Intra in contact cu noi

Economie

10 milioane de tigarete de contrabanda pe luna! Atat a capturat Romania in primele noua luni!

Publicat cu

pe

Autoritățile române au capturat peste 90 de milioane de țigarete de contrabandă în primele 9 luni ale anului 2023, aproape dublul volumului capturilor înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut. Valoarea totală a acestora pe piața neagră este de peste 15 milioane de euro, potrivit datelor centralizate pe www.stopcontrabanda.ro, singurul centralizator în timp real al capturilor de țigarete de contrabandă din România. BAT lansează o nouă campanie de informare privind cadrul legislativ și riscurile contrabandei și contrafacerii, în parteneriat cu Poliția de Frontieră Română și Autoritatea Vamală Română.

Traficul cu produse contrafăcute s-a triplat în primele șase luni ale anului 2023, potrivit Analizei activităţii Poliţiei de Frontieră Române pe semestrul I al anului 2023. Între produsele cel mai frecvent contrafăcute se numără țigaretele, articolele vestimentare și de încălțăminte sau produsele cosmetice. Fiecare vânzare a unui produs contrafăcut generează pierderi la bugetul de stat și un pericol real la adresa siguranței consumatorilor.

BAT, un partener dedicat al autorităților în lupta împotriva contrabandei și contrafacerii

BAT demarează și în acest an o nouă campanie de informare cu privire la cadrul legal și riscurile contrabandei și contrafacerii la adresa siguranței individuale și a comunităților. Începând cu 21 septembrie, toate punctele de frontieră și vamale vor oferi materiale informative privind cantitățile de țigarete cu care se poate călători în spațiul UE și non-UE, sancțiunile aplicabile pentru contrabandă și contrafacere, precum și elemente de identificare a produselor ilegale și contrafăcute. Campania se derulează în parteneriat cu Poliția de Frontieră Română și Autoritatea Vamală Română.

Reclama

“În contextul în care datele la zi ale anului curentindică o sporire alarmantă a activității infracționale și diversificarea metodelor de introducere pe piață a produselor de contrabandă și contrafăcute, siguranța consumatorilor, frânarea fenomenelor rețelelor infracționale și asigurarea sustenabilității veniturilor la bugetul de stat trebuie să se regăsească cu prioritate pe agenda publică a țării. Credem cu tărie într-o informare continuă și corectă asupra riscurilor contrabandei și contrafacerii și continuăm să susținem eforturile autorităților în combaterea acestui fenomen cu implicații severe asupra dezvoltării economice și a siguranței comunităților”, declară Ileana Dumitru, Director juridic și relații publice, Aria Europa de Sud – Est din cadrul BAT.

Pe fondul eforturilor intense de combatere a activităților ilicite la graniță, BAT, cel mai mare jucător de pe piața tutunului din România, a plătit anul trecut o contribuție totală de 10,5 miliarde lei (2,1 miliarde euro) în accize și taxe la bugetul de stat. Această sumă se adaugă la cele 24 miliarde de euro contribuție directă a BAT la bugetul de stat în primii 25 de ani de activitate pe piața locală.

„Acțiunile de amploare derulate pentru combaterea contrabandei se reflectă în datele consemnate în primele opt luni ale anului în curs, înregistrând rezultate foarte bune care constau în capturi semnificative de țigarete și destructurarea de rețele de crimă organizată. În perioada ianuarie – august au fost reținute în vederea confiscării, 3,4 milioane pachete de ţigări cu o valoare de 62,7 milioane lei şi peste 27 de tone  tutun vrac şi pentru narghilea. Eforturile în vederea reducerii fenomenului traficului ilegal vor continua la fel de susținut, în colaborare cu toate instituțiile statului cu competențe în combaterea contrabandei, precum şi cu partenerii din industria de profil”, a declarat inspectorul general al Poliției de Frontieră, chestor de poliţie IVAŞCU Victor-Ştefan.

Autoritatea Vamală Română și BAT au reînnoit în data de 08 septembrie 2022 Protocolul de colaborare semnat în 2014, fiind stabilit un cadru general pentru intensificarea eforturilor comune de a preveni și combate contrabanda cu produse din tutun, fabricarea, comerțul și distribuția ilegală a produselor din tutun contrafăcute, precum și pentru stabilirea modalităților de colaborare și a schimbului de informații și asistență.

