26.8 C
București
marți, aprilie 16, 2024
AcasăDivertismentTopurile zileiCele zece lucruri pe care nu le stiai despre ochii tai

Cele zece lucruri pe care nu le stiai despre ochii tai

in:

Stiri pe acelasi subiect

O tara blocata de proteste! Medicii nu vor mai elibera niciun document de la 1 februarie

După protestele transportatorilor, ale fermierilor și amenințările altor categorii...

Investitii de 11 miliarde in spitalele din Romania! Rafila anunta o schimbare de amploare

Alexandru Rafila, ministrul sanatatii a anuntat din prima zi...

De ce nu e bine sa stai la umbra unui nuc?

In timp ce nucile sunt delicioase si hranitoare, exista...

Cel mai ieftin antibiotic! Efectele terapeutice ale traditionalelor muscate!

Celebrele mușcate pe care le găsim în multe #case...

Toate cele cinci simturi joaca un rol la fel de important pentru noi. Dar daca am intreba care este ultimul simt pe care nu ai vrea sa-l pierzi, mai mult ca sigur ar fi vederea. Iata zece lucruri pe care probabil nu le stiai despre ochii tai, potrivit celor de la toptenz.net:

10. Toata lumea are nevoie de ochelari la o varsta inaintata

Varsta la care vei avea nevoie sa porti ochelari, pentru 99% din populatie, este intre 43 si 50 de ani.

9. Ochiul tau este mai rapid decat orice camera foto

hk4-7x18-f-lens_1jpg

Putem spune ca ochiul este cea mai performata camera foto.

8. Ochii tai sunt dezvoltati in intregime pana la varsta de sapte ani

Smiling_Eyes

Pana la varsta de 7 ani, ochii sunt complet dezvoltati si sunt la fel ca ai unui om adult. De aceea este bine sa ne dam seama de problemele de sanatate ale copiilor nostri inca de la o varsta frageda. Cu cat mai repede, este cu atat mai bine.

7. Clipesti de aproximativ 15000 de ori pe zi

blinking

Clipitul este un act reflex involuntar, dar putem clipi si la comanda daca ne dorim. Acesta este foarte important pentru ca ajuta la indepartarea microorganismelor de pe suprafata ochiului prin formarea unui film lacrimal. Lacrimile aujuta la oxigenarea ochiului si au proprietati antibacteriene.

6. Toti vom avea de a face cu cataracta cand la o varsta inaintata

mv-v15-1407-f2

Oamenii nu realizeaza ca aceasta afectiune oculara, nu este o boala, ci mai degraba o consecinta fireasca a imbatranirii. Ne putem gandi la cataracta ca la aparitia parului alb, ambele vin la un moment dat. E destul de dificil sa intalnesti un om trecut de 80 de ani fara cataracta, varsta la care aceasta afectiune oculara apare in jurul varstei de 70 de ani.

5. Diabetul este adesea depistat in urma unui control oftalmologic

diabetes

Persoanele care sufera de diabet zaharat tip 2 nu prezinta de cele mai multe ori simptome care ar da de gol boala. De aceea multi dintre noi nici macar nu stim ca suferim de aceasta afectiune pana la un control oftalmologic de rutina care poate depista acele mici vase de sange sparte din spatele ochiului, semn frecvent al instalarii diabetului.

4.Vezi cu creierul, nu cu ochii

Functia vizuala este aceea de a aduna informatii despre obiectele si imaginile pe care le vezi, transmitandu-le mai departe, prin intermediul nervului optic, catre creier, mai exact in cortexul vizual, iar de acolo informatiile sunt retrimise catre ochi.

3. Ochii tai auto-corecteaza unghiurile moarte

anatomyoftheeye2

Anumite afectiuni oculare, cum ar fi glaucomul dar si probleme de sanatate, precum accidentele vasculare cerebrale, pot duce la dezvoltarea unor unghiuri moarte care se simt in campul vizual. Creierul are capacitatea sa auto-corecteze aceste unchiuri moarte, ochiul sanatos preluand functiile celui bolnav.

2. Oamenii tristi au probleme cu vederea

Persoanele optimiste, care vad viata in roz, au toate sansele sa aiba o vedere mai buna decat persoanele pesimiste. Si asta deoarece o abordare pozitiva ajuta la o absorbtie mai buna a informatiilor vizuale din lumea exterioara.

1. Ochii lacrimeaza cand se usuca

dry-eye_slide_show

Pare o contradictie logica, nu-i asa? Desi suna destul de ciudat, acest mecanism poate fi totusi explicat. Lacrimile oculare iau nastere din 3 componente: apa, mucus si grasimi. In momentul in care intervine un dezechilibru privind cantitatea acestor componente, ochii se usuca iar creierul raspunde in consecinta la aceasta uscaciune, drept urmare acesta va prerlua controlul si va produce apa suplimentara, care va duce la formarea lacrimilor, deci la rezolvarea problemei.

Ultimele stiri