Intra in contact cu noi

Vremea

Echinoctiul de toamna va fi pe 23 septembrie. Ce reprezinta in astronomic si in credinta populara

Publicat cu

pe

Echinoctiul reprezinta debutul toamnei din punct de vedere astronomic. Echinoctiul de toamna 2023. Anul acesta, echinoctiul de toamna are loc pe data de 23 septembrie, la ora 09:50, potrivit astro-urseanu.ro.

Ziua devine egala cu noaptea. Incepand cu acest moment, ziua se va micsora in emisfera nordica, iar noaptea va creste, urmand ca durata de intuneric sa ajunga la maximum la momentul solstitiul de iarna. Din punct de vedere astrologic, se crede ca Echinoctiul este o zi a echilibrului, benefica pentru noi inceputuri. Punctul echinoctiului de toamna, numit si ”punct autumnal”, se afla pe sfera cereasca la intersectia eclipticii (ce reprezinta proiectia pe sfera cereasca a planului orbitei Pamantului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele il traverseaza la aceasta data, trecand din emisfera nordica a sferei ceresti in cea sudica.

In emisfera sudica a Pamantului, data de 22 septembrie marcheaza inceputul primaverii.

In traditiile tuturor popoarelor, echinoctiul de toamna este legat de incheierea muncilor agricole, de sarbatorirea recoltelor. Pasarile se retrag in tarile calduroase, iar celelalte animale isi fac provizii si se pregatesc pentru frig.

Reclama

De asemenea, calendarul popular pastreaza in zona echinoctiului de toamna amintirea unui stravechi inceput de an, marcat de moartea si renasterea Zeitei Muma, de origine neolitica, peste care parintii bisericii crestine au suprapus moartea, numita Adormirea (15 august), si nasterea Fecioarei Maria (8 septembrie), potrivit volumului ”Zile si mituri. Calendarul taranului roman” (2000), de Ion Ghinoiu.

In mitologia greaca, toamna incepea cand se intorcea zeita Persefona impreuna cu sotul ei, Hades, in lumea subpamanteana. Noul sezon te face sa pui in balanta esecurile si reusitele din lunile din urma.

In aceasta zi nu este bine sa-ti certi copiii. Se spune ca daca ploua in aceasta dimineata, va ploua toata toamna. De asemenea, se mai spune ca inainte sa iesi din casa, ar fi bine sa mananci paine, pentru bunastarea casei.

Tot astazi se culeg nucii, merele si gutuile. Traditia spune ca ultimele fructe din pomi se lasa pentru Mama Natura.

Reclama

Cand va fi echinoctiul de toamna in urmatorii ani
Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, echinoctiul de toamna va avea loc la urmatoarele date:

Echinoctiul de toamna 2023 – 23septembrie 09:50
Echinoctiul de toamna 2024 – 22septembrie 15:44
Echinoctiul de toamna 2025 – 22septembrie 21:19
Echinoctiul de toamna 2026 – 23septembrie 03:05
Echinoctiul de toamna 2027 – 23septembrie 09:02
Echinoctiul de toamna 2028 – 22septembrie 14:45

Continua sa citesti
Reclama

Vremea

Se anunta ninsori slabe in Bucuresti si in tara

Publicat cu

pe

Se anunta ninsori slabe in Bucuresti si in tara iar valorile termice in urmatoarea perioada vor fi conforme cu media anilor precedenti explica reprezentantii ANM (Administratiei Nationale de Meteorologie).

”Chiar daca temperaturile vor mai creste usor la nivelul maximelor si vom vorbi de temperaturi cuprinse intre 1 si pana la 9 grade. Aceasta inseamna, insa, ca ne apropiem de normalul termic al datei din calendar. Insa, de joi, o noua racire va fi de interes pentru ca vom discuta de maxime intre 0 si cel mult 5 – 6 grade. Minime negative preponderent in toata tara, in zonele depresionare vom avea temperaturi spre -8 grade pana la cel mult 1-2 grade pe litoral. In acelasi timp, vorbim si de precipitatii, la munte vor predomina ninsorile, dar si in restul zonelor mai joase de relief, mai ales la inceput in partea de centru, sud-est al tarii, vom avea precipitatii mixte. Apoi, si in restul zonelor, inclusiv in Capitala este posibil ca la sfarsitul acestei saptamani sa consemnam precipitatii slabe sub forma de ninsoare. Daca temperaturile raman negative asa cum ne arata modelele, in acest moment, s-ar putea ca si in Capitala sa consemnam un strat de zapada”, a declarat Elena Mateescu , in exclusivitate, la Romania TV.

