Intra in contact cu noi

ACTUALITATE

Academia Romana e putreda de coruptie! Celebru academician prins ca a furat milioane

Publicat cu

pe

Alexandru Bogdan, presedinte executiv al Fundatiei Patrimoniu din cadrul Academiei Romane la data faptelor, a fost condamnat vineri de Tribunalul Bucuresti la trei ani inchisoare cu suspendare pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, el fiind acuzat de DNA ca a creat in dauna Academiei Romane un prejudiciu de peste de 3,75 milioane de euro.

Initial, Alexandru Bogdan a fost trimis in judecata de DNA pentru savarsirea infractiunii de folosire a influentei ori autoritatii, de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, insa judecatorii de la tribunal i-au schimbat incadrarea in abuz in serviciu si l-au condamnat cu suspendare.

Pe de alta parte, judecatorii au decis ca actul material privind contractul de arenda nr.491 din 21.08.2007 cu SC GRIVCO SA, companie detinuta de familia lui Dan Voiculescu, nu indeplineste elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu.

In schimb, instanta a dispus ca Alexandru Bogdan sa plateasca Fundatiei Patrimoniu suma de 196.613 lei, reprezentand despagubiri civile, el avand de achitat si cheltuieli judiciare de 18.000 lei.

Reclama

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.

Academicianul Alexandru Bogdan a fost trimis in judecata de DNA in anul 2016, fiind acuzat ca a produs Academiei un prejudiciu de 3,75 milioane euro, prin incheierea nelegala a unor contracte de arendare si concesionare a unor terenuri cu diverse firme.

„Inculpatul Alexandru Bogdan, in calitate de presedinte executiv al Fundatiei Patrimoniu, cu incalcarea prevederilor legale si a celor prevazute in statutul organizatiei, si-a exercitat atributiile de administrare si gestionare a bunurilor imobile (in principal terenuri agricole si silvice) ce apartin Academiei Romane, in scopul de a-i favoriza pe colaboratorii entitatii pe care o conducea, care si-au asigurat astfel foloase necuvenite, constand, in esenta, in neplata unor obligatii contractuale. Concret, in perioada 2007-2009, cu ocazia administrarii patrimoniului silvic si funciar al Academiei Romane, intre Fundatia Patrimoniu si mai multe societati comerciale au fost incheiate contracte si acte aditionale privind arendarea si concesiunea de terenuri ce apartineau institutiei respective”, sustin procurorii, citati de Agerpres.

Concret, in perioada 2006-2010, cu ocazia administrarii patrimoniului silvic si funciar al Academiei Romane, intre Fundatia Patrimoniu si mai multe societati comerciale au fost incheiate peste 20 de contracte si acte aditionale privind arendarea si concesiunea de terenuri, asistenta juridica, consultanta, prestari servicii, care printre altele contineau prevederi ce contravin atat Legii arendarii nr. 16/1994, cat si Regulamentului din 10 martie 2006.

Reclama

In plus, aceste contracte ar fi fost incheiate fara a exista aprobarea Consiliului Director, contineau clauze nefavorabile Academiei Romane, nu aveau prevazuta durata contractului si nu aveau calculata valoarea arendelor.

„Spre exemplu, pentru perioada 2007-2009 la o suprafata de teren de 1.484,31 hectare si pentru perioada 2008-2009 la suprafata de 641,51 hectare, Fundatia Patrimoniu nu a calculat valoarea arendei si nici nu a comunicat arendasului (societate comerciala) obligatia de plata. De asemenea, fara a exista aprobarea Consiliului Director, Fundatia Patrimoniu a fost de acord si a acceptat plata anumitor sume, considerate drept avans arenda, sume care nu au fost recalculate si regularizate conform prevederilor din Actele aditionale si in raport cu arenda datorata”, precizeaza DNA.

Procurorii apreciaza ca exercitarea autoritatii de catre Alexandru Bogdan s-a facut cu rea-credinta si cu intentia directa de favorizare a partenerilor, ceea ce a avut ca rezultat pagubirea Academiei Romane. Aceste aspecte reies, potrivit DNA, din „caracterul vadit pagubitor al clauzelor contractuale si lipsa oricaror prevederi care sa protejeze efectiv si in concret interesele ale Academiei Romane”.

Presa a relatat ca, in anul 2006, Fundatia Patrimoniu a semnat o „conventie de cooperare tehnico-stiintifica” cu SC Grupul Industrial Voiculescu si Compania (GRIVCO) SA, companie fondata de Dan Voiculescu.

Reclama

GRIVCO ar fi luat in arenda aproape 1.500 de hectare de terenuri agricole, iar contractul initial a fost prelungit prin cinci acte aditionale, pe care insa fundatia nu putea sa le incheie fara aprobarea Academiei Romane.

ACTUALITATE

Copil mort in Austria! Un elev roman de 13 ani a murit in excursie in Austria!

