facebook
Economie

In timp ce politicienii se cearta, painea iar s-a scumpit in Romania!

Producătorii din industria de morărit şi panificaţie au început să îşi ajusteze preţurile, ca urmare a valurilor de scumpiri la utilităţi şi a creşterii costurilor cu forţa de muncă din ultima perioada. Pâinea „de un leu” ar putea dispărea de pe piaţă.

În magazine, clienţii pot observa deja  o scumpire de câţiva bani a pâinii şi a produselor de panificaţie, astfel că cel mai ieftin sortiment, franzela de 1 leu, a ajuns să coste peste această sumă. Reprezentanţii industriei confirmă că pâinea s-a scumpit şi nu exclud majorări de preţuri şi în continuare.

„Trebuie să analizăm costul energiei, cheltuielile cu gazele naturale, forţa de muncă care a devenit mai scumpă prin faptul că salariul minim a crescut de două ori. Toate acestea s-au contabilizat, iar cel ce a constatat că are deja cheltuieli mai mari decât încasări, a trebuit să scumpească produsul. Sunt semnale în acest sens şi cred că ar trebui să ne aşteptăm şi la alte scumpiri în 2018. Am fost notificaţi că energia se va scumpi cu 35%. Or toate aceste creşteri de tarife la utilităţi se văd în preţ şi nu numai la pâine. Fiecare agent economic îşi face calculele şi ia decizia care să îi convină”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Aurel Popescu, preşedintele Rompan.

Numai în trimestrul III al anului trecut, preţurile angro de energie electrică au crescut în România cu 52%, iar în august au atins maximele Europei de Est (peste 90 de euro/MWh), reiese dintr-un raport al Comisiei Europene – Direcţia Generală Energie.„Pe parcursul întregului trimestru III al anului 2007, preţurile en gros de energie electrică au fost cele mai ridicate în România din întreaga regiune CEE (n.n.- Europa Centrală şi de Est), datorită în primul rând producerii de energie electrică şi nucleară inferioară celei obişnuite în ţara respectivă, chiar şi în contextul producerii de energie electrică nucleară în mod tradiţional”, notau specialiştii Comisiei într-un raportul DG Energy.

În ceea ce priveşte gazele, în luna decembrie, spre exemplu, acestea au fost tranzacţionate pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) cu 13,7% peste preţul mediu ponderat calculat de BRM pentru livrările din luna anterioară, noiembrie (78,63 lei).

Acesta este preţ angro, fără taxe sau servicii (distribuţie, transport)

De asemenea, de la 1 ianuarie 2018 salariul minim brut s-a majorat de la 1.450 de lei la 1.900 de lei, în condiţiile în care în februarie 2017 acesta crescuse de la 1.250 de lei.

Share Page

Close