facebook
Politica

Apel catre Curtea Constitutionala sa tina cont de recomandarile Comisiei de la Venetia in evaluarea modificarilor aduse de PSD si ALDE legilor justitiei

Raportul preliminar al Comisiei de la Veneția asupra modificărilor aduse Legilor Justiției arată acum, în clar, îndreptățirea criticilor formulate de PNL încă din primul moment al dezbaterilor asupra acestor legi, se arata intr-un comunicat de presa remis de PNL.

”În ciuda refuzului repetat al majorității parlamentare PSD-ALDE, PNL a obținut sesizarea Comisiei de la Veneția prin intermediul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Evaluarea dată publicității arată, fără putință de tăgadă, faptul că ministrul Justiției, Tudorel Toader, precum și alți reprezentanți ai PSD-ALDE au mințit cu nerușinare atunci când susțineau că modificările legislative sunt conforme standardelor Comisiei de la Veneția.

Între criticile aduse de PNL și confirmate de Comisia de la Veneția se evidențiază schimbarea mecanismului de numire în funcțiile de conducere a procurorilor, precum și restrângerea atribuțiilor președintelui României în cadrul acestui proces, invalidarea soluțiilor date de procurorul de caz de către procurorul ierarhic superior pe motive de temeinicie, restrângerea libertății de exprimare a magistraților, instituirea secției speciale pentru anchetarea penală a magistraților, schimbarea regimului de pensionare a magistraților cu impact asupra stabilității sistemului judiciar.

Facem un nou apel către Curtea Constituțională ca, în evaluarea sesizărilor de neconstituționalitate asupra modificărilor aduse Legilor Justiției, să țină cont de Opinia Comisiei de la Veneția, așa cum a făcut-o în foarte multe cazuri anterioare.

De asemenea, atenționăm parlamentarii partidelor care formează majoritatea parlamentară PSD-ALDE, precum și pe cei ai celorlalte formațiuni care au susținut modificările aduse Legilor Justiției, să nu facă greșeala de a sfida Comisia de la Veneția. Atât oficialii europeni, precum și principalii parteneri occidentali ai României, au făcut apel la autoritățile din România să consulte și să țină cont de poziția Comisiei de la Veneția. O atitudine de necooperare din partea autorităților române riscă să aducă României și românilor grave prejudicii”, au transmis reprezentanții PNL intr-un comunicat de presa.

 

Share Page

Close