Experiența operativă ne-a arătat că traficul ilicit cu produse accizabile este un fenomen ce poate fi combătut eficient prin colaborare și parteneriat, iar Autoritatea Vamală Română derulează permanent acțiuni specifice de combatere a traficului ilegal cu țigarete și produse din tutun, prin mijloacele avute la dispoziție, inclusiv prin colaborarea cu instituțiile și autoritățile de aplicare a legii și cu autoritățile internaționale de profil ( OLAF, EUROPOL, SELEC, Organizația Mondială a Vămilor).

Traficul ilicit cu țigarete și produse din tutun este un femonen global, complex și constituie o amenințare permanentă pentru concurențialitatea pieței legale, interne și europene, de natură să afecteze substanțial bugetul de stat consolidat al fiecărui stat membru, interesele financiare ale Uniunii Europene și, în egală măsură, comerțul ilicit cu țigarete. Traficul ilicit cauzează pierderi financiare importante, care se datorează neachitării taxelor vamale, precum și a altor taxe, inclusiv taxa pe valoarea adăugată (TVA) și accize.

Reclama

Cele mai mari 3 capturi de țigarete de contrabandă au fost înregistrate anul acesta în județele Arad, Giurgiu și Vâlcea, volumele reținute în aceste județe reprezentând peste 70% din totalul capturilor în primele 9 luni ale lui2023.

Autoritățile au destructurat anul acesta și grupări majore care activau în domeniul contrafacerii de produse din tutun, în special în zonele de sud ale țării. La jumătatea anului, în urma unor percheziții în județele Ilfov, Călărași șiDolj, autoritățile au descoperit grupări care au organizat și introdus pe teritoriul României 64 de transporturi ce au avut ca obiect aproape 330 tone de tutun neprelucrat, în scopul prelucrării acestuia în diferite unități clandestine. În luna august, de asemenea, au fost descoperite două instalații de procesare clandestină a tutunului și peste 2.000 de kilograme de tutun, dintre care aproximativ 600 de kilograme era deja prelucrat.

Datele despre evoluția capturilor de țigarete de pe teritoriul României sunt centralizate în timp real pe platforma www.stopcontrabanda.ro, o inițiativă BAT care are scopul de a susține eforturile autorităților, prin centralizarea capturilor din întreaga țară, dar și de a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei cu țigări asupra societății. Campania este desfășurată în parteneriat cu Poliția Română, Poliția de Frontieră Română, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Autoritatea Vamală Română. Campania „Stop contrabanda” a fost lansată de BAT în 2017, pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu țigări.

Despre BAT în România

Reclama

• BAT, cel mai mare jucător de pe piața tutunului din România, a avut un impact total în economie de peste 125 de miliarde de euro* în primii 25 de ani de prezență pe piața locală. Din această sumă, aproximativ 24 de miliarde de euro reprezintă contribuția directă la bugetul de stat sub formă de taxe și accize.
• BAT este unul dintre cei mai mari contribuabili ai României, cu o contribuție totală de 10,5 miliarde lei (2,1 miliarde euro) în accize și taxe la bugetul de stat în 2022.
• Investițiile totale ale companiei în fabrica din Ploiești au depășit pragul de 500 de milioane de euro de la construcția sa în 1996.
• BAT are în prezent peste 3.000 de angajați în cele trei entități economice ale grupului din România și generează peste 30.000 de locuri de muncă pe lanțul de distribuție.
• România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la trei ori mai mic, iar fiecare container de țigări ilegale înseamnă un milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de țigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane și chiar activități teroriste.

Despre BAT la nivel global

BAT este o companie de top, cu mai multe categorii de bunuri de larg consum, al cărei obiectiv este de a construi un viitor mai bun (A Better Tomorrow™) prin reducerea impactului asupra sănătății, ceea ce presupune angajamentul de a oferi consumatorilor adulți o gamă variată de produse cu risc redus*.

Compania susține clar că țigările cauzează riscuri majore la adresa sănătății și că singura modalitate prin care acestea pot fi evitate este renunțarea la fumat. BAT îi încurajează pe cei care continuă să fumeze să facă trecerea complet la alternative cu risc redus dovedit științific*. Pentru a realiza acest lucru, BAT se transformă într-o afacere cu multiple categorii de bunuri de larg consum, centrată cu adevărat pe consumatori.

