facebook
Sanatate

Noaptea mintii! Guvernul Dancila a eliminat controalele, desi Romania este in plina epidemie de pesta porcina!

Jurnalistul Cătălin Tolontan a publicat o anchetă privind măsurile luate de pesta porcină.

Potrivit site-lui tolo.ro, oficialii Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în plină pestă porcină, au cerut  suspendarea controlului veterinar din primăvară. Conform unui document, publicat pe site-ul tolo.ro, semnat de şeful ANSVSA Geronimo Brănescu, medicii veterinari au fost opriţi să efectueze inspecţia animalelor în gospodării.

În prezent, există peste 500 de focare de pestă porcină africană pe teritoriul întregii ţări, 521 sunt localizate în gospodăriile populaţiei, trei au fost localizate în exploataţii profesionale. În acest an, au fost eliminate, ucise un număr de 49.816 porcine la nivelul întregii ţări. Au fost afectate până în acest moment 94 de localităţi.

Anual, medicii veterinari merg în bătăturile oamenilor în februarie-mai. Anul acesta însă, pe 13 februarie 2018, când deja existau mai multe focare confirmate de pestă africană, Geronimo Brănescu a înlocuit inspecția cu o analiză din birou.

Invocând probleme financiare, Brănescu a dat Ordinul 17/2018 în care hotărăște că verificarea animalelor din februarie – mai se înlocuiește cu ‘o analiză în detaliu’ a trecutului. Veterinarii protestează și îl avertizează pe Brănescu despre iminența izbucnirii molimei. Totul este, însă, în zadar.

Tot ceea ce medicii au estimat s-a împlinit, pentru că nu era vorba despre o simplă profeție, ci despre concluzii științifice. Aceleași modele științifice susțin că pesta va continua acum să se extindă.

Conform sursei citate, 26 de lei plătește statul pentru vizita unui medic veterinar într-o gospodărie. 6 milioane de euro achită statul, la nivelul întregii țări, pentru inspecțiile de primăvară.

Acum, după propagarea pestei porcine, statul va plăti 6 milioane de euro, cât costau toate vizitele veterinarilor, numai unei singure ferme, cea de la Tulcea, unde au fost omorâți deja 48.030 de porci!

Nota de plată a epidemiei „va fi de sute de milioane de euro, spre aproape un miliard de euro”, susține Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România, citată de Agerpres.

Share Page

Close