16.6 C
București
duminică, martie 17, 2024
AcasăACTUALITATEJustitiePolitica agricola comuna in perspectiva anului 2020

Politica agricola comuna in perspectiva anului 2020

in:

Stiri pe acelasi subiect

Disperare mare pentru fermieri: prețurile cerealelor continuă să scadă

Disperare mare pentru fermieri după ce prețurile cerealelor au...

România a devenit cel mai mare exportator de grâu din Uniunea Europeana 

Exportul de grâu românesc pe piețele terțe (țări din...

Producatorul roman, mai amenintat de politicile agricole si energetice decat de razboi

https://youtu.be/rdJwg5FXMdM?t=197 Fermierii romani isi striga disperarea dupa un an secetos...

Agricultura se afla la rascruce si in centrul atentiei publicului: Agricultura si politica agricola comuna (PAC) ale Uniunii Europene nu fac exceptie. Provocarile, impactul si solutiile din lumea intreaga difera, dar, totodata, se face remarcata o tema comuna:sustenabilitatea se afla in centrul tuturor solutiilor. Iata de ce obiectivul primordial al viitoarei PAC ar trebui sa fie competitivitatea sustenabila, astfel incat sectorul productiei de alimente sa devina viabil din punct de vedere economic, impreuna cu gestionareaN durabila a resurselor naturale din mediul terestru.

Reformele precedente ale PAC au fost impulsionate mai ales de nevoia de a raspunde unor provocari ce tineau in primul rand de agricultura, de la surplusurile uriase la acordurile comerciale sau la crizele legate de siguranta alimentara. Aceste reforme au fost utile pentru UE, atat la nivel intern, cat si la nivel international. Dar multe dintre provocarile cu care se confrunta in prezent agricultura din UE sunt generate de factori pe care aceasta nu ii poate controla si sunt necesare raspunsuri de politica mult mai ample.

Viitoarea PAC nu ar mai trebui sa vizeze activitatea unui segment mic, desi esential, al economiei UE, ci ar trebui sa aiba un impact asupra celei mai mari parti a teritoriului UE si asupra tuturor consumatorilor din UE, avand o importanta strategica pentru securitatea si siguranta alimentare, pentru mediu, pentru schimbarile climatice si pentru echilibrul teritorial. De asemenea, acest lucru ar permite PAC sa-si sporeasca contributia la strategia Europa 2020. Acest raport se concentreaza asupra consecintelor potentiale ale unei astfel de directii de politica.

Definirea problemei

In ultimele doua decenii, PAC a trecut printr-un proces substantial de reforma, care reflecta preocuparile in schimbare ale societatii, legate mai ales de mediu, de calitatea si siguranta alimentelor, de echilibrul teritorial, precum si de nevoile in continua evolutie ale economiei UE. Ca urmare a acestui proces, PAC ofera in prezent un cadru general care permite politicii sa abordeze provocarile legate de competitivitate si sustenabilitate  cu care se confrunta agricultura si zonele rurale de pe intreg teritoriul UE. Acest cadru se prezinta sub forma a doi piloni complementari:

Pilonul I include instrumente legate de functionarea pietelor agricole si a lantului de aprovizionare cu alimente [Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului], precum si de platile directe [Regulamentul (CE) nr. 73/2009 al Consiliului], conditionate de cerintele de reglementare in materie de gestionare si de bunele conditii agricole si de mediu2. Combinate, aceste masuri ofera un nivel fundamental de sprijin fermierilor din UE, creand baza pentru mentinerea agriculturii sustenabile in intreaga UE. Masurile din primul pilon sunt obligatorii pentru statele membre si, cu foarte putine exceptii, nu exista cofinantare. Se asigura astfel aplicarea unei politici comune in cadrul pietei unice, monitorizata de un sistem integrat de administrare si control (IACS).

Pentru caracteristicile detaliate ale instrumentelor PAC si evolutia acestora, a se vedea o serie de note informative ale DG AGRI privind politica, la adresa http://ec.europa.eu/agriculture/analysis/perspec/app-briefs/index_en.htm. Astfel cum sunt definite in anexele II si III la Regulamentul (CE) nr. 73/2009.

Pilonul II – politica de dezvoltare rurala [Regulamentul (CE) nr. 1698/2005 al Consiliului] – include masuri care vizeaza cresterea competitivitatii sectorului agricol, furnizarea de bunuri publice de mediu specifice si promovarea diversificarii activitatii economice si a calitatii vietii in zonele rurale. Aceste masuri sunt in cea mai mare parte facultative, de natura contractuala, cofinantate si aplicate intr-un cadru strategic care leaga actiunea de politica de nevoile europene, nationale, regionale si locale.

Cadrul prezentat mai sus a raspuns provocarilor cu care s-a confruntat agricultura UE in ultimele doua decenii. Totusi, pentru ca politica sa ramana relevanta, cadrul in care functioneaza trebuie sa se dovedeasca, de asemenea, capabil sa raspunda principalelor provocari cu care se preconizeaza ca se va confrunta agricultura UE in deceniul actual: presiuni economice, de mediu, si legate de schimbarile climatice, precum si aspectele teritoriale ale politicii.

Ultimele stiri