Reclama

Obiectivul BAT este ca 50 de milioane de consumatori să aleagă produsele sale care nu implică arderea tutunului până în 2030 și de a genera venituri de 5 miliarde de lire sterline din noile categorii până în 2025. BAT și-a stabilit o serie de obiective ambițioase de sustenabilitate, precum neutralitatea emisiilor de carbon pentru Scopurile 1 și 2 până în 2030, eliminarea utilizării plasticului de unică folosință non-necesar și realizarea tuturor ambalajelor din plastic reutilizabil, reciclabil sau compostabil până în 2025.

BAT are peste 50.000 de angajați. Grupul BAT a generat venituri de 27,65 miliarde de lire sterline în 2022 și un profit din operațiuni de 10,52 miliarde lire sterline.

Portofoliul strategic al companiei include mărcile sale globale de țigarete și o categorie tot mai largă de produse cu risc redus* din tutun și nicotină, precum și produse tradiționale din tutun care nu implică ardere. Portofoliul include produse precum țigări electronice, produse de încălzire a tutunului, produse moderne pentru uz oral, inclusiv produse cu nicotină pentru uz oral fără tutun, precum și produse orale tradiționale, cum ar fi snus și snuff umed. În 2022, 22,5 milioane de consumatori au ales noile categorii de produse BAT care nu implică arderea tutunului, o creștere de 4,2 milioane față de anul precedent.

Reclama

Economie

Educatia vine din familie! Peste jumatate din romani au invatat comportamentul responsabil din familie

Publicat cu

pe

Familia este factorul cheie de influentare a comportamentului sustenabil in Romania iar peste 53% dintre cei care isi autoevalueaza deprinderile drept sustenabile spun ca au fost influentati in adoptarea acestora de catre familie.

Potrivit unui studiu IRES, “Comportamente de sustenabilitate ale Romanilor”, realizat in cadrul campaniei BAT Romania “Alege Asumat un Oras Curat” jumatate dintre romani au auzit vorbindu-se recent despre ideea de sustenabilitate, iar 2 din 3 romani se declara pro sustenabilitate, ceea ce arata ca romanii isi doresc un comportament social responsabil.

Romanii asociaza sustenabilitatea cu sustinerea financiara, utilizarea eficienta a resurselor, durabilitate, protectia mediului, utilizarea resurselor regenerabile, reciclare si preocupare pentru viitor.

Rezultatele sondajului arata ca 51% dintre romani au auzit vorbindu-se in ultima perioada despre ideea de sustenabilitate. Potrivit studiului, intre cele mai frecvent evidentiate comportamente sustenabile se numara colectarea si reciclarea selectiva (98%), achizitia de electrocasnice cu consum redus de energie (97%), participarea la actiuni de ecologizare, impadurire, stoparea defrisarii (96%), utilizarea de pungi biodegradabile sau ambalaje reciclabile (95%), izolarea termica a locuintelor (95%), reducerea deseurilor in urma consumului de alimente (95%) sau utilizarea becurilor de tip led (94%).

Familia este un factor cheie care influenteaza comportamentul sustenabil

Peste jumatate (53%) dintre cei care isi autoevalueaza deprinderile drept sustenabile au fost influentati in adoptarea acestora de catre familie. De asemenea, factorii pe care romanii ii considera stimulatori pentru un comportament pro sustenabil sunt informatia, implicarea, exemplele de buna practica sau implicarea companiilor private. Nevoia de informare privind sustenabilitatea este confirmata de aproape 3 din 4 romani.

“Un viitor mai bun incepe cu fiecare dintre noi si cu fiecare gest pe care il facem, la nivel individual. Ne bucuram ca, prin acest studiu, sa oferim un reper important de informare, asa cum au indicat si respondentii, pentru a incuraja comportamentul responsabil la nivel de societate. Sustenabilitatea este in centrul afacerii BAT si, alaturi de o strategie foarte clara la nivel de grup si parametri de evaluare specifici, credem in actiuni concrete si exemple de buna practica care pot sa contribuie, in mod real, la un viitor mai bun pentru generatiile urmatoare”, a declarat Ileana Dumitru, Director juridic si afaceri externe, Aria Europa de Sud – Est din cadrul BAT.

