- În 2025, piața mondială de peleți este estimată la valoarea de peste 23 de miliarde de dolari. În ultimii trei ani, cererea de peleți din România s-a dublat. Liderul de piață în producția și distribuirea de peleți în România este HS Timber Productions, cu o cotă de 44%
În Europa și America de Nord, peleții din lemn au devenit o sursă de energie regenerabilă viabilă și promițătoare pentru a înlocui cărbunele, conform raportului „Global Wood Pellet Market – Forecasts from 2020 to 2025„, publicat în noiembrie 2020. Piața de desfacere pentru acest produs a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă în ultimii ani, cu o cerere în creștere din partea industriilor, dar și a gospodăriilor pentru sistemele de încălzire ale locuințelor. Conform aceluiași raport, piața mondială de peleți avea o valoare de peste 10 miliarde de dolari în 2019 și creșterea preconizată este de 14,47% pe an. Astfel, în 2025, piața va atinge o valoare de peste 23 de miliarde de dolari.
Peleții sunt produși din rumeguș și alte resturi de material lemnos. Europa este cel mai mare consumator de peleți din lemn. Folosirea peleților drept combustibil în industrie și în gospodării reduce emisiile de carbon, prin comparație cu folosirea combustibililor fosili și a lemnului de foc.
În România, jumătate dintre gospodării folosesc lemnul drept combustibil, iar în mediul rural, se ajunge la un procent de circa 85%. Această resursă s-a scumpit cu peste 50% în ultimii ani. O alternativă ecologică la folosirea lemnului pentru încălzire sunt peleții, în special cei obținuți din rumeguș.
Cererea de peleți pe piața autohtonă s-a dublat în ultimii trei ani. Liderul de piață în România în producția și distribuirea de peleți este HS Timber Productions. Toate fabricile HS Timber Group au în componență facilități de producție peleți, unde se folosesc „resturi de lemn” precum tocătură, rumeguș și talaș pentru a produce „combustibil verde”. Compania distribuie peleții nu doar în România, unde deține o cotă de piață de 44%, ci și în Italia, Grecia și Austria.
“Peleții de calitate produc o cantitate mai mică de funingine și ușurează întreținerea sistemelor de încălzire. Procesul de producție al peleților HS Timber Group este certificat EN PLUS A1 și DIN Plus, ceea ce garantează o valoare calorifică ridicată și un conținut scăzut de cenușă. Monitorizarea calității este asigurată de către entități externe. Unul dintre obiectivele companiei este utilizarea durabilă a lemnului ca resursă ecologică și, de aceea, fiecare buștean este prelucrat în proporție de 100%. În linie cu atingerea aceluiași obiectiv sunt și măsurile stricte de securitate aplicate lanțului de aprovizionare cu lemn, pentru a asigura sustenabilitatea tuturor livrărilor noastre„, explică Dan Bănacu, Director General al HS Timber Productions în România.