Comentariul zilei
Fost ministru de externe: „Tariceanu, PSD si CCR vor sa slabeasca statul. Au transformat Romania intr-o republica parlamentara”

Cristian Diaconescu, fot ministru de Externe, lanseaza acuzatii grave la adresa liderilor ALDE si PSD, precum si impotriva judecatorilor CCR. El spune ca actiunile acestora au dus la „slabirea statului” si la transformarea Romaniei intr-o „republica parlamentara” fara sa fi fost modificata Constitutia. Moscova are cel mai mult de castigat din aceasta situatie, acuza Diaconescu.
„Aceasta criza a transformat Romania, fara sa existe o modificare constitutionala clara, intr-o republica parlamentara; cam tot ce face Guvernul poate fi anulat de Parlament”, arata Diaconescu intr-un interviu pentru Lumea Libera.
Declaratia pe larg:
„Domnul Tariceanu a majorat pensiile STIIND ca vine criza. A cheltuit 5 miliarde de euro STIIND ca vine criza! Pentru ca incepusera probleme in SUA cu Lehman Brother si creditele subprime si era clar ca Europa va fi infestata, dar nu i-a pasat.
Si vreau sa fac legatura cu ce se intampla acum. Ideea – care nici macar nu e populista, e de-a dreptul periculoasa -, am vazut ce vor sa faca acum prin modificarile pe care vor sa le faca, inclusiv prin ceea ce se intampla la Curtea Constitutionala, in ceea ce priveste autoritatea statului. Pai din 2017 pana in 2020, noi ce-am discutat in Romania? Ca acest stat este doar in aparenta ceea ce se vede, este un alt stat subteran care conduce si decide, care are drept tinta victimizarea unor anumiti politicieni, cam toti din aceeasi zona politica.
De fapt, vezi Doamne, Romania era condusa de Soros, de cupole internationale si la un moment dat – pentru ca ne atrageau atentia legat de ce facem cu statul de drept – si UE sau NATO erau impotriva intereselor Romaniei, in viziunea celor care au creat acea situatie.
Iar azi ce discutam: ca incalcarea unor reguli intr-o situatie exceptionala nu trebuie sanctionata, ca de fapt nu trebuie sa avem niciun fel de reguli, ca institutiile statului trebuie sa vina sa dea socoteala in Parlament…
Intrebare: pentru ce s-a intamplat inainte de 2020, care dintre institutiile statului a venit sa dea socoteala la vreo comisie parlamentara, de la prim-ministru incolo?
Ce se incearca, de fapt? Sa transformi statul intr-o institutie slaba, cetateanul sa nu mai aiba nicio problema cu asa ceva si sa ai aceasta zona decizionala, pe axa dintre CCR si Parlament – repet, nu-i exonerez pe liberali de niste probleme serioase pe care si le-au creat singuri si ni le-au creat si noua – dar la final sa ai un stat slab…
Cine mai doreste un stat slab la frontiera UE si a NATO? Moscova. A spus-o direct: Din pacate, asta este naturaletea relatiilor internationale: NATO este dusmanul nostru, care ne inconjoara, deci ne straduim sa raspundem si noi maximizand vulnerabilitati.
Aceasta criza a transformat Romania, fara sa existe o modificare constitutionala clara, intr-o republica parlamentara; cam tot ce face Guvernul poate fi anulat de Parlament.
Am putea intra intr-o situatie complicata din care sa nu mai iesim ani de zile. Agentiile de rating au inceput sa ne plaseze intr-o zona de evaluare minima, penultima inainte de junk. Daca situatia va evolua, daca lucrurile vor fi in continuare confuze, haotice – deci crearea unei atmosfere de neincredere generalizata in legatura cu Romania -, vom vedea dupa evaluarile din mai si iunie care va fi standingul Romaniei. Doamne fereste ca acest negativ sa ne puna in situatia de a nu ne mai putea imprumuta pe piete, nici macar la dobanzi cu doua cifre!
Doi: astazi cand noi vorbim Comisia Europeana pune in discutie trei masuri in privinta liberei circulatii partiale. In criteriile avute in vedere, unul prevaleaza: cel al evaluarii zonelor de risc. Si exact in acest moment noi dam senzatia ca, desi am avut o capacitate sporita de a limita aceasta pandemie, nu ne este clar care vor fi regulile in Romania.
Deci azi, cand te duci la Bruxelles ca incerci sa-ti maximizezi si tu dreptul de libera circulatie, care este existential pentru multi dintre noi, caci nu e vorba numai de turism, pentru noi tine in special de forta de munca – in acest moment, cineva care priveste la Romania nu intelege care vor fi restrictiile, la ce se refera si care vor fi regulile.
Deci am dat aceste doua exemple care tin realmente de viitorul nostru. Sigur, pot fi si altele: avem la dispozitie bani europeni, putem cheltui preferential, mai ales in Sanatate, dar atentie!, acesti bani se imprumuta, se restituie apoi, trebuie sa-i decontezi, sa arati la ce i-ai folosit, deci nu-ti poti permite sa te joci cu resursele europene, sa faci ce vrei cu ele, eventuali sa le si furi.