“Ne bucuram sa fim alaturi de BAT in acest efort de intelegere si sprijnire a ideii de sustenabilitate in Romania. Desi aparent e un concept de import, sustenabilitatea operationalizata, cuantificata si masurata se regaseste in mentalitatea romaneasca fie sub influenta traditiilor dinainte de 1989 pentru generatia X, fie sub forma de atitudini formate sau transmise sub influenta familiei, a retelelor de socializare si a televiziunii pentru generatiile Y si Z. Una dintre concluziile cheie ale studiului este ca sustenabilitatea este un concept acceptat social, cu un rol sintetic de orientare atitidinala si de modelare a unor comportamente proactive privind colectarea si reciclarea selectiva, consumul redus de energie, grija fata de mediu si preocupare pentru viitor. Este de subliniat aici si asteptarea romanilor privind implicarea si bunele practici ale companiilor private privind sustenabilitatea,” precizeaza Dan Jurcan, sociolog, director de cercetare IRES.

Actiuni de protejare si constientizare a reducerii consumului de resurse

La nivelul celor 3 entitati din Romania, BAT organizeaza continuu ample actiuni de protejare si constientizare a reducerii consumului de resurse sau de donare pentru reciclare si reutilizare. BAT organizeaza permanent in Romania campanii de colectare selectiva a versiunilor anterioare ale dispozitivelor sale electronice, in peste 360 de puncte de colectare din tara, iar echipa locala a companiei a participat la plantarea a peste 2.000 de copaci doar in 2023. Totodata, fabrica BAT din Ploiesti a obtinut anul trecut certificarea AWS (Alliance for Water Stewardship), confirmand angajamentul companiei pentru protejarea resurselor de apa.

Potrivit studiului IRES, 54% dintre romani spun ca in gospodaria lor, adultii sunt preocupati in cea mai mare masura de economisirea energiei electrice, a apei, colectare selectiva sau alte actiuni sustenabile.

Sustenabilitatea este asociata cu sustinerea financiara

Sustenabilitatea este asociata cu sustinerea financiara, utilizarea eficienta a resurselor, durabilitate, protectia mediului, utilizarea resurselor regenerabile, reciclare si preocupare pentru viitor. Rugati sa defineasca conceptul, cei mai multi intervievati au mentionat „sustinerea financiara a unei idei sau a unui proiect” (18%), iar 15% au precizat ca sustenabilitatea se refera la utilizarea eficienta a resurselor, conservarea acestora; mai sunt amintite frecvent si continuitatea sau durabilitatea (11%), responsabilitatea financiara (7%) sau activitati benefice pentru mediu si omenire (6%).

Principalele surse de informare cu privire la actiuni sustenabile sunt reprezentate de televiziune (6 din 10 respondenti), site-uri de internet (aproximativ jumatate dintre intervievati), retelele de socializare (3 din 10 participanti la cercetare), precum si radio (aproape o cincime dintre respondenti).

Studiul a fost realizat de IRES in cadrul campaniei BAT Romania – Alege Asumat un Oras Curat, iar concluziile sale se bazeaza pe perceptiile unui esantion reprezentativ de 1101 respondenti adulti. Studiul a fost realizat de IRES in perioada 28 iulie – 4 august 2023, iar echipa de cercetare a folosit metoda de colectare CATI (interviu telefonic asistat de calculator).

Continua sa citesti

Retail

BAT Romania lanseaza alternativa pentru GLO fara tutun sub brandul „veo™”

Publicat cu

pe

BAT Romania a anuntat lansarea primului produs incalzit fara tutun al companiei, comercializat sub brandul veo™. Compatibil cu dispozitivul glo, acest produs inovator ofera fumatorilor si consumatorilor adulti de produse cu nicotina o alternativa la fumat care nu contine tutun si nu implica ardere.

veo™ contine Rooibos – o planta consumata in mod obisnuit sub forma de ceai fara cafeina – oferind astfel consumatorilor o alternativa la fumat fara tutun.

Dr. James Murphy, Director pentru stiinta si cercetare in cadrul BAT, a mentionat: ”In zece ani, am trecut de la comercializarea unei singure categorii de produse la un portofoliu cu multiple categorii. Parte dintre aceste noi categorii de produse contin tutun, altele nu, dar toate au un numitor comun important: nu implica ardere.

Prin corelarea asteptarilor consumatorilor cu inovatii remarcabile, dezvoltarea veo™ reprezinta un pas inainte in atingerea obiectivului nostru de construire a unui viitor mai bun, in care oferim fumatorilor si consumatorilor adulti de produse cu nicotina o gama cat mai diversa de produse cu risc redus.*”

Consumabilele veo™ contin frunze de Rooibos, care sunt infuzate cu nicotina de inalta calitate si arome in timpul procesului de fabricatie.

