Intra in contact cu noi

Sanatate

Lista noilor restrictii care intra in vigoare incepand de astazi in toata Romania

Publicat cu

pe

Declarația pe propria răspundere este obligatorie pentru cei care ies din casă după ora 22:00. Iar în hotelurile și pensiunile din zonele turistice, gradul de ocupare este limitat la 70% din capacitate.

Măsurile vin în condițiile în care numărul îmbolnăvirilor a crescut alarmant în ultimele zile. Sâmbătă au fost depistate aproape 5.000 de cazuri. În plus, secțiile de Terapie Intensivă ale spitalelor din toată țara se aglomerează iar.

Între timp, peste 11.000 de oameni care ar fi trebuit să primească serul produs de AstraZeneca și-au anulat programarea ori nu s-au mai prezentat în centrele de vaccinare. Dar locurile rămase libere se ocupă rapid.

În centrele de vaccinare, oamenii s-au asigurat că nu primesc serul din lotul cu probleme și – cu încredere – au mers mai departe.

Reclama

ReporterV-ați gândit să veniți, să nu mai veniți?
BărbatNu, nicio clipă. Am hotărât să vin de prima oară când am reușit să mă programez”.

– Este mătușa mea, are 80 și… Și o să venim împreună miercuri.
– Și nu s-a răzgândit doamna?
– Din contră, e hotărâtă pentru că au făcut verișoarele și se simt bine și vrea să facă și dânsa
”.

De ieri și până astăzi, 11.168 de persoane au anulat sau au ratat vaccinarea cu AstraZeneca. În schimb, alte 7.527 s-au bucurat că s-au eliberat locuri și și-au făcut programări în sistem.

Dr. Adrian Marinescu: “Nu s-a pus în niciun moment problema că și celelalte loturi ar avea astfel de situații semnalate, pentru că nu au fost nicăieri. Acest lot, din cele două loturi, unul singur a ajuns în Romania și lotul care a ajuns la noi a fost oprit și nu este folosit până când lucrurile nu sunt clare la nivel de concluzii”.

Reclama

Producătorul vaccinului și Agenția Europeana a Medicamentului fac verificări pentru a stabili dacă au fost cumva probleme în procesul de producție și dacă există o legătură între ser și cazurile de tromboză apărute.

Expert în sănătate publică, profesorul universitar Răzvan Cherecheș spune că nu este cazul că oamenii să fie îngrijorați.

Din 5 milioane de persoane vaccinate cu AstraZeneca, au fost semnalate doar 30 de cazuri de tromboze. În timp ce numărul celor infectați cu SARS-COV2 și care ulterior au dezvoltate tromboze este mult mai mare.

Profesor Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică: ”În acest moment, Agenția Medicamentului a raportat din 5 milioane de persoane vaccinate, sunt raportate 30 de cazuri de tromboze. Un studiu publicat recent care a analizat toate cazuri de persoane infectate cu COVID-19 și s-au centralizat multiple studii s-a ajuns la concluzia că la 5 milioane de persoane infectate COVID-19, peste 100.000 au dezvoltat tromboze, ca urmare a COVID-19″.

Reclama

În Botoșani, 120 de persoane au amânat deocamdată vaccinarea cu AstraZeneca.

Monica Adăscăliței, director executiv DSP Botoșani: ”În ultimile 24 de ore, la nivelul județului Botoșani s-au vaccinat doar 19 persoane din cei programați pe cele două fluxuri. Nu neapărat că refuză vaccinarea cu AstraZeneca. Se mai gândesc până se reprogramează din nou în platformă”.

La Arad, au fost puțini cei care și-au anulat programările.

Anca Lăpușcă, medic centru de vaccinare: “Am avut cazuri care au renunțat la vaccinare când s-au prezentat la centru, dar au fost cazuri izolate, le putem număra pe degete și nu putem spune că este o tendință ascendentă”.

Reclama

În timp ce autoritățile din sănătate de la noi din țară, dar și de la Bruxelles recomandă ferm vaccinarea, crește alarmant numărul celor infectați cu noul coronavirus. Secțiile de Terapie Intensiva din toată țara sunt iarăși pline.