Publicat cu

pe

foto: kurier.at

Un elev roman, de 13 ani, a murit in excursie in Austria dupa ce a cazut de la geamul unui hotel. Copilul se afla in excursie cu scoala in Austria, dar ceea ce trebuia sa fie o experienta de neuitat s-a transofrmat intr-un cosmar, relateaza kurier.at.

Unul dintre copii a murit dupa ce a cazut de la fereastra hotelului in care era cazat, potrivit cotidianului austriac Kurier. Baiatul de 13 ani se afla impreuna cu colegii de scoala intr-o excursie in Austria. Vineri dimineata, copilul a fost gasit fara viata in fata hotelului in care erau cazati cu totii, in Wiener Neudorf, un mic oras de langa Viena. In ciuda masurilor rapide de resuscitare, a fost declarat decesul, a confirmat un purtator de cuvant al Directiei de Politie de Stat din Austria Inferioara. Contextul exact al caderii, care a avut loc de la o inaltime de aproape zece metri, ramane neclar. Politia a demarat o ancheta si a izolat zona din jurul hotelului.

Continua sa citesti

Cultura

Sebastian Stan va juca rolul lui Donald Trump in filmul ”The Apprentice”

Publicat cu

pe

Sebastian Stan va juca rolul lui Donald Trump in filmul ”The Apprentice”. Filmul va spune povestea tanarului Trump, incepand cu perioada in care isi construia afacerea imobiliara din New York. Asta se intampla intre anii 1970 si 1980. Starului Marvel i se va alatura si actrita cu origini bulgare, Maria Bakalova, care va fi tanara Ivana Trump, fosta sotie a miliardarului american.

Nascut la Constanta, Sebastian Stan este deja un nume peste Ocean. Celebritatea a dobandit-o odata cu interpretarea rolului The Winter Soldier in Universul Marvel, dar si dupa ce l-a intruchipat pe tobosarul Tommy Lee, in filmul Pam si Tommy.

Potrivit Hollywood Reporter, filmul se concentreaza asupra lui Trump in perioada in care isi construia afacerea imobiliara in New York, intre anii 1970 si 1980.

”The Apprentice” este descris ca fiind o poveste care documenteaza inceputul unei dinastii americane si abordeaza teme precum puterea, coruptia si inselaciunea.

Producatorii filmului ”The Apprentice” sunt Daniel Bekerman de la Scythia Films, Jacob Jarek de la Profile Pictures si Ruth Treacy de la Taylored Films. Sherman, Grant Johnson si Amy Baer, in asociere cu Kinematics a lui Mark Rappaport, sunt producatori executivi.
Printre alte roluri ale sale se numara filmul din acest an ”Dumb Money”, serialul Disney+ ”The Falcon and the Winter Soldier” si filmul bazat pe fapte reale ”I, Tonya” din 2017.

Strong a avut recent un rol castigator de premiu Emmy in serialul ”Succession” de la HBO si a jucat in filmul ”Armageddon Time” in 2022.

Bakalova este cunoscuta pentru filme precum ”Borat Subsequent Moviefilm” – pentru care a primit o nominalizare la Oscar – ”Bodies Bodies Bodies Bodies” si ”The Bubble”.

Continua sa citesti

International

Armata austriaca se incalta din Romania!

Publicat cu

pe

Cu Schengen sau fara Schengen armata austriaca a ajuns sa se incalte cu bocanci produsi de o firma din Romania. Un val de indignare in mass-media din Austria asupra noilor bocanci ai soldatilor scoate la iveala ca desi e un model de bocanci dezvoltat local acestia sunt produsi in Romania.

Ministrul austriac al Apararii Klaudia Tanner le-a prezentat soldatilor austrieci noii bocanci care vor „creste performanta si pregatirea operationala a armatei”. In total, Bundesheer (Armata Federala) va primi 35.000 de bocanci intre 2023 si 2025, un contract care se ridica la 4.8 milioane de euro.

Bocancii au un aspect nou, fiind de culoare bej pentru a se asorta cu uniforma si sunt potriviti atat pentru sezonul rece, cat si pentru cel cald.

Bocancii au fost dezvoltati de o firma austriaca, dar sunt fabricati in Romania datorita costurilor mai reduse, potrivit Servus TV. O pereche costa aproximativ 137 de euro. Purtatorul de cuvant al Fortelor Armate austriece, Michael Bauer, a declarat ca a existat o licitatie la nivelul UE, dar nicio o companie nu ar fi produs bocancii la acest pret.

Reclama

„Unii „experti in incaltaminte” de la noi critica faptul ca noii bocanci ai Armatei Federale sunt produsi in Romania. Puteti numi, va rog, o companie care ar fi produs bocancii in aceasta cantitate si la acest pret in Austria?”, a spus Michael Bauer. Bauer a publicat o poza cu bocancii folositi de Fortele Armate austriece in ultimii 50 de ani. Cel bej, din stanga, este cel produs in Romania.

Continua sa citesti

hot news