Oficialii Uniunii Europene anunta ca Bulgaria a RAMAS MULT IN URMA Romaniei!

Reprezentanți la cel mai înalt nivel ai sistemului judiciar și executiv vor discuta, în cadrul unei conferințe, la Bruxelles, efectele mecanismului de monitorizare în lupta împotriva corupției și criminalității organizate din Bulgaria. Evenimentul este organizat în comun de europarlamentari bulgari din Partidul Socialist Bulgar, GERB şi Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi.

Conferinţa coincide cu discuția oficială privind rezultatul rapoartelor recente din ianuarie, referitoare la progresele Bulgariei și României, care va avea loc în cadrul comisiei interne a Parlamentului European. Conferința „Mecanismul de Cooperare și Verificare – funcționare, impact și recomandări” se va desfăşura în clădirea Parlamentului European, după ce Comisia parlamentară pentru justiție și afaceri interne discută rezultatele raportate de către Comisia Europeană pentru Bulgaria și România cu privire la măsurile judiciare și anticorupție.

Europarlamentarul bulgar Emil Radev, din partea partidului GERB, a declarat că doreşte doresc să eliminarea mecanismului de monitorizare în forma în care este acum – numai pentru Bulgaria și România:

În Europa, în acest moment, funcționează mecanisme comune pentru statul de drept, care acoperă toate celelalte state membre. Un astfel de mecanism a fost declanșat în urmă cu trei luni în ceea ce privește Polonia, atunci când au apărut scandalurile legate de alegerea Curții Constituționale, în încercarea de dominare a mass-mediei de stat. Acest mecanism este declanșat și funcționează destul de eficient„, a remarcat Radev.

După înfiinţarea Serviciului de sprijin pentru reforme structurale din cadrul Comisiei Europene, în Bulgaria pot fi trimişi în orice moment experţi externi, pentru a realiza analiza necesară şi a oferi asistență sistemului judiciar, astfel încât să funcționeze la standarde europene. Emil Radev a spus că în discuția din cadrul Comisiei pentru justiție și afaceri interne din Parlamentul European, experții au explicat că dacă mecanismul trebuie să fie utilizat în această formă pentru alte state membre, există cel puțin cinci ţări în care trebuie introdus un astfel de mecanism. Acestea sunt Grecia, Italia, Croația, Lituania și Letonia.

Un raport viitor va exista atât pentru Bulgaria, cât şi pentru România”, a precizat europarlamentarul bulgar. Potrivit acestuia, oricâte eforturi ar fi depuse, Mecanismul de Cooperare şi Verificare nu va fi eliminat în următoarele 12 luni. „Noi ne spunem pur şi simplu punctul de vedere – nu pot fi discriminate Bulgaria şi România, pentru că acest mecanism, în afară de orice altceva, este folosit în scopuri politice interne, dar, după cum vedem, și în cele politice externe. Grație acestui mecanism, deşi nu există nicio legătură cu mecanismul Schengen, Bulgaria și România sunt ținute în afara Schengen, pentru al patrulea an„, a subliniat Emil Radev.

Acesta a afirmat că România are o poziţie clară împotriva Mecanismului de monitorizare. Europarlamentarul bulgar nu a ascuns faptul că în ultimii trei ani, Bulgaria a rămas în urma României:

Nu avem de ce să ne minţim. În urmă cu trei ani, Bulgaria era mult înaintea României, însă în trei ani, în timpul Guvernului Oreșarski, nu a avut loc nicio reformă a sistemului judiciar. Iar pe parcursul unui an în care ministrul Hristo Ivanov a condus Ministerul Justiției, am văzut că, în afară de o schimbare în Constituție, a fost un an pierdut, din păcate. Modificările aduse Constituției nu vor face mai rapide și mai echitabile procesele şi nu vor recâştiga încrederea cetățenilor”, a mai spus Radev.

Sursa: Rador.ro