facebook
Economie

H&M vinde in Romania haine mai scumpe ca-n Vest si plateste salarii de cateva ori mai mici!

Cu diferenţe care ajung până la zeci de lei, reprezentând uneori chiar şi circa 55% din preţurile produselor de peste hotare, reatiler-ul suedez se înscrie în lista celorlalte brand-uri de fashion prezente la nivel local, care aplică, aici, preţuri mai mari la produsele din portofoliu, fără să ţină cont de nivelul de trai scăzut, forţa de muncă mai ieftină sau de chiriile mai mici comparativ cu cele din Europa de Vest.

Cum H&M vinde în toate unităţile produse fabricate în mai multe ţări ale lumii, inclusiv în România, diferenţa dintre preţurile practicate la nivel local şi în spaţiul intracomunitar sau peste Ocean nu se justifică în distanţa dintre producător şi magazinele dintr-o anumită ţară având în vedere şi faptul că vecinii de la sud de Dunăre plătesc cu zeci de lei mai puţin pentru aceleaşi articole vestimentare. De asemenea, nici TVA-ul nu poate motiva diferenţele mari dintre preţurile produselor din magazinele autohtone fiindcă şi tariful fără TVA este mai mare în România decât cel din alte state europene.

Per total, in Romania preţul hainelor din România este cu doar 8% sub media UE, deşi salariul este de cinci ori mai mic, arată o analiză a ZF pe baza datelor Eurostat.

Preţurile în industria modei sunt de cele mai multe ori aliniate celor din Occident, iar o explicaţie pe care o oferă executivii din piaţă este aceea că local consumatorii sunt mai dispuşi să cheltuie pe haine şi pantofi, fiind pasionaţi de modă şi trenduri.

Preţul hainelor nu este direct proporţional cu puterea de cumpărare a locuitorilor ei în contextul în care România are un salariu mediu de 5-6 ori mai mic decât în Occident. De aceea, românii alocă cea mai mare pondere din salariu pentru achiziţia de haine sau pantofi. Astfel, spre exemplu, cu salariul din România o vânzătoare din magazinele H & M sau Zara îşi cumpără de cinci ori mai puţine haine decât o angajată pe o poziţie similară în Occident.

România se află pe locul 22 în Europa în clasamentul ţărilor cu cele mai scumpe haine, preţurile fiind cu 8% sub media Uniunii Europene (UE), arată datele Eurostat. Cele mai mari preţuri se găsesc în Suedia, unde hainele costă cu 36% peste media UE şi cu 44% peste nivelul din România.

 Sursa: zf.ro

Share Page

Close