5.9 C
București
marți, martie 19, 2024
AcasăACTUALITATETurismLonely Planet a inclus un sat din Romania in topul celor mai...

Lonely Planet a inclus un sat din Romania in topul celor mai colorate destinatii de vacanta din Europa!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

Rezumat Video: Kosovo invinge Israel. Romania are din nou sansa sa mearga la Euro!

Echipa nationala a Israelului a pierdut cu 0-1 duminica,...

Dezamăgire natională! România are șanse scăzute să se mai califice la Campionatul European

Belraus-România a fost o partidă dezamăgitoare, mai ales pentru...

Lonely Planet, celebrul site cu recomandări de vacanță, a făcut un top al celor mai „colorate” destinații europene, în care a inclus și satul Ciocănești, din Suceava.

„Munții Carpați. Numele evocă vampiri, vârcolaci și păduri fermecate. Totuși, în regiunea istorică Bucovina, Ciocănești distruge clișeele înfricoșătoare: până la urmă, ce ar putea fi mai puțin înspăimântător decât un sat întreg pictat asemenea ouălor de Paște?”, spune autoarea ghidului, Tamara Sheward, potrivit Profit.ro.

Autorea le recomandă celor care ajung la Ciocănești să viziteze și mănăstirile din zonă și vorbește de culoarea unică a bisericii Voroneț.

La Ciocănești, ideea de a picta casele a plecat de la o localnică, Leontina Țăran. Prin anii `50, aceasta a chemat un meșter care i-a decorat pereții cu motive care apar pe ouăle încondeiate și costumele populare.

Consiliul Local din Ciocănești a luat o decizie în urmă cu câțiva ani prin care toate casele care se vor construi să fie obligate să-și picteze pereții și să păstreze tradiția de zeci de ani.

„Întâi tencuiesc cu ciment, var și nisp, după ce se uscă pun var, ciment și nisp și cu un model desenez deasupra și-l sculptez cu ceva anume care trebuiește sculptat. După ce se uscă îl vopsesc, dau culoarea varului și apoi dau modelul național cu diferite culori, unul vrea negru, altul vrea maro , altul vrea bej”, a explicat meșterul popular Silvia Șcheul, pentru Digi24.

În 2004, Ciocănești a fost declarată comună-muzeu, „ca urmare a caracterului său unitar și unic în țară și în lume, prin motivele naționale tradiționale, sculptate pe fațadele caselor majorității gospodăriilor din Ciocănești și Botoș”, se arată pe site-ul comunei.

Pe majoritatea caselor din Ciocănești este un brâu cu motive geometrice. De asemenea, mai apare și spicul de grâu, care semnifică bogăția, dar și alte simboluri care au legătură cu principala ocupație din zona, oieritul și urcatul oilor la munte.

Ultimele stiri