facebook
Politica

Planul secret al PSD incepe luni: Dragnea ii poate lua locul lui Iohannis la Cotroceni!

După cum probabil ați văzut deja, ziua de joi a început în forță pe scena politică românească. Șeful Camerei Deputaților, Liviu Dragnea a reiterat ideea care i-ar putea da fiori reci actualului președinte al României, Klaus Iohannis, anunta Psnews.ro.

Concret: liderul PSD a precizat că a discutat cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și că din punctul său de vedere suspendarea din funcţie a preşedintelui Klaus Iohannis trebuie să fie o opţiune serioasă.

Eu am discutat acum cu domnul Tăriceanu și i-am spus că din punctul meu de vedere suspendarea președintelui trebuie să fie o opțiune serioasă, pentru că dacă doar stăm și ne plângem că nu respectă azi Constituția, nu respectă mâine Constituția, poate mai trimite un alt consilier prezidențial să mai amenințe un judecător de la Curtea Constituțională. O fi trimis un consilier prezidențial să amenințe și un judecător de la Înalta Curte. Nu poate să spună nimeni că nu e adevărat.

Și dacă noi doar stăm și constatăm, atunci nu ne exercităm un atribut important al acestui for, care este forul suprem din România”, spunea Liviu Dragnea.

Astfel, dacă mulți analiști s-au grăbit să spună că mutilarea Codului Penal a fost șahul pe care Dragnea i l-a dat președintelui Klaus Iohannis, adevărata mișcare de forță vine abia acum, pentru că liderul social-democraților ar putea chiar să îi ia fotoliul președintelui României. Privită cu mare atenție, declarația președintelui PSD de miercuri dă naștere la 2 scenarii care ar putea să provoace un adevărat haos pe scena politică românească:

1. Așa cum a arătat și PSnews.ro în repetate rânduri, relația dintre liderul Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și șeful social-democraților, Liviu Dragnea, este din ce în ce mai șubredă, astfel că șansele ca șeful ALDE să aprobe mișcarea de suspendare a președintelui gândită în laboratorul PSD, sunt din ce în ce mai mici, sau poate chiar inexistente. Însă, în acest context, palma peste ochi pe care Tăriceanu i-ar putea da-o lui Dragnea ar putea chiar să genereze o rupere a coaliției de guvernare, care i-ar putea fi chiar fatală liderului PSD.

2. În ipoteza în care liderul Senatului acceptă propunerea venită din partea șefului PSD, scenariul negru de care Iohannis se teme va căpăta contur și astfel se va pregăti chiar venirea la Cotroceni a lui Dragnea. Concret, declanșarea procedurilor de suspendare a președintelui României, este prilejul perfect pentru ca fotoliul de la Cotroceni să fie ocupat chiar de Liviu Dragnea pentru că potrivit Articolului 98, alineatul 1 din Constituției, interimatul funcției de președinte al României ”se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor”, în acest caz Călin Popescu Tăriceanu sau Liviu Dragnea.

Astfel, liderul PSD poate prelua mult mai devreme cel dintâi fotoliu în stat, prin suspendarea lui Klaus Iohannis, apoi prin cedarea interimatului din partea șefului ALDE și al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. Însă, rămâne totuși de văzut dacă actualul președinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu va accepta să joace rolul de marionetă a lui Liviu Dragnea în această fază a războiului, și va deveni președintele interimar al României sau îi va ceda locul partnereului său de coaliție, Liviu Dragnea.

Partea interesantă este că potrivit art.98 din Constituție, președintele interimar (indiferent că va fi Dragnea sau Tăriceanu) are dreptul de a lua orice decizie, în afara celor prevăzute la articolele 88-90:

Art.88:

”Preşedintele României adresează Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale naţiunii”.

Art.89:

”(1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

(2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.

(3) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă”.

Art. 90:

”Preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional”.

Drept urmare, ”la propunerea ministrului justiţiei care se poate sesiza din oficiu”, președintele interimar are dreptul chiar de „revocare a procurorilor din funcţiile de conducere”, deci a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, unul dintre cei mai aprigi ”dușmani” atât a lui Liviu Dragnea, cât și a lui Călin Popescu Tăriceanu.

Astfel, indiferent de cine ar urma să ocupe funcția de președinte interimar, începerea procedurilor de suspendare a președintelui Klaus Iohannis este echivalentă cu sfârșitul mandatului șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.

Sursa: Psnews.ro

Share Page

Close