Stirea Zilei

Descoperire fara precedent pe fundul lacului Colibita, dupa ce a fost secat pentru curatarea barajului

Una dintre cele mai cautate statiuni din Romania care deseori nu se mai faceau rezervari din cauza cererii prea mari, are o mare problema care a fost descoperita dupa secarea lacului.

Cum în zonă nu există canalizare, proprietarii de pensiuni au improvizat tuburi de scurgere, iar dejecţiile se varsă direct în apă. Adevărul a ieşit la iveală abia acum, odată cu secarea parţială a lacului pentru începerea unor lucrări de consolidare la barajul din zonă. O echipă a Știrilor ProTV a descoperit situaţia şi a anunţat autorităţile. În ultimii ani, în zonă s-au construit peste 400 de case de vacanţă şi pensiuni. Cazarea pentru o noapte într-un complex turistic pe malul lacului costă în jur de 70 de lei. Documentaţia pentru declararea Colibiţei staţiune de interes local a fost deja depusă la Autoritatea Naţională pentru Turism. Aici, aerul este atât de pur încât poveştile celor care s-au vindecat de tuberculoză sunt cât se poate de reale, fiind confirmate astăzi de autorităţile locale.

“În urma studiului de aer a rezultat că valoarea concentraţiei maxime de ozon măsurată în Colibiţa este de 90 micrograme/m3. Valoarea medie în România este de 72,6 micrograme/m3. Peste 120 micrograme/m3 aerul nu mai este respirabil. O concentraţie asemănătoare de ozon în aer şi un aer la fel de pur se mai găseşte în Soveja (Vrancea). Aceste cote sunt similare cu cele din Alpi”, a declarat preşedintele Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

6 mar 12:58