facebook
ACTUALITATE

Guvernul a adoptat OUG pe legile justiției: „Va afecta marile dosare care sunt pe rol”

Guvernul a adoptat, azi dimineața, ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat după ședința Executivului că documentul „va fi benefic pentru înfăptuirea justiției” și a precizat că unele prevederi au fost corelate cu recomandările  Comisiei de la Veneția. Modificările adoptate au fost criticate de procurorul general.

„Vreau să fac o prealabilă precizare. Eu nu am mers la Comisia de la Veneţia în aceste două săptămâni de două ori, pentru a negocia, cum am auzit în spaţiul public, soluţiile din OUG. Nu am mers la sediul Comisiei nici pentru a solicita şi lua aprobare pentru aceste soluţii. Nu am mers la Comisie, pe cont propriu, fără o prealabilă dezbatere cu decidenţii din ţară”, a spus ministrul Justiţiei.

În debutul ședinței de guvern, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că soluţia a fost discutată în cadrul întâlnirii ministrului Justiţiei cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia cât şi în întrevederea avută cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. „Această soluţie a fost discutată în cadrul întâlnirii ministrului Justiţiei cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia cât şi în întrevederea avută cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. După cum ştiţi cele trei legi ale justiţiei au fost modificate de Parlament, iar modificările au fost validate de CCR”, a declarat Dăncilă.

„Ceea ce adoptăm astăzi în Guvern reprezintă o armonizare a prevederilor legilor pentu a asigura o mai bună practică a actului de justiţiei. Justiţia trebuie să fie o garanţie a apărării drepturilor românilor, iar abuzurile în înfăptuirea actului de justiţie nu sunt şi nu vor fi tolerate”, a completat premierul.

Mediafax scrie că Ordonanţa prevede, printre altele, amânarea pensionării anticipate a magistraţilor, până în decembrie 2022, și că are un nou alineat la articolul 54 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor ce prevede numirile în funcţiile de conducere de la Parchetul General, DNA, şi DIICOT. Potrivit OUG, alineatul introdus arată că selecţia procurorilor-şefi se realizează pe baza unui interviu, în cadrul căruia candidaţii vor susţine un proiect şi, pentru a fi asigurată transparenţa procedurii, audierea se va transmite în direct, audio-video pe pagina de internet a Ministerului.

La rândul său, procurorul general a criticat unele prevederi din OUG, avertizând că există pericolul ca acestea să încalce ordinea constituţională. August Lazăr crede că modificările aduse Legilor Justiţiei prin OUG adoptată luni de executiv vor afecta marile dosare, precum dosarul Revoluţiei din 1989 şi cel al violenţelor din 10 august, din cauză că vor înceta delegările procurorilor militari la Parchetul General şi care contribuie la aceste dosare. Procurorul general a subliniat faptul că odată aceste colective destrămate „va fi greu de ştiut cum anume vor mai putea fi soluţionate aceste dosare”.

”Din păcate, proiectele de acte normative care sunt făcute în grabă sunt de natură să afecteze dosarele care sunt în curs, de exemplu, marile dosare care sunt pe rolul Ministerului Public şi sunt foarte bine cunoscute acestea. Spre exemplu, cele pe rolul parchetelor militare – au fost concentrate resursele umane prin delegare, aduse de la mai multe parchete pentru a rezolva dosare mari şi complexe. Ei bine, în aceste situaţii vor înceta delegările pe funcţiile respective, iar colectivele care lucrează în acest moment vor fi desfiinţate. Va fi foarte greu de imaginat cum vor putea fi soluţionate aceste dosare, despre care toată lumea susţine că se doreşte să fie finalizate, pentru ca România să nu mai plătească sume mari de bani în urma condamnărilor CEDO”, a declarat, luni dimineaţă, procurorul general.

Share Page

Close