1.203 pacienți cu COVID-19 sunt acum în stare gravă la ATI și, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.964 de noi îmbolnăviri.

În momentul de față, 5 județe: Timiș, Ilfov, Brașov, Cluj și Hunedoara, plus Bucureștiul, sunt în scenariul roșu, cu o rată de infectare peste 3.

Reclama

Sanatate

Persoanele pentru care cafeaua este contraindicata de medici

Publicat cu

pe

foto credit: https://economictimes.indiatimes.com/

Oamenii de stiinta au intreprins studii ample pentru a descoperi nuantele efectelor cafelei asupra oamenilor, descoperind in cele din urma grupuri specifice pentru care acest elixir iubit poate reprezenta un risc.

Unul dintre principalele grupuri pe care oamenii de stiinta le identifica ca fiind potential vulnerabile la efectele adverse ale consumului de cafea sunt femeile insarcinate. Dansul complex al hormonilor si dezvoltarea delicata a fatului in timpul sarcinii necesita o abordare prudenta in alegerea unui regim alimentar.

Cercetarile arata ca aportul excesiv de cofeina in timpul sarcinii poate fi asociat cu un risc crescut de avort spontan, nastere prematura si greutate mica la nastere. Drept urmare, expertii in sanatate le sfatuiesc adesea pe viitoarele mamici sa-si controleze si sa limiteze aportul de cofeina, inclusiv cafea, pentru a avea o sarcina sanatoasa.

Persoanele cu anumite boli se incadreaza de asemenea in grupul celor pentru care consumul de cafea poate fi periculos. Pacientii cu probleme cardiace, cum ar fi aritmia sau hipertensiunea arteriala, pot prezenta simptome exacerbate datorita efectului stimulator al cofeinei. Aceasta poate duce la cresterea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale, ceea ce poate reprezenta un risc pentru persoanele cu probleme cardiovasculare deja existente. Drept urmare, furnizorii de servicii medicale sfatuiesc adesea persoanele cu boli de inima sa-si limiteze consumul de cafea, ori sa exploreze bauturi alternative pentru a-si proteja sanatatea inimii.
De asemenea, persoanele predispuse la tulburari de anxietate sau atacuri de panica pot descoperi ca cafeaua le exacerbeaza simptomele. Cofeina, un stimulent natural al sistemului nervos central, poate contribui la cresterea nivelului de anxietate si neliniste la persoanele predispuse. Pentru persoanele predispuse la anxietate, limitarea sau evitarea consumului de cafea poate fi o alegere inteleapta pentru a mentine bunastarea mentala.

In plus, oamenii de stiinta au descoperit o legatura intre consumul de cafea si sanatatea oaselor. Desi dovezile nu sunt concludente, unele studii arata ca un consum excesiv de cafea poate interfera cu absorbtia calciului, care poate afecta in timp densitatea osoasa. Aceasta descoperire i-a determinat pe cercetatori sa recomande moderatie, in special persoanelor cu risc mai mare de osteoporoza sau celor cu un aport alimentar insuficient de calciu.
Pe langa preocuparile individuale de sanatate, anumite grupuri, cum ar fi cei care sunt in crestere, pot fi mai susceptibile la efectele negative ale cafelei.

Creierul si organismul in curs de dezvoltare al adolescentilor pot raspunde diferit la cofeina in comparatie cu adultii, ceea ce poate afecta somnul, starea de spirit si starea generala. Expertii recomanda parintilor si tutorilor sa fie precauti atunci cand le permit adolescentilor sa consume bauturi cu cofeina, inclusiv cafea, pentru a se sprijini dezvoltarea sanatoasa.

Cercetarile stiintifice privind potentialele riscuri ale consumului de cafea au facut lumina asupra unor grupuri specifice pentru care aceasta bautura populara ar putea sa nu fie la fel de benefica. Femeile insarcinate, persoanele cu anumite afectiuni medicale, cele predispuse la tulburari de anxietate, cele preocupate de sanatatea oaselor si anumite grupuri, cum ar fi adolescentii, ar trebui sa fie precaute sau sa-si limiteze consumul de cafea.

