Oamenii de stiinta din China si Marea Britanie au dezvoltat un invelis care actioneaza ca pielea unui cameleon din desert: poate raci peretii cladirilor pe timpul verii si poate mentine caldura pe timp de iarna, a anuntat serviciul de presa al Societatii Americane de Chimie (ACS). Un articol care descrie activitatea in acest sens a fost publicat in jurnalul Nano Letters.
„Cameleonii de desert, care traiesc in sud-vestul Africii, sunt capabili sa-si schimbe culoarea pentru a-si regla temperatura corpului pe masura ce conditiile de mediu se schimba. Ei apar gri deschis la caldura, ceea ce le permite sa reflecte radiatia si sa se raceasca si devin maro inchis pe masura ce temperatura scade „pentru a pastra caldura”.
Oamenii de stiinta au reprodus aceasta caracteristica unica a creaturilor din desert intr-un strat invelitor care isi schimba culoarea pentru a se adapta la temperaturile mediului” – se arata in raport. Colorantul „cameleon” a fost creat de o echipa stiintifica condusa de profesorul Wang Fuqiang de la Universitatea Politehnica din Harbin. Dezvoltarea sa a fost posibila prin combinarea proprietatilor a doua tipuri diferite de microparticule, dintre care una absoarbe activ radiatia solara si o transforma in unde electromagnetice de o lungime diferita, iar a doua este capabila sa-si schimbe culoarea odata cu modificarile temperaturii ambientale. Oamenii de stiinta au selectat proprietatile celor doua particule, microcapsulele termocromice, in asa fel incat au colorat materialul in gri-negru la temperaturi ambientale de pana la 25 de grade Celsius. Aducerea lor la temperaturi mai ridicate a facut ca microcapsulele sa devina albe si nu a impiedicat cea de-a doua microparticula sa absoarba energia luminoasa si sa o foloseasca pentru a raci peretii.
Testele ulterioare au aratat ca, pe vreme calda, invelisul reflecta pana la 93% din lumina soarelui si reemite aproximativ 94% din energie intr-un interval de lungimi de unda care permite caldurii sa fie eliberata in spatiul exterior in loc sa fie prinsa in atmosfera. Acest lucru ofera protectie impotriva efectului de sera suplimentar si va permite sa raciti peretii cu 6,5 grade Celsius, iar pe vreme rece, sa cresteti temperatura materialului cu 4,3 grade Celsius. Acest lucru distinge colorantul cameleon de alte invelisuri reflectorizante, care ajuta vara, dar in acelasi timp reduc incalzirea cladirilor iarna. Conform estimarilor actuale ale cercetatorilor, materialul creat de ei poate reduce costurile cu energie pentru racirea si incalzirea incaperilor cu aproximativ 20%. Mai mult, utilizarea sa nu va necesita costuri suplimentare mari in comparatie cu colorantii conventionali. Astfel de avantaje ale colorantului „cameleon”, spera oamenii de stiinta, vor accelera introducerea acestuia in industria constructiilor, transmite Rador Radio Romania.