Continua sa citesti

Stirea zilei

Cand incepe toamna adevarata: Cum va fi vremea în septembrie și octombrie?

Publicat cu

pe

Vremea în această toamnă este una plăcută, cu temperaturi ridicate peste media perioadei. Meteorologii au emis prognoza meteo oficială pentru următoarele 4 saptămâni.

Meteorologii anunţă temperaturi mai ridicate decât cele normale pe tot parcursul lunii septembrie şi în prima săptămână din octombrie, comform prognozei pe patru săptămâni făcută publică marţi.

Săptămâna 11.09.2023 – 18.09.2023

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Regimul pluviometric va fi excedentar în majoritatea zonelor montane şi submontane, dar şi deficitar în regiunile sud-vestice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 18.09.2023 – 25.09.2023

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări.

Cantităţile de precipitaţii vor fi local excedentare în extremitatea de nord-vest a ţării, dar şi deficitare în regiunile sudice şi estice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

Săptămâna 25.09.2023 – 02.10.2023

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, în cea mai mare parte a ţării.

Săptămâna 02.10.2023 – 09.10.2023

Mediile valorilor termice vor fi uşor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de cele normal pentru această perioadă, în toate regiunile.

Continua sa citesti

Stirea zilei

Alerta de tornada in Romania: Expertii europeni confirma!

Publicat cu

pe

Un serviciu european de monitorizare a furtunilor severe a emis o prognoză alarmantă pentru România, atrăgând atenția că joi seară se așteaptă vânt puternic în rafale, grindină de dimensiuni mari și foarte mari, precum și posibilitatea formării tornadelor.

Un expert în meteorologie din Oradea a explicat pentru publicația Bihoreanul.ro că acest pericol este valabil și pentru județul Bihor, motiv pentru care cetățenii ar trebui să fie precauți.

„Este destul de sigur că joi după-masă spre seară vom avea un sistem de furtuni, nu se știe exact pe unde va intra în țară. Dacă va fi pe la Chișineu-Criș, va lovi Oradea din plin, dar alte estimări arată că ar putea intra pe la sud-vest de Timișoara. Cert este că și noi vom resimți ceva, nu știm cu ce intensitate”, a declarat Alex Trandafir (foto), joi, pentru sursa mai sus menționată.

„Se așteaptă să izbucnească furtuni severe și extrem de severe pe un front din nordul Italiei până în România și Ucraina”, a transmis Estofex, publicând și o hartă a simulării fenomenelor.

Conform acesteia, România, inclusiv județul Bihor, se va confrunta cu fenomene de nivel 3, adică foarte severe, dar și de nivel 2.

„Când bate vântul din direcții diferite se formează niște turbioni, curenți de rotație. Astăzi, această forfecare în zona noastră și în Ungaria este foarte ridicată”, a declarat Trandafir.

Conform informațiilor furnizate de orădean, sistemul de furtuni care va ajunge în România joi este rezultatul unui front rece care a provocat distrugeri în Olanda și Germania în zilele anterioare și care se deplasează cu o forță considerabilă.

„În Oradea, potențialul de furtună este chiar mai mare astăzi, deoarece a plouat dimineața și umiditatea a crescut la 70%, dublând astfel riscul de furtuni extreme”, a menționat Alex Trandafir.

În plus, furtuna puternică de joi dimineață a fost însoțită de un fenomen spectaculos pentru cei care au observat cerul: un nor impresionant denumit Cumulonimbus Arcus (vezi imaginea principală).

„Acesta este un sistem convectiv care a pornit din Austria aseară și, conform majorității modelelor de prognoză, se presupunea că se va disipa în Ungaria în cursul nopții, dar a fost atât de puternic încât a ajuns până aici”, a explicat specialistul.

Acest nor, asemenea unui zid uriaș, se formează între două mase de aer. „Se află în zona în care aerul cald se ridică, iar în spatele peretelui se află aer rece. Când trece, simți o rafală puternică de vânt și temperatura scade”, a adăugat localnicul din Oradea.

Norul a fost fotografiat de mai mulți rezidenți ai Oradiei, care au distribuit imaginile pe platformele de socializare.

Continua sa citesti

hot news