Pe masura ce studiile stiintifice continua sa dezvaluie dedesubturile interactiunilor cafelei cu diferite probleme de sanatate, aceste constatari ne amintesc ca moderatia si consideratiile individuale sunt esentiale atunci cand vine vorba de a savura aceasta bautura apreciata la nivel global.

sursa: Rador Radio Romania

Continua sa citesti

Sanatate

S-a declarat epidemie de rujeola la nivel national!

Publicat cu

pe

Ministerul Sanatatii a declarat epidemie de rujeola la nivel national dupa ce a inregistrat peste 2000 de cazuri. Totodata Ministerul Sanatatii va derula o campanie de informare a parintilor, impreuna cu medicii de familie, pentru o mai buna aderenta la programul de vaccinare.

„Avand in vedere cresterea ingrijoratoare a cazurilor de rujeola, precum si numarul mare de spitalizari in sectiile de pediatrie si boli infectioase al copiilor infectati, Ministerul Sanatatii a declarat epidemie de rujeola la nivel national, pentru a face posibila vaccinarea copiilor cu varsta cuprinsa intre 9 si 11 luni, precum si recuperarea celor nevaccinati sau cu schema de vaccinare incompleta”, arata un comunicat al Ministerului Sanatatii.

In acest moment, se inregistreaza aproape 2.000 de cazuri la nivel national, in 29 de judete. De asemenea, Ministerul Sanatatii va derula o campanie de informare a parintilor, impreuna cu medicii de familie, pentru o mai buna aderenta la programul de vaccinare. Rujeola este o boala infectioasa, care se transmite cu usurinta mai ales la copiii nevaccinati, iar uneori evolutia este grava si pot aparea complicatii, avertizeaza oficialii din MS. Acoperirea vaccinala cu prima doza, la nivel national, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situandu-se pe un trend descrescator de mai mult de 10 ani.

Continua sa citesti

Sanatate

OMS cere informatii despre noul val de boli pulmonare din China!

Publicat cu

pe

O crestere a bolilor respiratorii in randul copiilor din China ingrijoreaza Organizatia Mondiala a Sanatatii, care a solicitat informatii detaliate de la Beijing, informeaza Rador Radio Romania.

China sustine ca nu a detectat niciun agent patogen nou sau neobisnuit legat de cresterea cazurilor de boli pulmonare in nordul tarii, a declarat Organizatia Mondiala a Sanatatii joi, 23 noiembrie, dupa ce a solicitat informatii detaliate de la Beijing.

„Autoritatile chineze au indicat ca nu au fost detectati agenti patogeni noi sau neobisnuiti, nici semne clinice neobisnuite, inclusiv in Beijing si Liaoning, ci doar cresterea generala a numarului de cazuri de boli respiratorii datorate agentilor patogeni cunoscuti”, a informat OMS intr-un comunicat.

Adresandu-se presei pe 13 noiembrie, autoritatile chineze au atribuit aceasta crestere a bolilor respiratorii abandonarii in acest an a restrictiilor de sanatate anti-Covid si circulatiei agentilor patogeni cunoscuti. Acestea au subliniat atunci necesitatea imbunatatirii supravegherii bolilor in unitatile sanitare, precum si intarirea capacitatii sistemului de sanatate de a ingriji pacienti, precizeaza OMS. Ce a solicitat OMS
Mass-media de stat chineza si sistemul global de monitorizare a bolilor ProMED au raportat, marti, cazuri de pneumonie neconfirmata la copii in nordul Chinei.

OMS „a solicitat, de asemenea, informatii suplimentare despre tendintele recente in circulatia agentilor patogeni cunoscuti, inclusiv gripa, SARS-CoV-2 (virusul care provoaca Covid-19), RSV care afecteaza sugarii si Mycoplasma pneumoniae (o bacterie care provoaca pneumonie), precum si asupra gradului de aglomeratie in sistemul de sanatate”, mai precizeaza comunicatul.

Situata in nordul Chinei, capitala Beijing se confrunta in prezent cu o perioada de frig, cu temperaturi negative.

Orasul „intra intr-un sezon cu o incidenta ridicata a bolilor respiratorii infectioase”, a reamintit, miercuri, Wang Quanyi, director adjunct si epidemiolog sef al Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din Beijing.

Continua sa citesti

hot news