Presedintele Iohannis a declarat, joi seara, la evenimentul de lansare a proiectului Planului National de Redresare si Rezilienta ca „in anii urmatori, tara noastra va implementa un nou model de dezvoltare economica, bazat pe investitii, inovare si competitivitate”.
„Ma refer, in primul rand, la investitiile atat de necesare in infrastructura de sanatate, cu precadere constructia de spitale noi si extinderea celor existente. Totodata, propunem investitii suplimentare in infrastructura scolara si fonduri pentru comunitatile locale, inclusiv investitii in digitalizare administrativa, mobilitate inteligenta si regenerare urbana”, a precizat Iohannis.
„Traversam o perioada extrem de dificila, cu restrictii si constrangeri, ale caror efecte negative le-am resimtit din plin cu totii, in plan sanitar, social si economic. Avem de gestionat in continuare provocarile crizei sanitare, insa, in egala masura, trebuie sa pregatim cele mai potrivite politici si masuri pentru redresarea economiei si dezvoltarea tarii noastre.
Modelul guvernarilor anterioare, bazat doar pe stimularea consumului si pe masuri de azi pe maine, a neglijat tocmai investitiile, care sunt baza dezvoltarii unei tari. Lipsa investitiilor in infrastructura de sanatate, educatie sau in proiectele majore de infrastructura de transport, energie si agricultura constituie rezultatul unor masuri si politici defectuoase, care nu trebuie sa se mai repete.
In anii urmatori, tara noastra va implementa un nou model de dezvoltare economica, bazat pe investitii, inovare si competitivitate. Depinde numai de noi sa transformam provocarile actuale in oportunitati si sa identificam cele mai bune solutii la problemele cu care ne confruntam. Toate resursele financiare pe care Romania le are la dispozitie trebuie utilizate inteligent si in beneficiul romanilor. In 2020, am pus deja bazele schimbarii si vom continua aceasta abordare intr-un ritm sustinut in anii urmatori.
In urma unor negocieri intense si complicate la reuniunea Consiliului European din luna iulie, am reusit sa obtin pentru Romania un pachet bugetar de circa 80 de miliarde de euro pentru urmatorii 9 ani. Aceste fonduri reprezinta o oportunitate istorica de a dezvolta Romania pe termen mediu si lung.
Am lucrat impreuna cu Guvernul liberal in toata aceasta perioada, astfel incat sa ne asiguram ca Romania va fi pregatita sa acceseze din timp Facilitatea pentru Redresare si Rezilienta, instrument financiar unic in istoria de pana acum a Uniunii Europene.
Tara noastra va putea utiliza peste 30 de miliarde de euro din aceasta Facilitate. Vor fi disponibile fonduri pentru recuperarea economica si pentru accelerarea potentialului de crestere in perioada post-pandemie, in baza documentului pe care il lansam astazi in dezbatere publica, Planul National de Redresare si Rezilienta, prin care propunem reforme si investitii cu efecte benefice directe asupra vietii romanilor.
Este momentul cel mai bun sa ne asumam reforme ambitioase in domenii importante, precum cel al legislatiei achizitiilor publice, in domeniul administratiei publice, precum si in privinta legislatiei din domeniul fondurilor europene, pentru ca aceste sume sa fie administrate responsabil, transparent si sa fie cheltuite in beneficiul real al cetatenilor.
Ma refer, in primul rand, la investitiile atat de necesare in infrastructura de sanatate, cu precadere constructia de spitale noi si extinderea celor existente. Totodata, propunem investitii suplimentare in infrastructura scolara si fonduri pentru comunitatile locale, inclusiv investitii in digitalizare administrativa, mobilitate inteligenta si regenerare urbana.
Romania trebuie sa se conecteze la realitatile zilelor noastre, inclusiv in ceea ce priveste tranzitia climatica si transformarea digitala, pentru a stimula cresterea economica si pentru a crea noi locuri de munca bine platite.
Este timpul sa raspundem adecvat in raport cu interesele nationale si strategice in privinta transformarii digitale si a tranzitiei verzi, sa beneficiem de digitalizarea administratiei, de inovarea proceselor tehnologice pentru a obtine produse competitive si sa accesam competentele viitorului.
In spiritul dialogului deschis si constructiv, Planul National de Redresare si Rezilienta este lansat astazi in dezbatere publica. Rolul transparentei si al consultarilor este acela de a construi impreuna Romania de maine.
De aceea este important ca discutiile pe marginea Planului, care vor avea loc in perioada urmatoare, sa fie aplicate, fundamentate si sa depaseasca paradigma populismului electoral, dar si promovarea de interese particulare.
Acest Plan este despre Romania si despre romani si va invit sa il tratam ca atare, cu responsabilitate si buna-credinta.
Cu totii ne dorim ca tara noastra sa se dezvolte in urmatorii ani si am toata increderea ca vom depasi impreuna dificultatile actuale, ca vom pune bazele Romaniei Normale, ale Romaniei prospere si puternice in fata oricaror provocari, pentru a avea cu totii un viitor cat mai bun in tara noastra”, a spus Iohannis.