facebook
Monden

Oreste: Ce-i trebuie României? Minte… mult mai multă minte! Iar mintea se cultiva cel mai bine prin șah!

Jurnalistul Oreste Teodorescu a postat pe pagina personala de facebook un mesaj prin care vrea sa ii incurajeze pe romani sa joace mai mult sah.

”Ce-i trebuie României? Minte… mult mai multă minte!

Iar mintea se cultiva cel mai bine prin șah!

O veche legendă indiană ne poveşte cum inventatorului jocului de şah, Sissa ben Dahir, i-a fost oferită – de către regele indian Shirham – o recompensă, la alegere, drept răsplată pentru minunata invenţie.

“Maiestate, nu vreau cine ştie ce bogaţii lumeşti, daţi-mi doar un bob de grâu pentru prima pătrăţică a tablei de şah, două boabe pentru a doua, 4 boabe pentru a treia, 8 pentru a patra pătrăţică… şi tot aşa, până ce toate cele 64 de pătrate ale tablei vor fi acoperite de grâu. Regele, mirat şi încântat că i se cere atât de puţin, a bătut din palme şi a poruncit să i se aducă un sac de grâu, pentru a îndeplini cererea vicleanului matematician. Dar, spre mirarea regelui, sacul s-a terminat repede, iar tabla nu era nici pe sfert acoperită. La fel s-a întâmplat şi cu sacii care au fost aduşi pe urmă, au fost goliţi tot mai repede. Şi într-adevăr, abia atunci şi-a dat seama regele că Sissa ben Dahir i-a cerut un număr neînchipuit de mare de boabe de grâu, rezultatul progresiei geometrice” – fragment din Legenda şahului.”, a postat Oreste Teodorescu.

Share Page

Close