19.1 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăSocialAngajariVezi unde s-au inregistrat cele mai mari cresteri salariale

Vezi unde s-au inregistrat cele mai mari cresteri salariale

in:

Stiri pe acelasi subiect

Studiul Pay Well de beneficii salariale, prezentat, astazi, de compania de consultanta PwC arata ca cele mai mari cresteri salariale medii din Romania in 2012 au fost inregistrate in sectorul IT si s-au cifrat la 6,1 %, fata de 3,6 % anul trecut. Cele mai puternice scaderi au avut loc in industrie, de la 7,2 %, in 2011, la 4,7 %, in 2012.

Potrivit studiului, in productia auto scaderea a fost de la 8,9 % in 2011, la 8 % in 2012, in banci s-a inregistrat o crestere de la 2,9%, in 2011, la 3,2%, in 2012, in sectorul bunurilor de larg consum si distributie a fost o crestere de la 3,7%, in 2011, la 4,8% in 2012, in leasing salariile au scazut de la 5,4 % la 4,8 %, in farma de la 6,3, la 6 %, iar in sectorul de retail a fost o crestere usoara, in 2012, la 3,1 %, de la 2,4 %, in 2011.

Daca per total indicatorii de rentabilitate a muncii s-au deteriorat, au existat si sectoare in care am vazut o imbunatatire a indicatorilor financiari si de rentabilitate a capitalului uman in 2011. Astfel, castiguri de productivitate au fost inregistrate in domeniul tehnologiei informatiei si in industria telecomunicatiilor. In schimb, rentabilitatea capitalului uman s-a deteriorat mult in sectorul bancar, in industria bunurilor de larg consum si in industrie”, a declarat Horatiu Cocheci, Senior Manager, liderul echipei de consultanta in resurse umane, PwC Romania.

Valoric, salariile au reprezentat 7.206 lei brut in IT, 6.161 lei brut in leasing, 5.513 lei brut in sectorul farmaceutic, 4.614 lei brut in banci, 4.056 lei brut in telecomunicatii, 3.132 lei brut in productia auto, 2.570 lei brut in industrie, 2.417 lei brut in distributie, urmate de retail si agrochimice, cu 1.713 lei brut si respectiv 1.521 lei brut.

Studiului PwC Saratoga 2012 mai arata ca rentabilitatea Capitalului Uman in Romania continua sa scada, inregistrand anul trecut o reducere cu 9% comparativ cu 2010Acest indicator analizeaza Rentabilitatea Capitalului Uman, exprimata ca venitul brut generat de fiecare angajat pentru fiecare unitate monetara (fie ea euro, dolar american sau leu) platita de angajator sub forma de remunerare. In acelasi timp, costurile cu forta de munca raportate la costurile totale ale companiilor au crescut cu 13%, de la 10,13% in 2010, la 11,45% in 2011.

Din pacate, companiile romanesti s-au vazut confruntate anul trecut cu o erodare a profitabilitatii, corelata cu o crestere a costurilor cu forta de munca. In acest context, rentabilitatea capitalului uman din Romania a ramas in urma celorlalte state din Europa Centrala si de Est, acolo unde media este de 1,57. Acest lucru afecteaza competitivitatea Romaniei si atractivitatea sa ca destinatie de investitii. Pentru redresare este nevoie de controlul costurilor salariale, astfel incat orice noua crestere sa fie la nivelul castigurilor de productivitate, sau chiar sub acestea”, a mai spus Horatiu Cocheci.

In ceea ce priveste fluctuatia de personal, aceasta se apropie de valorile medii inregistrate in Europa Centrala si de Est, anul trecut 15,6% din angajati parasindu-si organizatiile pentru care lucrau (media in Europa Centrala si de Est este de 16,7%), ceea ce indica o fluctuatie normala de personal si o revitalizare a pietei muncii. Pe de alta parte, exista diferente puternice intre sectoarele economice. In retail, fluctuatia de personal este deosebit de ridicata (41,3%), in vreme ce in industrie numai 7,6% din angajati au parasit organizatiile pentru care lucrau anul trecut, mai putin de jumatate fata de media nationala. In plus, 74% dintre plecari la nivel national sunt plecari voluntare prin demisie (fata de media din Europa Centrala si de Est de 63%), la acelasi nivel ca si anul trecut.

In ultimii patru ani, in incercarea de optimizare a costurilor, companiile au recurs la o redimensionare a departamentelor. Cea mai pronuntata schimbare s-a simtit la nivelul departamentului administrativ, acolo unde de la raportul de un angajat cu functie administrativa la 31 de angajati s-a redus in prezent la 1 la 91. In mod similar, departamentele cu grad mare de specializare au fost redimensionate prin reducerea numarului de angajati, un exemplu in acest sens il reprezinta departamentul juridic, prin externalizarea partiala a serviciilor juridice. In schimb, angajatii specializati in IT au fost la mare cautare in aceasta perioada, ponderea lor in organizatii crescand de la raportul de 1 specialist in IT la 87 de angajati la 1 IT-ist la 58 de angajati.

In privinta absenteismului, Romania ramane printre tarile cu un nivel redus al absenteismului (1,4%), de 3 ori mai scazut decat media din Europa Centrala si de Est (4,3%). Anul trecut s-a resimtit o scadere a investitiilor in cursuri de specializare, alocandu-se 15 ore per angajat, fata de 25 de ore in 2010. In privinta cheltuielilor efective ale companiilor pentru activitatile de formare, acestea se cifreaza la 144 de EUR per angajat, sub media central si est europeana de 186 de euro per angajat.

Studiul PwC Saratoga Romania 2012 prezinta date exhaustive referitoare la  indicatori ai Capitalului Uman pe baza datelor colectate de la 84 de companii participante din cinci ramuri economice (telecomunicatii, tehnologie, produse industriale, industria farmaceuticã, industria bunurilor de larg consum, retail, industria hoteliera si sectorul bancar).

 

Ultimele stiri