„Breakfast at Tiffany’s” si „The Matrix”, printre peliculele incluse in 2012 in Arhiva de film americana

promo_BreakfastTiffanys_0Filmele „Breakfast at Tiffany’s”, „A Christmas Story”, „Dirty Harry” si „The Matrix” se numara printre cele 25 de pelicule considerate semnificative din punct de vedere cultural pentru a fi incluse in acest an in Arhiva de film americana (National Film Registry/ NFR).

Arhiva de film americana, infiintata de Biblioteca Congresului (Library of Congress) in 1989, in urma adoptarii unei legi prin care se asigura conservarea operelor cinematografice considerate importante din punct de vedere „cultural, istoric sau estetic”, include deja numeroase pelicule clasice de la inceputurile Hollywood-ului, documentare si filme experimentale, dar si capodopere cinematografice, precum „Casablanca”, „Cetateanul Kane” si „Nasul”, informeaza variety.com.

National Film Registry detine in prezent 600 de filme.

„Aceste pelicule nu au fost selectate ca fiind cele mai bune filme americane din toate timpurile, ci in calitate de opere de o importanta durabila asupra culturii americane. Ele arata cine suntem noi ca oameni si ca natiune”, a declarat directorul NFR.

Pe langa cele patru titluri deja mentionate, pe lista din 2012 se regasesc filmele „The Times of Harvey Milk”, documentarul premiat cu Oscar „One Survivor Remembers” si „Kodachrome Color Motion Pictures Tests” – un film in doua culori, produs cu scop demonstrativ de Paragon Studios din Fort Lee, in 1922.