facebook
Economie

Ceva nu merge: In anul cu cea mai mare crestere economica, in Romania s-au inchis mai multe mall-uri decat s-au deschis!

Volumul spaţiilor comerciale închise anul trecut l-a depăşit pe cel al deschiderilor de noi centre comerciale, pentru prima dată în istorie, în contextul în care consumul a atins cote maxime, scrie Capital.ro.

Suprafaţa cumulată de mallurilor Oradea Shopping City, deţinut indirect de omul de afaceri Gabriel Popoviciu, şi Vitantis din Bucureşti, deţinut de un fond de investiţii, plus hipermarketurile real din Suceava şi Constanţa, toate închise anul trecut, a depăşit-o pe cea a noilor malluri Shopping City Râmnicu Vâlcea, dezvoltat de NEPI Rockcastle, şi Palatina din Cluj-Napoca, în proprietatea lui Vasile Puşcaş, la care se adaugă extinderea mallurilor Shopping City Galaţi şi a AFI Palace Cotroceni.

„2017 a fost unul dintre cei mai slabi ani din punct de vedere al deschiderilor, piaţa întorcându-se la volumul înregistrat acum 15 ani, în 2003, anul care marchează startul real al dezvoltării pieţei centrelor comerciale din România. Anul trecut a marcat o premieră: este primul an în care închiderile de centre comerciale au depăşit volumul deschiderilor, marcând o situaţie bizară, în contradicţie cu evoluţia spectaculoasă a vânzărilor şi potenţialul încă neacoperit al pieţei”, a declarat Florian Gheorghe, managerul departamentului de research al companiei de consultanţă imobiliară Activ Property Services.

În urmă cu opt ani, cheltuielile medii lunare, rezervate de o familie pentru consum, erau de circa 1.500 de lei, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Din această sumă, 41% mergea pe alimente şi băuturi nealcoolice, 5,4% pe îmbrăcăminte şi încălţăminte, 4% pe mobilier şi întreţinerea locuinţei şi 1,3% ajungea la restaurante, cafenele şi hoteluri. Pe măsură ce românii au început să aloce o sumă tot mai mare consumului, ponderea cheluielilor cu mâncare a scăzut în favoarea achiziţiei de haine, încălţăminte, mobilier şi întreţinerea locuinţei. La mijlocul anului trecut, banii dedicaţi lunar consumului au ajuns la circa 2.000 de lei/familie, cu o treime mai mult decât în 2010, creşterea fiind constantă an de an.

În paralel, magazinele din România au început să vândă tot mai mult, pentru ca în ultimii trei ani, creşterile anuale înregistrate de vânzările retailerilor să fie cele mai mari din Uniunea Europeană. Volumul de vânzări în retail a cunoscut în trimestrul al treilea al anului trecut o creştere de 13,1%, comparativ cu perioada similară a anului anterior, cea mai mare din Europa, potrivit statisticilor Eurostat.

Sursa: Capital.ro

Share Page

Close