Premierul Ludovic Orban a anuntat, miercuri, la inceputul sedintei de Guvern, ca exista vaccin anti-COVID, mentionand ca este „o perspectiva certa pentru a rezolva aceasta epidemie grava de coronavirus”.
„Dupa cum ati urmarit in informatiile oficiale, exista vaccin anti COVID. Este in fazele ultime de aprobare, oricum au fost finalizate testele clinice si vedem, in sfarsit, o perspectiva certa pentru a rezolva aceasta epidemie grava de coronavirus, care a dat peste cap lumea. Noi trebuie sa fim pregatiti, sa ne organizam, pentru a putea demara campania de vaccinare imediat ce vom putea accesa, practic, primele cantitati care ne sunt repartizate de vaccin”, a afirmat Ludovic Orban.
El a spus ca exista o intelegere la nivel european privind contractarea cantitatii de doze de vaccin, precizand ca toate cantitatile sunt repartizate proportional cu populatia fiecarei tari membre a Uniunii Europene.
„Nu vom avea cantitatile deodata, le vom primi in mai multe etape si aceasta munca, practic, acest efort comun al tuturor institutiilor care vor fi implicate in campania de vaccinare va fi un efort pe o perioada mai lunga de timp, pana cand vom putea reusi vaccinarea”, a adaugat Orban, citat de Agerpres.
Premierul a mai spus ca, la reuniunea grupului de lucru, convocata de presedintele Klaus Iohannis, s-a luat decizia de a structura dispozitivul de vaccinare, iar conducerea intregii campanii va fi asigurata de colonelul Valeriu Gheorghita, medic primar infectionist la Spitalul Militar.
Valeriu Gheorghita, prezent la sedinta de Guvern, a afirmat ca activitatea de vaccinare este cea mai sigura cale prin care se poate reintra, in cel mai scurt timp, intr-o viata normala, mentionand ca strategia este aproape de finalizare.
„Activitatea de vaccinare este cea mai sigura cale prin care noi putem reintra, in cel mai scurt timp, intr-o viata cat se poate de normala, atat din punct de vedere social, cat si din punct de vedere economic, personal si in toate domeniile de activitate. Este un efort inter institutional, este o strategie la care lucram de aproape doua luni, printr-o activitate conjugata a Ministerului Sanatatii, Ministerului Apararii Nationale si Ministerului Afacerilor Interne. Suntem aproape de finalizarea strategiei. In prima parte a saptamanii viitoare o putem pune la dispozitie pentru a fi prezentata public”, a spus Gheorghita.
El a mentionat ca, in momentul de fata, vor fi demarate toate activitatile privind logistica activitatii de vaccinare, din punct de vedere medical si nemedical, referitor la stocarea, distributia, repartitia si, respectiv, transportul acestor vaccinuri.