Intra in contact cu noi

Imobiliare

Gata cu facturile astronomice la curent. Vom folosi izolatia cameleon care face cald iarna si rece vara!

Publicat cu

pe

Oamenii de stiinta din China si Marea Britanie au dezvoltat un invelis care actioneaza ca pielea unui cameleon din desert: poate raci peretii cladirilor pe timpul verii si poate mentine caldura pe timp de iarna, a anuntat serviciul de presa al Societatii Americane de Chimie (ACS). Un articol care descrie activitatea in acest sens a fost publicat in jurnalul Nano Letters.

„Cameleonii de desert, care traiesc in sud-vestul Africii, sunt capabili sa-si schimbe culoarea pentru a-si regla temperatura corpului pe masura ce conditiile de mediu se schimba. Ei apar gri deschis la caldura, ceea ce le permite sa reflecte radiatia si sa se raceasca si devin maro inchis pe masura ce temperatura scade „pentru a pastra caldura”.

Oamenii de stiinta au reprodus aceasta caracteristica unica a creaturilor din desert intr-un strat invelitor care isi schimba culoarea pentru a se adapta la temperaturile mediului” – se arata in raport. Colorantul „cameleon” a fost creat de o echipa stiintifica condusa de profesorul Wang Fuqiang de la Universitatea Politehnica din Harbin. Dezvoltarea sa a fost posibila prin combinarea proprietatilor a doua tipuri diferite de microparticule, dintre care una absoarbe activ radiatia solara si o transforma in unde electromagnetice de o lungime diferita, iar a doua este capabila sa-si schimbe culoarea odata cu modificarile temperaturii ambientale. Oamenii de stiinta au selectat proprietatile celor doua particule, microcapsulele termocromice, in asa fel incat au colorat materialul in gri-negru la temperaturi ambientale de pana la 25 de grade Celsius. Aducerea lor la temperaturi mai ridicate a facut ca microcapsulele sa devina albe si nu a impiedicat cea de-a doua microparticula sa absoarba energia luminoasa si sa o foloseasca pentru a raci peretii.

Testele ulterioare au aratat ca, pe vreme calda, invelisul reflecta pana la 93% din lumina soarelui si reemite aproximativ 94% din energie intr-un interval de lungimi de unda care permite caldurii sa fie eliberata in spatiul exterior in loc sa fie prinsa in atmosfera. Acest lucru ofera protectie impotriva efectului de sera suplimentar si va permite sa raciti peretii cu 6,5 grade Celsius, iar pe vreme rece, sa cresteti temperatura materialului cu 4,3 grade Celsius. Acest lucru distinge colorantul cameleon de alte invelisuri reflectorizante, care ajuta vara, dar in acelasi timp reduc incalzirea cladirilor iarna. Conform estimarilor actuale ale cercetatorilor, materialul creat de ei poate reduce costurile cu energie pentru racirea si incalzirea incaperilor cu aproximativ 20%. Mai mult, utilizarea sa nu va necesita costuri suplimentare mari in comparatie cu colorantii conventionali. Astfel de avantaje ale colorantului „cameleon”, spera oamenii de stiinta, vor accelera introducerea acestuia in industria constructiilor, transmite Rador Radio Romania.

Reclama

Economie

Piata imobiliara se prabuseste: Banca Națională cere Guvernului să oprească programul „Prima Casă”

Publicat cu

pe

Ponderea expunerilor totale ale băncilor persoane juridice române la riscul de credit faţă de administraţia centrală a ajuns după primele 9 luni din 2022 la aproape 36%, fiind „ridicată“ şi „în creştere semnificativă de la declanşarea pandemiei“, potrivit evaluărilor BNR.

„Aceasta este influenţată atât de sporirea expunerii directe, cât şi de eforturile întreprinse de autorităţile publice de a sprijini celelalte sectoare instituţionale prin garantarea unor programe de creditare („IMM Invest“, „Noua casă“ etc.), ce au condus la creşterea garanţiilor oferite băncilor de către stat“, susţine BNR, informează Mediafax.

Comparativ, în 2018 ponderea expunerilor băncilor la riscul de credit faţă de sectorul public era de 29,4%.