Sunt niste semnale care nu dau bine pentru ca, intr-adevar, vom avea nevoie de ajutor din exterior. Vom avea nevoie clar, inclusiv de usi deschise!
Comentariul zilei
Cum incearca Erdogan sa intre in UE folosind conflictele din Ucraina si Gaza?

Se nasc semne de intrebare cu privire la influenta pe care o are in momentul de fata Turcia in acceptarea in NATO a Suediei. Turcia este un furnizor de armament pentru Ucraina dar a inceput sa aiba relatii din ce in ce mai bune sau nepotrivite cu Rusia. Care e contextul? Intre Suedia, Turcia si furnizorul de armament Turcia pentru Ucraina? Dar relatii bilaterale cu… in crestere cu Rusia lui Putin?
Oreste Teodorescu a comentat in podcastul Pusi la Zid alaturi de Sorin Manea felul pervers de a face politica al lui Erdogan:
„Asta este politica la varf. Noi stim din istorie ca politica este o curva. Numai ca atunci cand se joaca de jucatori mari poate fi o curva de lux. Eu cred ca domnul Erdogan foloseste foarte bine, strategic vorbind, ca moneda de schimb, negocierea Turciei cu Uniunea Europeana pentru a intra Turcia in Uniunea Europeana. La paritate cu acceptarea de catre Turcia a intrarii Suediei in NATO. In contextul razboiului din Ucraina, in contextul unei ofensive din ce in ce mai periculoase a Federatiei Ruse in ceea ce s-a numit spatiul ex-sovietic, pentru strategia americanilor in regiune, Suedia este foarte importanta pentru a fi membra a Pactului nord atlantic, ceea ce Erdogan stie foarte bine. Acum, opozitia Olandei, opozitia Germaniei, opozitia Austriei de ani de zile ca Turcia sa faca parte din Uniunea Europeana l-a convins pe domnul Erdogan sa joace mai putin elegant in toata aceasta chestiune si din perspectiva exclusiva a Turciei, pokerul asta pe care il joaca Erdogan este foarte bun. Odata cu racirea relatiilor bilaterale cu Statele Unite, domnul Erdogan s-a vazut nevoit sa-si intareasca si sa conlucreze mai indeaproape cu cine? Cu rivalul Statelor Unite, cu Federatia Rusa. Sunt niste contracte de niste miliarde de euro din perspectiva economica intre Rusia si Turcia. Sa nu uitam totusi ca Turcia, desi era membra NATO, a achizitionat tehnologie militara de la Federatia Rusa. Turcia a amenintat ca renunta la niste avioane americane in favoarea unor avioane rusesti. Domnul Erdogan a amenintat ca oricand baza NATO de la Incirlik ar putea sa-si gaseasca un motiv bun sa plece de acolo.”, spune Oreste.
Comentariul zilei
Vasile Banescu despre cazul „Lasconi”: O mostra de invincibila ignoranta si de ermetic analfabetism

Vasile Banescu, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane a luat atitudine fata de decizia USR de a solicita Elenei Lasconi sa se retraga de pe prima pozitie la alegerile europarlamentare dupa ce a declarat ca votat DA la referendumul pentru familie.
„Familia este orice vor oamenii sa fie familie” – autor, „omul recent”
Un gand care descrie punctual dezarticularea viziunii morale asupra ordinii naturale, compromiterea ei prin amoralism..
O mostra de invincibila ignoranta si de ermetic analfabetism cultural cu inevitabile consecinte pentru societate. Consecinte desigur niciodata evaluate de cei ce pot vedea in familie „orice vor oamenii sa vada”, adica sa proiecteze cu mintea lor iesita din minti dincolo de nesemnificativa realitate.
E-urile ideologice ingurgitate in doze aproape letale fac ravagii in metabolismul cultural si moral al celor care nu au avut acces la hrana si aerul curate ale celei mai inalte culturi a lumii, cea europeana, rodita de codul moral iudeo-crestin. Cel care a germinat, rodit si hranit inclusiv Modernitatea, din care ideologii de rit progresist, traitori bezmetici in evul obscur al relativismului si post-adevarului nu mai inteleg nimic. Intrucat, nemaiavand acces la cheia ei culturala, aceasta le ramane, desigur, impenetrabila.
Lichidarea lumii „vechi”, contestarea autoritatii formatoare a familiei edificate pe casatoria dintre un barbat si o femeie sau dintre o femeie si un barbat, multimilenara institutie (nu „contract”) in care aproape toti ne-am nascut si singura care poate duce omenirea mai departe, prigonirea firescului, stergerea programatica a urmelor trecutului, caruia toti ii datoram prezentul si in cea mai mare masura viitorul, acestea sunt semne virulente ale existentei in chiar mijlocul lumii civilizate de Decalog si Evanghelie a noilor barbari:
ideologii salvationisti care vorbesc inept, deci nedrept despre trecut si peroreaza identic despre un viitor pe care, opunandu-l isteric crestinismului si institutiilor traditionale, il cred cu necesitate mai bun. „Mai binele” sprijinit pe nimic fiind marota, devenita deja batrana cocota, a tututor ideologiilor.
