facebook
Stiri locale

Cum a pus mana un baron local PSD pe cea mai mare ferma agricola din Delta Dunarii

O fostă companie de stat, cu capital 100% românesc, se chinuie de ani de zile să-şi recupereze proprietăţile, preluate abuziv de către autorităţile locale, scrie Adevarul.ro.

S-a întâmplat la Tulcea, unde una dintre cele mai mari ferme agricole din ţară – Agrodelta Sireasa SA, cu toate taxele plătite la zi şi premiată constant pentru performanţele şi contribuţiile sale la PIB-ul autohton, a fost deposedată de mare parte dintre activele sale, printr-o simplă hotărâre de consiliu judeţean, în anii 90. Este vorba de peste 10.000 de hectare de teren agricol, care ulterior au fost concesionate, pe bani grei, fostei companii de stat.

De atunci, mai multe instituţii de forţă ale statului, printre care Curtea de Conturi, Curtea Constituţională şi Guvernul României, au recunoscut abuzul. Cu toate acestea, Consiliul Judeţean Tulcea s-a dovedit mai tare şi continuă şi astăzi să se creadă proprietar pe zecile de mii de hectare de teren.

Înfiinţate în 1991, societăţile desprinse din „Centrala – mamut“ care administra bunurile din Delta Dunării, IECRNDD 1 Mai (Întreprinderea de Exploatare Complexă a Resurselor Naturale Delta Dunării) au preluat în proprietate toate bunurile (inclusiv terenurile agricole şi digurile) în temeiul Legii 15/1990. „Bunurile din patrimoniul societatii comerciale sunt proprietatea acesteia“, potrivit actului normativ.

Dintre societăţile privatizate în 1990, doar Agrodelta Sireasa a reuşit să supravieţuiască. Legea a fost respectată doar 3 ani. În 1993, Consiliul Judeţean Tulcea a emis abuziv o hotărâre, prin care nu mai puţin de 80.000 de hectare de terenuri agricole şi amenajări piscicole au fost luate din patrimoniul societăţilor comerciale din Delta Dunării privatizate prin Legea 15/1990.

In 1995, Guvernul a recunoscut furtul, după ce Curtea de Conturi a mers în control la companiile privatizate şi a constatat că acestea au fost deposedate abuziv.

„Prin Hotărârea nr. 10/1993 a Consiliului Judeţean Tulcea şi Protocolul nr. 369/1993 dintre acesta şi Administraţia Rezervaţiei Biosferei «Delta Dunării» s-a trecut în domeniul public de interes judeţean suprafaţa de 79.541 hectare (din care 39.974 hectare de teren agricol şi 39.567 hectare de amenajări piscicole), deşi acestea erau în proprietatea  unor societăţi comerciale“, se arată într-o notă a Departamentului pentru Administraţia Publică Locală, din cadrul Guvernului României, semnată de secretarul de stat de la acea vreme, Octav Cozmâncă. Acesta a dispus atunci ca acţionarul – FPS să facă demersuri în justiţie pentru ca patrimoniul societăţilor privatizate să fie reîntregit, lucru care nu s-a întâmplat.

Nu s-a întâmplat nimic nici după ce Curtea Constituţională a statuat, prin mai multe decizii, că statul, în calitate de acţionar al unei societăţi comerciale cu capital de stat, nu este proprietar pe patrimoniul acestei societăţi, bunurile fiind proprietatea persoanei juridice înfiinţată în baza Legii 15/1990, cum este şi cazul Agrodelta Sireasa SA. Afacerea Belina 2 Lovitura de graţie pentru Agrodelta Sireasa a venit însă în 2017, când compania a fost deposedată şi de digurile din incinta agricolă. Beneficiarul „naţionalizării“ a fost tot Consiliul Judeţean Tulcea, condus de preşedintele Horia Teodorescu (PSD).

Miza acestei afaceri cu iz penal este uriaşă. Proprietăţile luate cu japca joacă un rol-cheie într-un proiect cu fonduri europene, în valoare de peste un miliard de euro. Mai precis, pe digurile aflate în patrimoniul fermei se află un drum comunal, ridicat de CJ Tulcea (nu se ştie cum) la rang de drum judeţean (DJ222N), care urmează să fie reabilitat cu bani europeni, în cadrul unui amplu proiect pe zona Delta Dunării. Pentru a pune mâna pe diguri, baronii locali s-au folosit de Guvern. Este o afacere similară cazului Belina, în care DNA a declanşat, de asemenea, o anchetă. Şi OLAF s-a sesizat în acest caz, care investighează o posibilă tentativă de fraudă cu bani europeni. Concret, CJ Tulcea a iniţiat o hotărâre de Guvern (181/30.03.2017 privind atestarea domeniului public al judeţului Tulcea), ulterior aprobată şi semnată de premierul Sorin Grindeanu şi de ministrul Dezvoltării Sevil Shhaideh, prin care drumuri şi terenurile aferente acestora (aflate în proprietate privată) au fost declarate ca făcând parte din domeniul public al judeţului.  Mai mult, în nota de fundamentare s-a menţionat că terenurile respective nu fac obiectul niciunui litigiu. Asta cu toate că Agrodelta Sireasa se judeca de ani de zile cu CJ Tulcea pe aceste active aflate şi în prezent în patrimoniul său.


Citeste mai multe pe adevarul.ro

Share Page

Close