facebook
Mediu

Activistii de mediu, acuzati ca sunt platiti sa denigreze România și să distrugă industria locală a lemnului

  • Scopul raportului EIA este de a descuraja companiile și consumatorii din străinătate să mai cumpere lemn românesc
  • Raportul EIA conține numeroase inexactități menite să manipuleze opinia publică
  • Lemnul românesc a devenit prea scump și necompetitiv pe piața mondială din cauza crizei de imagine a industriei
  • Solicităm autorităților statului să se implice în rezolvarea acestei crize
  • Legislația din România permite recoltarea în zonele „tampon” ale parcurilor naționale
  • Trasabilitatea absolută nu există în niciun stat european și este o utopie care va paraliza complet industria lemnului din România

Scopul raportului EIA este de a descuraja companiile și consumatorii din străinătate să mai cumpere lemn românesc

Consiliul  Pădurilor și Dezvoltării Rurale alături de Fordaq – Comunitatea Forestierilor din România își exprimă regretul și indignarea că unele organizații lansează în spațiul public informații ce nu corespund realității, fără a cunoaște legislația și normele silvice din România.

Raportului  EIA prezentat public marți 17 iulie 2018 într-o conferință de presă, are drept scop denigrarea industriei  lemnului din Romania si convingerea beneficiarilor  externi de a nu mai cumpara lemn românesc, sub pretextul ca acesta  provine  din „parcuri  nationale”, iar  exploatarea lui conduce la disparitia „padurilor  virgine”.

Raportul  actual al  EIA  este o continuare  a raportului  EIA  din 2015,  cu  scopul  evident  de a denigra  industria lemnului  din Romania  si a bloca accesul produselor  acestei  industrii pe pietele  de export.

Cum va atinge EIA  acest obiectiv? 

Prin promovarea agresiva in media  interna  si  externa  a acestui  pseudo-raport.  Asa cum au anuntat  reprezentantii  EIA, conferinta  de presa de marti de la Bucuresti  va fi urmata  de conferinte  de presa   organizate  cu sprijinul  WWF  Austria  si  WWF  Germania, la  Viena,  si  apoi conferinte  de presa in SUA.

 

Lemnul românesc a devenit prea scump și necompetitiv pe piața mondială din cauza crizei de imagine a industriei

Începând cu anul 2013, prețurile masei lemnoase au început să erodeze competitivitatea industriei lemnului  din România, situația agravându-se în anii 2016-2017. Segmentul de agenți economici mici  a fost cel  mai afectat  atât în sectorul de exploatare, cât și în cel de prelucrare primară și  industria mobilei.  Peste  1800  de agenți economici mici  din  sectorul de exploatare, peste 3000  din cel de prelucrare primară a lemnului  și peste 500  din industria mobilei  au ajuns cu capitalurile proprii  în zona negativă, practic  cea mai mare parte dintre ei vor  intra în incapacitate de plată și își  vor inceta activitatea. Vorbim de asemenea de riscul disparitiei a mii de locuri de munca in industria lemnului.

Raportul EIA conține numeroase inexactități menite să manipuleze opinia publică

Solicitarea organizatiei EIA de a stopa lucrarile silvice in zonele de conservare durabila a parcurilor nationale nu are nicio baza legala si nu se bazeaza pe niciun studiu de specialitate. Toate parcurile nationale si naturale au o zonare interna, zone de protectie stricta si integrala, unde interventia umana este interzisa, si zone de conservare durabila, ”tampon”, unde legislatia prevede foarte clar anumite lucrari silvice.

Exploatarile  forestiere in zonele  de conservare  durabila, aflate in imediata apropiere a parcurilor  nationale sunt normale si legale. Acestea sunt realizate in acord cu planurile  de management ale ariilor protejate, iar punerea in valoare a  masei lemnoase  se  face cu avizul  custozilor  ariilor protejate. De asemenea, exploatarea  se face  sub controlul  autoritatilor  statului roman, cu repsectarea recomandarilor  si bunelor practici  de mediu.

Recomandarile  EIA  nu au nicio baza legala, exced  legislatiei  nationale  si europene  si sunt o utopie  chiar  si din punct  de vedere tehnic, mai ales ca se adreseaza si industriei  placilor- producatorii  Kronospan, Egger, companii care folosesc in procesul tehnologic  busteni  de dimensiuni  mici,  resturi din prelucrarea primara  a lemnului, lemn provenit in special din import.