Odata incalzit in dispozitiv, produsul veo™ emana o aroma placuta. Rezultatul este un produs care ofera o experienta completa, fara tutun si care nu implica ardere.

veo™ este disponibil in magazinele din Romania incepand din 11 septembrie.

Final

* Pe baza dovezilor stiintifice si presupunand o trecere completa de la fumat la aceste produse, care nu sunt lipsite de riscuri si creeaza dependenta.

Continua sa citesti

Economie

Proiect de lege: Vanzarea de tigari electronice catre minori va fi interzisa!

Publicat cu

pe

Cresterea semnificativa a folosirii de tigarete electronice in randul tinerilor sub 18 ani in Romania a crescut semnificativ in ultimii ani, motiv pentru care autoritatile cer masuri drastice pentru cei care pun in vanzare astfel de prosude minorilor.

Astfel, Asociatia Industriei de Vaping (www.aivaping.ro) saluta initiativa legislativa a deputatului Alfred Simonis prin care vanzarea de tigari electronice catre minori este interzisa.

„Consideram ca aceasta initiativa este primul proiect de lege aparut in ultimii ani care urmareste cu adevarat protectia minorilor, si care ajuta la introducerea unui cadru de reglementare de tip occidental al vapingului: ”dur in ce priveste accesul minorilor, dar focusat pe a oferi adultilor o alternativa la tigarile clasice”.

„Aceasta este singura initiativa legislativa aparuta recent care are cu adevarat scopul de a proteja minorii de efectele adictive ale nicotinei. Din pacate, majoritatea proiectelor de lege recente care se prefac ca au ca scop apararea minorilor de fumat, nu au propus decat echivalarea vapingului cu fumatul si extinderea automata a interdictiilor pentru fumat la tigarile electronice, pentru toate categoriile de varsta. Acest tip de interdictii nu ar avea ca efect decat intoarcerea multor fumatori, actuali vaperi, la tigara clasica, in lipsa oricarei diferentieri de pret sau informatie. Mai mult, aceste initiative nu sunt decat o extindere a politicilor actuale ale statului roman in domeniul combaterii tabacului, bazate aproape exclusiv pe interdictie. Rezultatul acestor politici? Fumatul de tigarete si alte produse traditionale de tabac a crescut in Romania comparativ cu anul 2017, conform Eurobarometrului Special nr. 506, publicat in februarie 2021. Numarul de fumatori in Romania a ajuns la peste 31% versus 28% in 2017, in timp ce media de fumatori din UE este de doar 23%, in scadere cu 3% fata de 2017.

Actuala propunere legislativa care interzice consumul de tigari electronice doar pentru minori, constituie un prim pas important in privinta protectiei minorilor, fara a interzice accesul adultilor la una dintre principalele modalitati de renuntare la fumat. Ea este cu atat mai importanta cu cat, in mod real, la momentul actual minorii au posibilitatea sa achizitioneze tigari electronice de la punctul de vanzare. Ca atare, orice proiect de lege din domeniu trebuie sa rezolve problema reala: accesul mult prea facil al minorilor la aceste produse. Atata vreme cat minorii pot sa cumpere relativ nestingheriti produse cu caracter adictiv din magazine, intrucat nu exista nici o penalizare reala pentru cei care le vand, orice alte masuri vor avea un efect neglijabil.

AIV a explicat in repetate randuri, atat in Comisiile din Parlamentul Romaniei, cat si in scrisori adresate Ministrilor Sanatatii, ca exista un mod mult mai rational de a rezolva problema accesului minorilor la produsele de vapat: interzicerea clara a accesului la punctul de vanzare, insotita de pedepse cat mai aspre pentru incalcarea acestor interdictii. Aparitia unei propuneri de lege care ataca in sfarsit cauza reala a consumului de tigari electronice intre minori este de salutat. Speram ca Parlamentul Romaniei va actiona cu hotarare pentru ca initiativa sa devina cat mai repede lege, lucru care nu numai ca ar contribui foarte mult la protectia minorilor, dar ar permite in continuare accesul a milioane de fumatori adulti din Romania la o modalitate eficienta de renuntare la tigarile clasice.”, arata presedintele AIV – Ciprian Boboi.

Continua sa citesti

hot news