facebook
ACTUALITATE

Proiect de lege: Parlamentarii vor ca Romania sa renunte la ora de vara!

Parlamentul European (PE) a cerut Comisiei Europene (CE), la începutul acestei luni, o evaluare ”în profunzime” a avantajelor și dezavantajelor schimbării orei în mod semestrial și să prezinte ”dacă este necesară” o revizuire a directivei care o organizează în cadrul Uniunii Europene (UE).

Acum, la scurt timp după decizia europarlamentarilor, mai mulți parlamentari români, de la toate partidele, au inițiat un proiect de lege care prevede anularea orei de vară în România.

Inițial, Comisia Transporturilor din cadrul PE cerea în mod direct să se renunțe la ora de vară. În cele din urmă, eurodeputații au considerat că ”numeroase studii științifice (despre acest subiect) nu au avut rezultate concludente, dar au arătat, în schimb, existența unor efecte negative asupra sănătății fințelor umane”.

Autorii legii inițiate în Parlamentul României amintesc faptul că ora de vară a fost introdusă prima dată în 1916, după Primul Război Mondial.

Germania și Austro-Ungaria au introdus primele ora de vară pentru a economisi din rezervele de cărbune. În România a fost introdusă pentru prima dată în 1917, dar din 1943 s-a renunțat la această practică, pentru a se reveni abia în 1979.

În prezent, ora de vară este aplicată în fiecare an prin darea ceasurilor cu o oră înainte în ultima duminică din martie și revenirea la ora normală în ultima duminică din octombrie.

Ora de vară a fost aplicată în anii ’70 de statele europene cu scopul de a face economie de energie după primul șoc petrolier, iar acest regim orar a făcut obiectul unei armonizări la nivelul UE începând din 1980.

Parlamentarii români propun anularea orei de vară invocând chiar solicitarea Parlamentului European, pe care aceștia o consideră o solicitare privind ”revizuirea regimului actual al orei de vară”.

Sursa: Profit.ro

Share Page

Close