facebook
Economie

Patronii de hoteluri si restaurante cer Guvernului sa impoziteze bacsisul

Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) solicită Ministerului de Finanţe să găsească o soluţie pentru reglementarea bacşişului, astfel încât acesta să poată fi acordat prin card sau ordin de plată, iar ospătarii să îl poată încasa legal, conform Agerpres.

„Din punct de vedere al fiscalităţii, dorim să găsim o soluţie prin care tips-ul (bacşişul – n. r.), care este fiscalizat, să poată fi acordat legal ospătarului. Şi aş vrea să vă dau un exemplu: dacă mergeţi la un restaurant şi acordaţi tips pe card sau prin ordin de plată este ilegal, pentru că ospătarul nu-l poate primi. Drept urmare, ridicăm această problemă. Nu este vorba de impozitarea tips-ului. Este vorba de tips-ul care se acordă fiscal şi există foarte mulţi cetăţeni străini sau companii care plătesc tips-uri prin bancă şi dorim ca Ministerul de Finanţe să găsească o soluţie pentru reglementarea acestui tips”, a afirmat, marţi, preşedintele HORA, Daniel Mischie, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, propunerea HORA este ca bacşişul care este acordat prin card sau ordin de plată să fie scutit de TVA şi să fie impozitat cu 10%.

În altă ordine de idei, Mischie a atras atenţia asupra faptului că industria se confruntă cu lipsa forţei de muncă, iar pentru a aduce oameni este nevoie de deductibilitate pentru transport, cazare şi masă.

Marţi a avut loc ceremonia de semnare a protocolului de aderare a Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România la Consiliul Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Share Page

Close