Un exemplu privind modul in care Raportul  EIA  aruncă  prezumtii  de vinovătie, precum  si referitor  la acuratetea afirmatiilor  din raport,  sunt trimiterile la activitatea companiei Frasinul  din Bistrita, in calitate  de furnizor  Holzindustrie  Schweighofer.  Se afirmă in raport: „Aceasta vinde lemn companiei  Schweighofer din 4 depozite situate lângă parcurile nationale Rodna  si  Călimani. Potrivit  datelor obtinute  de pe Inspectorul Pădurii, camioanele  firmei Frasinul au transportat cel putin 6000 m3 din aceste parcuri pe parcursul celor 18 luni scurse pana in iunie 2018. […] Firma Frasinul are un istoric  in privinta problemelor  cu legea: patronul acesteia se află sub investigatia  autoritătilor românești anti-coruptie din  2014.” Intr-un drept  la replică transmis  redactiei, firma Frasinul arată  că a livrat in 2018  doar 25 m3 către  Holzindustrie Schweighofer, fără ca acest  volum să provină din parcuri  nationale.  Comentariul  redactiei: pe Inspectorul  Padurii nu sunt date privind firma căreia apartin camioanele, deci cum a extras EIA  date privind proprietarii  camioanelor?  Iată un exemplu clar de lipsa de precizie  si de referinte credibile în raportul EIA.

Autoritățile statului au misiunea de a rezolva criza sectorului lemnului

Solicitam autoritatilor statului sa se implice in rezolvarea acestei crize de imagine, care arunca Romania intr-o zona neagra a politicilor de mediu. Nu ne putem permite ca industrie si ca tara sa fim denigrati in lipsa unor dovezi de necontestat si pe baza unor presupuneri care au la baza surse neoficiale.

Trasabilitatea absolută nu există în niciun stat european și este o utopie care va paraliza complet industria lemnului din România

Afirmatia „ca nu exista trasabilitate privind  provenienta legala  a masei  lemnoase in Romania”  si  de aici  prezumtia  de vinovatie  privind amestecarea  masei lemnoase  exploatate  legal cu masa lemnoasa exploatata  ilegal  in depozitele firmelor  de exploatare  manipuleaza opinia  publica, inducand o falsa definitie  a trasabilitatii masei  lemnoase.  Conform  reglementarilor  europene, trasabilitatea provenientei masei  lemnoase se urmareste  pentru  prima punere  pe piata  a masei  lemnoase,  respectiv  din parchetul  de exploatare pana la primul depozit  de sortare  si prelucrare a masei  lemnoase.

Romania, prin dezvoltarile  succesive  ale  SUMALRadarul  Padurilor, Inspectorul Padurilor  a introdus  sisteme  stricte  de urmarire a trasabilitatii masei  lemnoase  pana la prima punere  pe piata  a acesteia. Fiecare  aviz  de transport  este raportat  si inregistrat  pe serverul central  SUMAL,  se verifica incadrarea in prevederile  unui  act de evaluare a masei lemnoase legal  aprobat (APV),  se verifica  exploatarea in baza unei  autorizatii  de  exploatare legal  emise,  se urmareste pozitia   corespondentei  GPS a locatiei  expeditiei  fata de locatia autorizata  a parchetului. In  concluzie,  Romania  are un sistem  foarte  strict  de urmarire  a trasabilitatii provenientei legale  a masei  lemnoase, conform  cerintelor  regulamentului european EUTR.

Solicitarea  EIA privind „o trasabilitate  deplina”, in depozitele  de sortare  si prelucrare  a masei  lemnoase, este o utopie  care nu exista in niciun stat din Europa  ca obligatie legala.  Este  ca si cum ai cere unui siloz  de cereale, care achizitioneaza grau  de la  zeci  de mici  fermieri,  sa aiba o evidenta  a provenientei fiecarui  bob  de grau.  Ca si  depozitul  de lemne,  depozitul  de cereale  are trasabilitate  si documente  pentru  fiecare  transport, dar  dupa  receptie,  evident  graul  se amesteca in depozit !

În concluzie, scopul  EIA este sa conduca incadrarea Romaniei intr-o zona ridicata  de taieri  ilegale, astfel  incat cerintele  de control a provenientei legale  sa devina atat  de complicate incat industria lemnului  din Romania  sa devina necompetitiva, iar beneficiarii  externi  sa ocoleasca produsele din lemn din Romania, datorita  riscului  prezumat  de provenienta  a lemnului  din taieri ilegale.

FORDAQ – Comunitatea Forestierilor din Romania

Pentru mai multe detalii despre sectorul forestier și industria lemnului aveți la dispozitie portalul www.fordaq.com

Share Page

Close