Nu este deloc sigur ca statul, invatamantul sau politicienii de pretutindeni au dreptul moral sa se foloseasca de sloganuri si constructe ideologice precum „casatoria pentru toti” (detestata candva de homosexuali) sau de concepte precum „genul” si „diversitatea” pentru a le institutionaliza in vederea schimbarii dramatice a relatiilor sociale.
Cine dintre oamenii cu adevarat lucizi si responsabili si-ar putea asuma responsabilitatea pentru o asemenea non-necesara, deci nefireasca si bulversanta schimbare?
Deconstructia realitatii si a naturalului (care constituie un dat) nu ajuta pe nimeni.
Nici chiar pe cei ce se simt aparent avantajati de ea.
Elena Lasconi a fost intrebata in emisiunea Insider politic, difuzata sambata la Prima TV, daca sustine casatoriile intre persoane de acelasi sex.
”Eu sunt crestina, sunt ortodoxa si consider ca familia este formata dintr-o femeie si un barbat”, a raspuns Elena Lasconi, care a adaugat ca a participat la referendumul pentru familia traditionala organizat in 2018 si a votat ”DA”.
Elena Lasconi a fost intrebata daca acest raspuns nu va starni critici in randul votantilor USR.
”Este treaba lor. Eu nu am nimic impotriva persoanelor de acelasi sex, dar nu vad de ce as milita pentru casatoria dintre persoanele de acelasi sex. Nu am nicio problema cu relatiile lor atat timp cat nu-i afecteaza pe cei din jur”, a conchis Lasconi.
Comentariul zilei
CTP pune intrebarea care naste monstri: „va face guzganul galbejit – Dumitru Buzatu – vreo zi de puscarie?”

Vadit deranjat de tupeul politicianului Dumitru Buzatu, ales presedinte al Consiliului Judetean Vaslui din partea PSD, jurnalistul Cristian Tudor Popescu pune o intrebare care a generat reactii virulente pe internet: va face guzganul galbejit vreo zi de puscarie?
Cristian Tudor Popescu spune ca Dumitru Buzatu, pe care-l numeste „guzgan galbejit”, nu va sta prea mult timp in spatele gratiilor, si ca va fi plasat in arest la domiciliu. Intr-o postare intitulata „Romania guzganului galbejit„, Cristian Tudor Popescu (CTP) ii intreaba pe cititori daca cred ca Buzatu va face sau nu vreo zi de inchisoare. CTP despre Dumitru Buzatu: „Guzganul galbejit se considera victima unei inscenari”
„Guzganul galbejit a fost prins cu mata-n sac, mai exact un ditamai cotosmanul de 1.250.000 lei in portbagaj. Flagrant limpede ca lacrima saracanilor din Vaslui. Cand superpesedistul Dumitru Buzatu a fost impins de scafarlie in masina politiei, o voce dintre privitori a inceput sa zbiere: „Nu va e rusine, haituiti omul, il tracasati, nenorocitilor, ce-aveti cu el, sunt pline instantele de achitari!”. Potrivit avocatilor sai, guzganul galbejit se considera nevinovat, victima unei inscenari si „isi rezerva dreptul la tacere”. Ce parere aveti, stimabili si nestimabili cititori, va face guzganul galbejit vreo zi de puscarie? Sau va primi arest la domiciliu, in vila lui din Cantalaresti?” , arata Popescu pe pagina sa de Facebook
-
Bucuresti3 zile in urma
Primaria Sectorului 6 olimpica la achizitii viteza! Zeci de achizitii directe intr-o ora cu aceeasi firma!
-
Economie2 săptămâni in urma
Educatia vine din familie! Peste jumatate din romani au invatat comportamentul responsabil din familie
-
Sibiu2 săptămâni in urma
Trei pakistanezi, principalii suspecti pentru moartea afaceristului sibian Adrian Kreiner
-
Comentariul zilei4 săptămâni in urma
Vasile Banescu despre cazul „Lasconi”: O mostra de invincibila ignoranta si de ermetic analfabetism
-
Arad3 săptămâni in urma
Asasinatele la comanda iau amploare in Romania! Anchetele bat pasul pe loc!
-
Sibiu2 săptămâni in urma
Noi piste in crima de la Sibiu. Pakistanezii erau de fapt un infractor roman din Belgia!
-
Salaj3 săptămâni in urma
Din teatrele de operatiuni in pietele de zarzavaturi: Ciuca ia pulsul electoratului la fel ca Ciolacu
-
Stirea zilei4 săptămâni in urma
Cat de degradata e societatea romaneasca? Fiica Lasconi isi cearta mama celebra pentru ca a spus DA la referendumul pentru familie!