Biologii sunt nevoiti sa rescrie datele despre habitaclul rechinului de Groenlanda dupa ce un rechin misterios de apa rece a fost surprins intr-o zona situata la mii de kilometri distanta de habitatul sau natural, conform unui recent studiu marin.
Un exemplar de rechin din Groenlanda, cunoscut pentru longevitatea sa exceptionala si considerat cea mai longeviva vertebrata de pe Pamant, a fost gasit in apele tropicale ale Marii Caraibelor. Aceasta descoperire a avut loc in timpul procesului de etichetare temporara a rechinilor-tigru in apropierea insulelor Belize si a fost detaliata intr-un articol recent publicat in revista de stiinta Marine Biology, citat de ilike-it.ro
Descoperirea din Belize
Dupa ce au stabilit un perimetru in atolul protejat Glover’s Reef din Belize – in timp ce monitorizau si cercetau rechinii-tigru, biologii s-au intors si au descoperit ca linia lor de demarcatie s-a mutat la cativa kilometri distanta de reciful de corali in ape adanci de pana la 2.000 de metri. Cand si-au recuperat captura stiintifica, au fost uimiti sa descopere acest rechin foarte batran originar din Groenlanda.
Initial, oamenii de stiinta au banuit ca ar putea fi un rechin cu sase arcuri branhiale, un pradator dominant de adancime, dar dupa ce au fotografiat animalul rar vazut, au confirmat identitatea lui ca fiind cun rechin din Groenlanda. Rechinii din Groenlanda sunt cele mai longevive vertebrate de pe Pamant, cu o durata de viata uimitoare intre 250 si 500 de ani, potrivit Serviciului National Oceanic.
Se presupune ca oamenii nu ajung in habitaclul lor la mii de metri adancime
Acestia traiesc la mii de metri sub apa in intuneric absolut, sunt rar vazuti sau fotografiati si se cunosc putine detalii despre viata lor incredibil de lunga. In adancurile apei, ei cresc, se misca si imbatranesc incet. Stilul lor de viata lent, care economiseste energie, este o adaptare esentiala la marea adanca, lipsita de nutrienti.
Gasirea unui rechin din Groenlanda langa un recif de corali din Belize a fost neasteptata, dar plauzibila. Acesti rechini obscuri prospera in marile adanci ale Arcticii si ar putea locui in alte regiuni oceanice adanci, inclusiv in Caraibe. Panta recifului din apropiere ajunge la adancimi de pana la 9.500 metri, oferind un mediu rece si intunecat potrivit pentru rechinii din Groenlanda.
A migrat rechinul or nu l-au intalnit oamenii?
Descoperirea ridica intrebarea daca acest rechin din Groenlanda a migrat in Caraibe din apele arctice sau daca si-a petrecut o mare parte din viata in adancurile apelor tropicale ale regiunii.
Exista o mare probabilitate ca mai multe dintre aceste creaturi enigmatice sa cutreiere adancurile intunecate ale Caraibelor, ascunse de privirea umana scrie .