facebook
Economie

Lupul paznic la stana? Fostul sef al ANAF-ului, afaceri prin offshore-uri!

Familia fostului preşedinte al ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, demis în urma începerii urmăririi penale de către DNA împotriva sa pentru favorizarea făptuitorului şi abuz în serviciu, este implicată într-o rețea de căsuţe poştale cu interese pe piaţa gazelor din Ucraina. Mai exact, prin intermediul ginerelui american al fostului preşedinte al ANAF. Aceeaşi reţea de offshore-uri controlează, în România, alături de fiica şi soţia lui Gelu Ştefan Diaconu, afaceri imobiliare şi de turism. 

Inclusiv fostul şef al ANAF este implicat în afacerile statului cu gaze, în România, făcând parte din consiliile de administraţie ale GDF Energy România SA şi Societatea Naţională a Gazelor Naturale Romgaz SA. Reţeaua de căsuţe poştale, însă, în care este implicat ginerele american al acestuia derulează afaceri în domeniul distribuţiei de gaze în Ucraina, prin intermediul altor offshore-uri controlate direct sau indirect de controversatul magnat ucrainean Dmitry Firtash, partener în mai multe afaceri alături de compania de stat rusească, Gazprom.

Metoda căsuțelor poştale cipriote deţinute de către secretarul de stat în Ministerul de Finanțe, Gabriel Biriş, nu este singulară la vârful acestei instituţii. Familia fostului preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Gelu Ştefan Diaconu, este implicată, la rândul ei, într-o reţea de firme deschise în paradisurile fiscale cipriote. „Jurnalul Naţional” prezintă, astăzi, această reţea şi tentaculele ei din România, controlate de rudele fostului preşedinte al Fiscului.

Doamna Diaconu, asociată la o căsuţă poştală din Cipru 

Epopeea ciprioto-ucraineană a familiei fostului şef al ANAF începe cu două companii preluate de către Mihaela Diaconu, soţia lui Gelu Ştefan Diaconu, companii care activează în domeniul hotelurilor. Prima este SC CMC Hotels Grup SRL, care, în 2006, îi avea ca acţionari pe Mihaela Diaconu, Costică Dumitrescu şi Cristian Popa. Atunci, compania şi-a mutat sediul în strada Căuzaşi numărul 27, din Sectorul 3 al Capitalei.

A doua companie se numeşte SC Comity Prod Exim SRL, în care, iniţial, acţionari erau aceiaşi Mihaela Diaconu, Costică Dumitrescu şi Cristian Popa. În data de 31 octombrie 2010, CMC Hotels Grup SRL a fuzionat prin absorbţie cu SC Comity Prod Exim SRL, aceasta din urmă preluând activele şi patrimoniul primeia. În iulie 2009, asociaţii Costică Dumitrescu şi Cristian Popa, care deţineau, împreună, 50% din capitalul social al firmei Prod Exim, decid să cesioneze părţile sociale către compania britanică Klartech Limited, cu sediul social la Londra, dar cu sediul administrativ în paradisul fiscal din Cipru – Limassol.

Pentru acţiunile lor, Dumitrescu şi Popa au primit de la compania britanico-cipriotă suma de 250.000 de lei. Klartech Limited era reprezentată, la acea dată, la Registrul Comerţului, pentru parafarea acestor tranzacții, de către avocatul Cezar Constantin Gusu, de la casa de avocatură Boştină şi Asociaţii, ce a aparţinut unui alt controversat avocat, Doru Boştină, implicat, la rândul său, în mai multe scandaluri penale, inclusiv în dosarele de corupţie ale afaceristului Gruia Stoica, patronul GFR. Klartech Limited s-a lichidat şi dizolvat în anul 2011, motiv pentru care, la data de 10 octombrie 2011, întregul patrimoniu al acesteia a fost prelat de un alt offshore cipriot, pe nume Charta Limited, înfiinţat în acelaşi an, la Nicosia.

Sursa: jurnalul.ro

Share Page

Close