8 C
București
joi, aprilie 18, 2024
AcasăACTUALITATECel mai bun prieten al lui Ponta reprezinta PE FATA interesele Rusiei...

Cel mai bun prieten al lui Ponta reprezinta PE FATA interesele Rusiei in Romania!

in:

Stiri pe acelasi subiect

România cere despăgubiri pentru tezaurul nereturnat de ruși

Problema tezaurului românesc blocat în Rusia ajunge în Parlamentul...

Noua specializare a elevilor ruși: pilotarea dronelor!

Elevii din Rusia vor învăţa despre tehnologia dronelor pentru...

În ritmul acesta Rusia ar putea rămâne fără tancuri

Potrivit unor calcule făcute de jurnaliștii prestigioasei revciste Forbes...

Deputatul Sebastian Ghita este conectat prin fire discrete, dar solide la sfera de influenţă a Kremlinului. După intrarea în Partidul România Unită (PRU), înființat de Bogdan Diaconu, Ghiță s-a lipit și de extremiștii controlați de regimul lui Putin. Nu pe gratis însă, anunta romanialibera.ro.

În 2013, când Sebastian Ghiță era cel mai influent om din România ca reprezentant direct al premierului Victor Ponta, declarațiile publice ale politicianului erau explicit antirusești.

„Sunt exemple clare de acţiuni destabilizatoare ruseşti în Bulgaria. Credeţi că le e jenă să ocolească România? Bulgaria, Ucraina, Moldova, Serbia, Ungaria au avut în ultimii 10 ani relaţii mult mai ample cu Rusia. România s-a angajat ferm pe drumul parteneriatului strategic cu SUA, de aici şi zecile de investiții americane în fabrici noi, tehnologii ultramoderne în domeniul explorării şi extracţiei de gaze. Americanii nu veneau fără siguranţă şi stabilitate. Independenţa energetică ce poate fi obţinută de România, precum şi competitivitatea economică obţinută prin scăderea preţurilor la energie nu fac casă bună cu interesele Gazprom. Chiar şi OMV este deranjat de apariţia unui nou competitor (companiile americane – n.r.). MOL vrea licenţe de explorare. Lukoil la fel. Să nu fim naivi. Sunt interese mari“, declara Sebastian Ghiță într-un interviu pentru ziare.com.

Acuze la adresa concurenţei americane

Doi ani mai târziu, în 2015, când DNA îl cerceta pe Ghiță în câteva dosare, proamericanismul mogulului din spatele România TV se transformase în antiamericanism.

„O porcărie imensă, asta este afacerea Microsoft cu România! (…) Ne-au vândut o hârtie pe 400 de milioane de euro. (…) Oracle a vrut de curând să facă același lucru. Ne-a vândut softuri de sute de milioane de euro. (…) Veniseră (…) să ne fure și Oracle o tură! Am reușit să evităm asta! (…) Știți că Ministerul de Finanțe nu are nici acum un soft integrat? Au zis că-l fac multinaționalele, că noi nu știm. Uite că softul de la APIA, cu plăți de un miliard de euro pentru România, l-a făcut o firmă românească, Siveco. La Casa de Sănătate l-a făcut Teamnet.” UTI a făcut SEAP-ul. Nu suntem chiar ultimii oameni! (…) V-am zis că am vorbit cu sute de oameni de afaceri români. Geme podul de la Casa de Sănătate de aparatură HP veche, nefolosită. Tone! Pică podul! HP a livrat de sute de milioane de dolari și aruncăm și luam iar și aruncăm și nu folosim, și tot așa. Asta în sport se numește să fluieri cu dublă măsură! Este groaznic să cred că doar oamenii din România sunt corupți“, afirma acelaşi Sebastian Ghiță pentru tolo.ro.

Fratele mogulului de la Ploieşti, afaceri cu softuri-spion

Dar Sebastian Ghiță nu a stat cu mâinile în sân în tot acest timp. În ultimele luni, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a anunțat că a trimis mai multe plângeri la DNA. Conform acestor plângeri, companii controlate de Ghiță ar fi încheiat contracte cu instituții publice care s-ar fi soldat cu pagube importante pentru stat. Pe de altă parte, o companie controlată de fratele politicianului, Alexandru Ghiță, 2K Telecom, a făcut afaceri cu o companie italiană specializată în producerea și vânzarea de softuri-spion în special pentru instituții publice din numeroase state. Conform Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație (CRJI), „în octombrie 2012, Andreea Oana Arvanitopol și Alexandru Ghiță, reprezentanți ai firmei 2K Telecom, l-au contactat pe Massimiliano Luppi, reprezentant al firmei italiene HackingTeam. Românii doreau să stabilească o întâlnire pentru a vedea cum funcționează softul de spionaj vândut de firma italiană. Întâlnirea trebuia să aibă loc în Italia la Milano“.

Aceeași sursă a mai arătat că „din discuțiile purtate, se pare că firma lui Alex Ghiță a devenit parteneră cu HackingTeam și căuta clienți disponibili să plătească pentru softurile spion dezvoltate de firma italiană. Unii dintre clienții găsiți de 2K Telecom sunt chiar din Guatemala, însă au găsit posibili clienți și în Mexic, după cum reiese din discuțiile purtate de reprezentanții celor două firme“.

După 2010, statul sud-american Guatemala a fost intens curtat de către Rusia lui Putin. Ba chiar, în premieră, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a făcut o vizită oficială în Guatemala în 2015. Anterior, Rusia a acceptat o altă premieră: un guatemalez a fost inclus în programul spațial rus după ce NASA, care l-a antrenat câțiva ani, i-a cerut să-și dobândească cetățenia americană pentru a putea fi trimis în spațiu.

Conform CRJI, „reprezentanții firmei Hacking Team au fost și la București în 2014 pentru a face o demonstrație a softului lor. Vizita italienilor a fost organizată cu sprijinul Serviciului Român de Informații, prin intermediul Institutului pentru Tehnologii Avansate, componentă a SRI“.

În 2013, când Sebastian Ghiță era cel mai influent om din România, declarațiile sale erau explicit antirusești: „Sunt exemple clare de acţiuni destabilizatoare ruseşti în Bulgaria. Credeţi că le e jenă să ocolească România?“. Doi ani mai târziu, când DNA îl cerceta în câteva dosare, pro-americanismul mogulului RTV se transformase în antiamericanism.

CORPORAȚIA LUKOIL, cea mai mare investiție rusească din România, este un alt contributor important al platformei Ghiță. La fel ca în cazul tranzacțiilor cu SRI, beneficiarul real al afacerilor cu Lukoil este tot Asesoft Internațional, firma-mamă a grupării.“

Ultimele stiri