facebook
ACTUALITATE

Demonstratia unui celebru judecator: Referendumul lui Dragnea ”este inutil din punct de vedere juridic”!

Judecatorul Cristi Danilet demonstreaza, folosindu-se de paragrafe din Constitutie, ca referendumul pentru definirea familiei este ori neconstitutional, ori inutil din punct de vedere juridic. Prin urmare, aceasta consultate populare nu are niciun rost.

„1. Revizuirea Constitutiei inseamna modificarea ei. Art. 152 alin. (2) din Constitutie spune ca prin revizuire nu se pot elimina drepturi fundamentale;
2. Dreptul la casatorie este un drept fundamental, consacrat pentru „soti” in art. 48 Constitutie;
3. Unii ne spun ca „soti” este un cuvand ambiguu si ca o anumita interpretare in viitor ar putea permite acordarea prin Codul Civil a dreptului gay-lor de a se casatori. Aceasta inseamna ca in viziunea lor „soti” din actuala Constitutie permite trei acceptiuni: „b+f”, „b+b” si „f+f”;
4. Prin referendumul din 6-7 octombrie se vrea limitarea cuvantului „soti” doar la formula „b+f”. Ceea ce, logic, ar duce la eliminarea dreptului de a se casatori pentru „b+b” si „f+f”. Or, tocmai am aratat la pct.1 ca asa ceva nu se poate.
5. Asadar:
– fie actuala Constitutie permite casatoria persoanelor de acelasi sex, ceea ce inseamna ca referendumul ar fi neconstitutional caci prin el nu se pot elimina drepturi;
– fie actuala Constitutie nu permite casatoria persoanelor de acelasi sex, cum sustin si eu, ceea ce inseamna ca referendumul este inutil dpdv juridic.
6. Raspunsul la dilema de la pct. 5. il da Curtea Constitutionala in paragraful 42 din Decizia 580/2016 unde spune clar ca in Constitutia actuala prin casatorie se intelege numai uniunea dintre barbat si femeie, initiativa de revizuire neacordand si nereducand vreun drept, ci fiind doar o precizare a sintagmei „intre soti”.
7. Cu alte cuvinte, chiar daca Constitutia nu va fi revizuita, in Romania nu este si nu va fi posibila casatoria intre persoane de acelasi sex. Asadar, ar fi neconstitutionala orice modificare a Codului Civil pentru a se acorda drepturi persoanelor de acelasi sex de a se casatori”, a argumentat Danilet pe Facebook.

Share Page

Close