facebook
Stiri locale

Lecţia de viaţă a unui fost miner din Lupeni, ajuns cerşetor în Timişoara!

Se spune că de impozite şi de moarte nu scapă nimeni, iar un om al străzii care locuieşte în Timişoara este dovada vie a acestui lucru după ce a primit amenzi de aproape zece mii de euro in zece ani, iar în momentul în care s-a angajat statul i-a pus poprire pe venituri.

Arpad Kendi, un om care a trăit timp de zece ani pe străzile din Timişoara, a renunţat la viaţa de vagabond în urmă cu an. Ajutat de un om de afaceri din capitala Banatului, bărbatul şi-a schimbat radical înfăţişarea, a primit un acoperiş deasupra capului şi un loc de muncă. La scurt timp după după ce a găsit putere să-şi schimbe viaţa, problemele l-au năpădit din nou pe omul care, în tinereţe, a fost miner la Lupeni. Zece ani de hoinăreală pe străzi s-au lăsat cu peste 1.000 de amenzi primite de la oamenii legii. Practic, a fost amendat, în medie, o dată la fiecare patru zile. Timişoreanul ar avea de plătit peste 44.000 de lei în contul sancţiunilor, motiv pentru care oficialii de la Fisc i-au pus poprire pe salariu.

„Când am ajuns pe stradă, au început să vină să mă întrebe cum mă cheamă, de unde sunt. Eram oprit aproape zilnic pentru identificare. După identificare, primeam amendă. Îi şi cunoaşteam deja pe poliţişti, la fel şi ei mă ştiau. După ce mi-am refăcut actele şi m-am angajat, am fost anunţat că trebuie să plătesc aceste amenzi. Am zis că trebuie să mă achit de amenzi. Procedura a început. În fiecare lună îmi trag din salariu 350 de lei. Până acum am plătit deja cam 2.000 de lei“, a declarat Arpad Kendi.

Ştefan Cojocnean, singurul român participant la Imposibility Challanger (n.r. – un campionat mondial al sporturilor extreme), este cel căruia Arpad Kendi îi datorează schimbarea. Cojocnean i-a oferit ca locuinţă o anexă din sala sa de sport, iar alături de colegii din BizzClub (n.r. – un club al oamenilor de afaceri din Timişoara) i-a găsit şi loc de muncă.

„Ce mi s-a părut şocant este acest om a primit, de-a lungul a zece ani, peste 1.000 de amenzi. Sunt multe amenzi date fără discernământ. Îmi asum ce spun. El a fost un om paşnic, niciodată violent şi nu a cerşit. Nu s-a înhăitat cu nimeni pentru a face infracţionalitate stradală. Pe mine m-a impresionat chiar blândeţea lui, acest lucru m-a făcut să-l ajut. Ştiam de amenzi şi că sistemul fiscal îl va descoperi. Dar nu mă aşteptam să fie atâtea. Practic, devine plătitor pe viaţă la stat. După ce şi-a revenit, după ce s-a angajat şi a început să plătească dările la stat, acum statul îl decapitează“, a afirmat Ştefan Cojocnean.

“A fost amendat la normă, ca la uzină” Arpad Kendi spune că a fost amendat de Poliţia Locală, Jandarmerie şi de Poliţia Naţională, deşi oamenii legii ştiau că n-are de unde să plătească. „Societăţii unde este angajat Arpad Kendi i-a venit înştiinţare de poprire. Am zis iniţial că nu e aşa mare problemă. La un moment dat, am început să număr amenzile, dar am pierdut şirul după două ore şi jumătate. Majoritatea amenzilor sunt pentru vagabondaj şi consum de băuturi alcoolice în spaţiu public. Sunt şi pentru lipsa actelor sau neactualizarea lor. A fost ca la normă, eu în atâţia ani de carieră nu am văzut aşa ceva. Ca la uzină. Sunt unele luate în aceeaşi zi, date de instituţii diferite: Poliţia Locală, Jandarmerie sau IPJ. Am găsit la amenzi date la două-trei zile diferenţă acelaşi agent constatator“, a spus avocatul Robert Szasz, care a aceptat să-l reprezinte pro bono pe Arpad Kendi.

Citeşte mai mult în adevărul.ro

Share Page

Close