Stirea Zilei

Noi ne chinuim de zece ani sa trecem muntii cu autostrada si chinezii au construit in timp record un pod de 55 km peste mare!

China are cel mai lung pod din lume peste mare, cu o lungime de 42 km, iar acum isi doboara propriul record cu un alt pod peste Marea Chinei de Sud, cu o lungime de 55 km. Megaproiectul a durat 9 ani si a costat 15 miliarde de dolari. Pentru a lega orasele Hong Kong-Zhuhai-Macau, podul peste mare a avut nevoie de patru insule artificiale si patru tuneluri, dintre care unul de 7 km pe sub apa, scrie businessinsider.com, care citeaza AFP.

In aceasta luna, China va deschide cel mai ambitios megaproiect, un pod care leaga Hong Kong, Macao si orasul sudic Zhuhai de pe continent. Denumit Hong Kong-Zhuhai-Macau Bridge, este de asteptat ca podul sa reduca la jumatate timpul de tranzit intre orase.

Din Macau in Hong Kong, soferii vor ajunge in aproximativ o ora. Chinezii se asteapta ca aproximativ 40.000 de vehicule sa utilizeze podul zilnic, inclusiv autobuzele de transfer care ruleaza la intervale de 10 minute. Pietonii nu vor putea sa treaca podul, nici biciclistii, fiind doar pentru masini.
China are in derulare mai multe megaproiecte care vor transforma orasele. In decursul urmatorului deceniu, China intentioneaza sa incurajeze 250 de milioane de oameni (de 29 de ori populatia din New York) sa se mute in orasele in crestere ale tarii. Pentru a face fata migratiei imense, tara a investit zeci de miliarde de dolari in proiecte de infrastructura gigantice. Sursa foto: businessinsider / AFP

26 apr 13:15