Stirea Zilei

Foto-Fenomen misterios pe cerul Romaniei! Expertii spun ca provine din Rusia!

Pe cerul României și al țărilor din jur a apărut în noaptea de luni spre marți un obiect care i-a intrigat pe mulți. Digi24 l-a contactat pe Marius Ioan Piso, președinte – director executiv al Agenția Spațiale Române. „Noi avem niște surse de informare foarte clare, cum ar fi Comandamentul strategic al forțelor spațiale SUA. Există un sistem și în Europa, care urmărește aceste lucruri. Până și în România există un sistem numit Allsky care este gestionat de astronomi și de amatori care urmăresc cerul. Mărturisesc că niciuna din aceste surse nu a detectat nimic la acea oră. Am văzut un film făcut în Rusia care semăna foarte mult cu un film făcut în Giurgiu. Obiectul oricum se deplasa foarte încet. Orice obiect care se deplasează așa de încet este detectabil pe radare”, spune Marius Ioan Piso pentru Digi 24. Pe cerul României și al țărilor din jur a apărut în noaptea de luni spre marți un obiect care i-a intrigat pe mulți. Digi24 l-a contactat pe Marius Ioan Piso, președinte – director executiv al Agenția Spațiale Române.

„Noi avem niște surse de informare foarte clare, cum ar fi Comandamentul strategic al forțelor spațiale SUA. Există un sistem și în Europa, care urmărește aceste lucruri. Până și în România există un sistem numit Allsky care este gestionat de astronomi și de amatori care urmăresc cerul. Mărturisesc că niciuna din aceste surse nu a detectat nimic la acea oră. Am văzut un film făcut în Rusia care semăna foarte mult cu un film făcut în Giurgiu. Obiectul oricum se deplasa foarte încet. Orice obiect care se deplasează așa de încet este detectabil pe radare”, spune Marius Ioan Piso pentru Digi 24.

În acest caz, însă radarele nu au înregistrat obiectul: „Nu a apărut nimic. Cel puțin noi nu am fost informați despre așa ceva”, a spus șeful Agenției Spațiale Române. Adrian Şonka, specialist la Observatorul Astronomic spune că a fost vorba despre „o rachetă lansată de agenția spațială chineză, cu câțiva sateliți artificiali”.
  Piso spune însă că ultima înregistrare a unei rachete pe radare a fost în jurul datei de 20 decembrie. „Îmi pare rău că nu pot să vă arăt un ecran cu lista obiectelor care sunt lansate și pozițiile lor deasupra globului. Orice obiect care intră în atmosferă este înregistrat și notat cu precizie bună. Orice astronom amator poate să urmărească orice treaptă de rachetă”, a adăugat el. „Există foarte multe posibilități de a simula lucruri pe cer. Toată lumea are drone. Și noi în facultate, de 1 aprilie, am ridicat un balon mic cu heliu și l-am luminat cu laser și am stârnit agitație. Îmi e greu să vă dau răspunsuri. Sistemele clasice de observație nu au înregistrat nimic”, a spus Marius Ioan Piso. „Civilizația noastră există de 100 de ani din punct de vedere radioelectric. Până să ajungem la interacțiunea cu alte civilizații va mai dura. Alte civilizații sigur există, Universul este uriaș, dar nu așa se face o interacțiune, cu lumini pe cer”, a adăugat el. Vezi aici Video: Un obiect misterios a fost observat în seara de Crăciun și în România, fenomen ce a a fost declanșat în Rusia. Mai mulți oameni au semnalat prin aplicația ”Fii reporter” de pe www.stirileprotv.ro că au văzut pe cer un obiect ”misterios” în seara zilei de Crăciun, adică pe 25 decembrie. Costin Stoica: ”Bună dimineața. Nu știu dacă ceea ce am văzut eu poate fi o știre dar pentru mine este ceva neobișnuit. În jurul orelor 5:35 am observat prin fereastră apartamentului o lumina ciudată pe cer. Era undeva foarte sus și nu se deplasa. Am privit-o cam 15-20 secunde. Am încercat să o fotografiez, am reușit să fac o poză și căutând prin setările tefefonului pentru o poză mai bună, am observat că lumina s-a estompat și a început să-și mărească suprafața. Devenise de aproape 4 ori mai mare dar era în același loc, însă pierdea repede din intensitate. M-am gândit că ar putea fi un avion, dar nu se deplasa. Am văzut destule avioane pe cer noaptea. Ce a putut fi acea lumina? Mulțumesc. O zi bună”. Pe Facebook, Severe Weather Europe a postat mai multe fotografii cu mesajul: Există informații că fenomenul ar fi o lansare test de rachetă (RS-12M Topol) ICBM în poligonul Kapustin Yar din Rusia.

27 dec 11:01