„Există anumite preocupări cu privire la concen­trarea faţă de acest sector, precum şi asupra capacităţii instituţiilor de credit de a susţine în continuare finanţarea sectorului guvernamental şi, implicit, consolidarea acestei legături, într-o perioadă caracterizată de incertitudini puternice şi de necesitatea adresării vulnerabilităţilor structurale de la nivelul bugetului public“, atenţionează BNR.

Reclama

În cazul sectorului privat, ponderea expunerilor băncilor la riscul de credit faţă de sectorul companiilor a crescut cu un ritm temperat în ultimii 5 ani.

Continua sa citesti

Economie

Cum se fac imobiliarele in Romania: Zidul de sprijin al unui bloc a luat-o la vale, peste masini

Publicat cu

pe

Un zid de sprijin din cadrul unui proiect imobiliar autorizat pe strada Lombului nr. 2-4 în Cluj-Napoca s-a prăbușit și a avariat șase vehicule parcate în zonă. Polițiștii locali au intervenit în zonă, fiind sesizați de riverani, transmite Actual de Cluj.

“Polițiștii locali de la Serviciile Control urbanism și Disciplină în Construcții și de la Control Trafic Rutier au constatat prăbușirea unui zid de sprijin, pe o lungime de circa 35 de metri, pe strada Lombului nr. 2-4. Au fost avariate 5 autovehicule și o autoutilitară. Precizăm faptul că zidul de sprijin era prevăzut în documentația tehnică autorizată cu AC nr. 576/2020 – ”Construire imobil mixt, amenajări exterioare și imprejmuire” – teren privat, lucrarea nefiind recepționată”, a arătat Primăria.

Potrivit instituției, polițiștii locali au întocmit un act de control prin care s-au dispus punerea în siguranță a zonei afectate și semnalizarea amplasamentului, precum și luarea tuturor măsurilor legale necesare remedierii situației.

Articolul complet pe Actual de Cluj

Reclama
Continua sa citesti

Economie

Noile reguli pentru proprietarii care își închiriază locuințele. Intră în vigoare de la 1 ianuarie

Publicat cu

pe

Noi reguli pentru proprietarii care își închiriază locuințele, altfel decât în scop turistic, vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023, dată de la care aceștia au o serie de obligații.

Concret, prin O.G. nr. 16/2022 a fost instituită obligaţia, ca începând cu data de 1 ianuarie 2023, pentru persoanele fizice care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare şi cele din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, de a înregistra contractul încheiat între părţi, precum şi modificările survenite ulterior, la organul fiscal competent .

Ca urmare a obligației instituită de O.G. nr. 16/2022, prin Ordinul 2031/2022 au fost completate prevederile Ordinului nr. 114/2019 în sensul că:

a) se completează procedura de înregistrare a contractelor cu noile prevederi legale;
b) se completează formularul „Cerere de înregistrare a contractelor de locaţiune” cu informații privind cuantumul chiriei lunare;
c) se aprobă formularul „Notificare privind nedepunerea la termen a cererii de înregistrare a contractelor de închiriere”.
Prin urmare, pentru contractele de închiriere încheiate după data de 1 ianuarie 2023, proprietarii – persoane fizice – vor avea obligația înregistrării la organul fiscal competent în termen de 30 de zile de la data încheierii. Pentru contractele aflate în derulare la data de 1 ianuarie 2023, proprietarii – persoane fizice – vor avea obligația înregistrării (dacă nu sunt deja înregistrate) în termen de 90 de zile.

Proprietarii – persoane juridice – pot opta pentru înregistrarea contractelor de închiriere (numai prin intermediul Spaţiului Privat Virtual ).

Pentru bunurile deținute în comun, fiecare coproprietar – persoană fizică are obligația înregistrării contractului de închiriere.

Cererea de înregistrare, însoțită de copia contractului de închiriere, se depune de persoanele fizice direct la registratura organului fiscal, prin poștă sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță (SPV).

Organul fiscal va notifica persoanele fizice care figurează în evidențe cu venituri din chirii și care nu și-au îndeplinit obligația de înregistrare a contractelor.

Baza legală: OpANAF nr. 2031/2022 privind modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui

Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 114/2019 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare a contractelor de locaţiune, precum şi a modelului şi conţinutului formularului „Cerere de înregistrare a contractelor de locaţiune” publicat în Monitorul Oficial al României partea I nr. 1164/05.12.2022

Continua sa citesti

hot news