facebook
ACTUALITATE

Augustin Zegrean, despre noua OUG a lui Toader: „Asa ceva nu s-a mai auzit nicaieri in lume”

Fostul presedinte al Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, afirma ca OUG-ul lui Tudorel Toader prin care urmeaza sa fie anulate sentintele date de completurile de cinci judecatori reprezinta o ” mare, mare marsavie”. El a aratat ca ordonanta este data cu dedicatie pentru Liviu Dragnea:  „principalul beneficiar stim cu totii cine este”.

„Daca ministrul Justitiei se preteaza sa dea o astfel de OUG, el face mai mult decat a stabilit decizia CCR, si face asta in mod discretionar, cu adresa. Repet, daca da o astfel de OUG, ministrul Justitiei comite o mare, mare miselie, care va da peste cap, premeditat, intreaga Justitie”, a spus Zegrean pentru podul.ro.

Fostul presedinte al CCR afirma ca judecatorii constitutionali au decis cu totul altceva: „Judecatorii CCR au decis ca tot ceea ce s-a efectuat in baza protocoalelor de colaborare trebuie eliminat, ignorat. Dar – atentie! – decizia CCR se referea doar la spetele care se afla pe rolul instantelor, nu la cele care au fost deja finalizate prin verdicte definitive”.

”Daca va fi data, OUG vizand dinamitarea condamnarilor definitive hotarate de completurile de 5 va fi o mare, mare marsavie. Se vrea spalarea si salvarea infractorilor, iar principalul beneficiar stim cu totii cine este. Pentru asta, se forteaza distrugerea definitiva a Justitiei. In lumea asta larga, nu cred ca poate exista o tara normala la cap care sa accepte rejudecarea unor cauze definitive decise prin respectarea cadrului legal existent. Asa ceva nu s-a mai auzit.

Ceea ce are de gand sa comita ministrul Justitiei – refuz sa rostesc numele acestui personaj – nu are nici cea mai mica legatura cu normele si principiile de drept. Ce pregateste acum acest personaj incalca toate normele de drept. Efectele vor fi devastatoare asupra Justitiei. Nu doar Justitia, ci noi toti am muncit degeaba in toti acesti ani, fiindca asa vrea acum coalitia PSD-ALDE. Este de-a dreptul inadmisibil.

Dupa o astfel de OUG, toti condamnatii definitiv in cadrul unor completuri de 5 vor depune contestatii in anulare si, finalmente, vor fi toti eliberati sau doar spalati. Cum de s-a ajuns aici? Pai, judecatorii CCR au decis ca tot ceea ce s-a efectuat in baza protocoalelor de colaborare trebuie eliminat, ignorant. Dar – atentie! – decizia CCR se referea doar la spetele care se afla pe rolul instantelor, nu la cele care au fost deja finalizate prin verdicte definitive.

De aceea, daca ministrul Justitiei se preteaza sa dea o astfel de OUG, el face mai mult decat a stabilit decizia CCR, si face asta in mod discretionar, cu adresa. Repet, daca da o astfel de OUG, ministrul Justitiei comite o mare, mare miselie, care va da peste cap, premeditat, intreaga Justitie. Pe de alta parte, oficialii Uniunii Europene nu vor accepta niciodata o astfel de tampenie care are scopul de a-i salva si de a-i spala pe condamnati”, a declarat Augustin Zegrean pentru podul.ro.

Ordonanta lui Tudorel Toader este gata

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a finalizat ordonanta de urgenta care va anula condamnarea lui Liviu Dragnea in dosarul „Referendumul”, aceasta fiind deja in circuitul de avizare. Ordonanta va sterge astfel cazierul sefului PSD.

Ordonanta va permite celor condamnati, care au sentinte definitive pronuntate de completurile de 5 constituite la instanta suprema incepand cu 2014, sa depuna contestatie in anulare chiar daca au iesit din termenul legal de 30 de zile. Unul dintre beneficiarii actului normativ va fi liderul PSD, Liviu Dragnea, care ar putea scapa de condamnarea definitiva din procesul Referendumului. In baza acestei ordonante, procesul ar putea fi reluat la instanta suprema, in faza de apel.

Ordonanta de Urgenta se intituleaza „Proiect de act normativ pentru luarea unor masuri refritoare la contestatia in anulare reglementata de Legea nr 135/2010 privind Codul de procedura penala”.

Ordonanta de Urgenta va viza, practic, sentintele definitive date de completurile de 5 judecatori de la instanta suprema incepand cu anul 2014.

Ordonanta prevede:

„Art… (1) Contestatia in anulare pentru motivul prevazut de art 426 litera d/ teza 1 C.P.P. impotriva hotararilor judecatoresti definitive pronuntate in apel de catre complete de 5 judecatori ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie dupa intrarea in vigoare a Codului de Procedura Penala si pentru care termenul de introducere a contestatiei in anulare s-a implinit anterior datei de 29 noiembrie 2018 poate fi introdusa de oricare dintre titularii acestei cai de atac prevazuti de art 427 alin (1) C.P.P., in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.

(2) Daca se admite contestatia in anulare formulata in conditiile alin (1), cursul termenului prescriptiei raspunderii penale se suspenda de la data desfiintarii hotararii a carei anulare se cere si pana la data pronuntarii unei hotarari ca urmare a rejudecarii apelului”.

Share Page

Close