Acasă Auto Ai masina cu motor diesel? Decizia asta te va afecta!

Ai masina cu motor diesel? Decizia asta te va afecta!

28

Doar pana la data de 31 august se mai pot vinde, conform legii, masini cu motoare euro 5. Ceea ce inseamna ca de la 1 septembrie motorina de la pompe va contine un aditiv, pentru motoarele euro 6, iar pretul ei va urca cu aproape 7 procente.

Motorizarile euro 6 impun folosirea unei soluţii apoase de absorbţie de noxe de oxizi de azot (NOx), denumită AdBlue, pentru ca maşinile să respecte standarde mai severe de limitare a poluării.

Şoferii riscă să nu poată pleca din parcare sau să li se oprească motoarele în drum, dacă nu au suficient AdBlue în rezervorul special destinat, potrivit lui Bogdan Ovidiu Varga, profesor asociat la Universitatea Tehnică Cluj Napoca. Cercetătorul clujean a trimis la redacţia ECONOMICA.NET rezultatele unui experiment efectuat pentru a vedea cât de mare poate fi consumul de AdBlue, folosit pentru absorbţia noxelor. Bogdan Varga conduce singurul laborator din România specializat în cercetarea comportamentului carburanţilor şi certificat TUV Nord – Germania.

„Maşinile echipate cu motoare Euro 6 sunt dotate cu sisteme de absorbţie a noxelor cu aditivi de tip AdBlue şi au echipamente de control al emisiilor poluante, care blochează funcţionarea motorului, în momentul în care se constată (măsoară) o depăşire a valorilor prestabilite ale emisiilor poluante generate”, explică cercetătorul clujean, citat de economica.net.

Motorul nu mai porneşte decât într-un service dotat cu echipament de alimentare cu AdBlue. Nici o reţea de distribuţie de carburanţi din România nu este dotată ca atare şi nici nu a anunţat programe de adaptare a staţiilor în acest sens.

Studiul de caz privind consumul de AdBlue a fost întreprins cu carburant din România şi pe infrastructura rutieră naţională urbană şi extraurbană, cu un SUV cu motor Euro 6-Diesel, cilindree 1989 cm3, 190 CP, transmisie automată, categoria SUV.

„Vehiculul a fost nou (0 km, achiziţionat din reprezentanţă). Costul mediu al carburantului utilizat a fost 6 lei / litru, iar pentru cei 10.000 de kilometri rulaţi costul carburantului a fost de  3.900 de lei (650 de kilometri). Costul de alimentare cu AdBlue în reprezentanţă a fost de 280 lei pentru 25 de litri”, se spune în raportul laboratorului de la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca.

Ca urmare, „costul de exploatare al unui autovehicul de tipul de mai sus, echipat cu motor Euro 6 este cu 7,17% / kilometru mai mare decât pentru un autovehicul ce nu necesită completarea cu AdBlue”, explică profesorul Bogda Varga.

Sursa: economica.net

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentDin PUSCARIE, Vanghelie il ingroapa pe Ponta! Vezi mesajul!
Articolul următorRDS&RCS face angajari in toata tara!