facebook
Romani in strainatate!

Numele unei romance de geniu, incrustat de Elon Musk pe masina Tesla trimisa spre Marte!

Automobilul Tesla Roadster lansat în spaţiu la 6 februarie 2018 conţine o placă pe care sunt trecute numele angajaţilor SpaceX, compania producătoare a rachetei cu care maşina a zburat pe orbită. Din echipa vizionarului Elon Musk face parte şi Christina Sfedu, o tânără ingineră cu rădăcini româneşti, anunta Adevarul.ro

Automobilul Tesla Roadster trimis în spaţiu de compania SpaceX la 6 februarie 2018 poartă cu el un nume de român. Pe lângă mesajele scrise la vedere, cum ar fi „Don’t panic“ şi „Made on Earth by humans“, pe platforma superioară de susţinere a maşinii există o placă pe care sunt trecute numele celor 6.000 angajaţi SpaceX. Printre ele se află cel al Christinei Sfedu, o tânără specialistă în inginerie electrică, al cărei tată este român.

Familia Sfedu provine din România. George Sfedu, tatăl Christinei, este consulul României la Philadelphia şi s-a născut la Bucureşti la 20 aprilie 1955. Absolvent de ASE, George a părăsit ţara în decembrie 1979, împreună cu fratele său mai mic. Au mers în SUA, acolo unde-i aşteptau părinţii care se stabiliseră acolo, după un contract de muncă în Libia.

În vara lui 1986, George Sfedu s-a căsătorit cu avocata Susan Satkowski, iar la 15 iulie 1990 li s-a născut prima fiică, Christina Alexandra.

„I-am pictat bolta cerească pe plafon şi pe un perete, astfel încât imaginea să fie pe două planuri. Erau Soarele, Luna şi stelele aurii, iar astrele aveau feţe zâmbitoare. Christina obişnuia să adoarmă numărând stelele din camera ei“, îşi aminteşte George.

După 2 ani a venit pe lume şi a doua fiică, Larissa. Christina era la fel de fascinată de astre, iar tatăl îi povestea câte-n lună şi-n stele. „Seara ieşeam pe terasa casei şi priveam cerul. Odată ea a întins mâna spre Lună şi a spus: ‘Touch‘. Voia să atingă Luna. I-am spus: ‘Acum nu poţi, dar cândva vei ajunge la Lună’. A fost mulţumită de răspuns“, mărturiseşte George Sfedu.

Christina avea doar 3 ani când a început să-şi uimească părinţii. Rezolva puzzle-uri complicate, pe care ei o puneau iar şi iar să le facă, vrând să vadă dacă fetiţa se bazează pe logică sau pe memoria vizuală. În liceu a scris programul de calculator pentru construirea unui elicopter care să zboare fără pilot la bord. La şcoală a fost numită ‘little genius‘ – micul geniu. „Am fost plăcut surprinşi la festivitatea de premiere când am auzit cum îi spun colegii. Era validarea ei, obţinută din partea echipei“, spune tatăl Christinei.

Citeste mai mult pe adevarul.ro

Share Page

Close