modica de pana in zece lei.

Oficialul guvernamental a explicat ca, intr-o prima etapa, Fondul Monetar International a cerut coplata pentru toate serviciile medicale, insa, in urma negocierilor, s-a convenit sa se plateasca numai in spital, la externare. El a precizat ca in acest fel este indeplinita o conditionalitate prevazuta de celelalte guverne in acordul cu FMI. Potrivit ministrului, masura este necesara pentru ca in spitale costurile sunt cele mai mari şi s-a constatat ca se fac internari nejustificate, fictive, pentru ca tariful este prea mic, Nicolaescu opinand ca aceste probleme se vor diminua prin aplicarea coplatii.

Eugen Nicolaescu a anuntat, de asemenea, ca la sfarşitul anului se va realiza o evaluare a coplatii, dupa care se va decide ce paşi vor fi facuti in continuare. El a precizat ca banii din coplata merg la venitul propriu al spitalului.Cat priveşte managementul unitatilor sanitare, ministrul a precizat ca, daca se acumuleaza trei luni consecutiv datorii, managerul poate fi schimbat. “In bugetul pe 2013 o suma foarte mare este pentru plata datoriilor şi nu se mai pot acumula altele in plus”, a atras atentia Eugen Nicolaescu.

El a facut referire şi la majorarea tarifelor pe caz rezolvat: pentru spitalele de gradul I – 1.800 lei, pentru spitalele judetene – 1.600 de lei, pentru spitalele de boli cronice – 1.380 de lei . Unitatile sanitare cu cazuri de complexitate mai mare vor avea un tarif mai mare. La acestea se adauga şi programul pentru terapie intensiva care are prevazute 200 milioane de lei şi vine ca un ajutor suplimentar pentru spitale.

Contractul cadru intra in dezbare

Nicolaescu a anuntat si ca incepand de miercuri va fi postat, pentru dezbatere, pe site-ul Ministerului Sanatatii şi al Casei Nationale de Sanatate contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate. El a subliniat ca işi doreşte o consultare ampla, in care sa fie atraşi cat mai multi reprezentanti ai asociatiilor de pacienti, patronate, universitati, asiguratori privati, oameni de afaceri, pentru a-şi exprima opiniile. Ministrul a facut referire la faptul ca, potrivit actului normativ, medicina de familie va primi o finantare mai mare per/capita de la 50 la 70%, iar pentru servicii finantarea va creşte la 30% pentru bugetul medicina de familie. In context oficialul guvernamental a subliniat necesitatea ca medicii de familie sa monitorizeze eficient pacientii cu bolii cronice şi, pe de alta parte, a cerut managerilor de spitale sa-şi asume responsabilitatea conducerii unitatilor, schimbarea atitudinii şi a comportamentului.

Totodata Nicolaescu a spus ca medicina de ambulatoriu va avea un buget cu 50% mai mare şi a atras atentia ca se doreşte ca aceasta sa devina ”un filtru” pentru tot ce inseamna internari nejustificate, fictive, care greveaza foarte mult bugetele spitalelor. Ministrul a pledat pentru spitalizarea de zi sustinand ca acest lucru reprezinta o şansa de scadere a costurilor. Potrivit acestuia un procent de 40% din internarile din spitale pot fi rezolvate prin spitalizarea de zi.

Reorganizarea programelor nationale de sanatate

Legat de programele de sanatate nationale Nicolaescu a declarat ca trebuie sa fie reorganizate şi se intentioneaza ca fiecare dintre acestea sa aiba un manager.. Seful de la Ministerul sanatatii a explicat ca „sunt probleme” pe programele nationale şi a dat exemplu programul din oncologie, precizand ca in cazul acestuia au aparut probleme inca din 2008.”Programele nationale au fost tratate ca o Cenuşareasa a sistemului. Nu mai avem raportari, nu ştim cati pacienti avem. Vrem sa reorganizam programele nationale şi vrem ca fiecare program sa aiba un manager”, a mai aratat Nicolaescu.

In ceea ce priveste investitiile, ministrul a recunoscut ca pentru acest an suma alocata este mica. El a mentionat ca au fost alese cateva obiective care se pot finaliza mai repede. Este vorba despre Spitalul “Bagdasar Arseni”, Institutul Oncologic din Iaşi şi consolidarea a doua institute importante – Institutul National de Boli Infectioase “Matei Balş” şi Institutul de Endocrinologie -, precum şi finalizarea a 20 de maternitati, prin programul Bancii Mondiale, din care 10 sunt in Moldova, zona cu cea mai mare natalitate.In cadrul videoconferintei desfaşurate la Palatul Victoria, ministrul Sanatatii a anuntat ca, in foarte scurt timp, va fi intocmit un memorandum cu autoritatile judetene, in baza caruia fiecare judet sa işi stabileasca strategia in sanatate, şi astfel sa se cunoasca necesitatile de paturi, de personal, ce fel de boli sunt mai frecvente in zona respectiva, iar apoi se va stabili o strategie nationala. Aceste strategii ar trebui finalizate la 30 aprilie sau 31 mai, a precizat ministrul Sanatatii.

El a reiterat ca Fondul Monetar International nu a cerut o lege a sanatatii, ci identificarea de masuri şi actiuni pentru functionarea sistemului.

In aceeaşi videoconferinta, ministrul Sanatatii a solicitat sa se realizeze un top al celor mai frecvente zece afectiuni care pot fi rezolvate in ambulatoriu sau spitalizare de o zi, pentru a reduce numarul internarilor.

 

 

Ultimele stiri