facebook
AUTO

Romania e campioana Europei la scumpirea pretului combustibililor! Avem cele mai mari cresteri de pe continent

Că am avut cea mai mare creștere economică din Europa în anul trecut au scris chiar și cele mai importante publicații din lume, iar guvernanții nu au ratat nicio ocazie de a se lăuda cu acest lucru. Dar despre faptul că am fost lideri în Europa la scumpirea carburanților, ca urmare a majorării taxelor, măsură adoptată chiar de Guvern, reprezentanții Coaliției PSD-ALDE au tăcut mâlc, scrie Capital.ro.

La jumătatea lunii viitoare, vom avea primele rezultate referitoare la evoluţia economiei româneşti pentru întreg anul trecut. Datele disponibile şi comunicate atât de INS, cât şi de Eurostat, pentru primele nouă luni, poziţionează România pe primul loc între statele membre la capitolul creşterii PIB.

Faţă de media europeană, creşterea PIB a României a fost dublă sau chiar de trei ori mai mare, însă mai avem mult de recuperat pentru a ajunge la nivelul statelor occidentale. Veniturile în România sunt cu mult reduse faţă de cele înregistrate în Franţa, Germania, Italia sau Polonia şi Ungaria. Cu toate acestea preţurile benzinei şi motorinei de la noi sunt la un nivel apropiat de cele din Vestul Europei.

Cum au evoluat preţurile medii ale carburanţilor în ultimele 12 luni

Pentru a observa cum au evoluat preţurile medii ale benzinei şi motorinei atât în România, cât şi în celelalte state membre UE, am analizat datele comunicate săptămânal de Oil Bulletin, serviciul de monitorizare a pieţei carburanţilor din Uniunea Europeană.

Oil Bulletin comunică preţurile atât în euro, cât şi în moneda naţională, luând în calcul cursul valutar comunicat de Banca Centrală Europeană. Menţionăm faptul că datele comunicate de Oil Bulletin reprezintă preţurile medii ale benzinei şi motorinei din săptămâna respectivă, fiind un preţ mediu la nivel naţional. În România, politica principalilor jucători de pe piaţă este că preţurile la pompă pot să difere de la staţie la staţie inclusiv în aceeaşi reţea, diferenţele fiind de regulă de plus/minus 5%.

Pentru a avea o analiză cât mai obiectivă asupra evoluţiei preţurilor benzinei şi motorinei din ultimul an, am analizat datele comunicate săptămânal de Oil Bulletin pentru toate statele membre şi am realizat un clasament al preţurilor atât în moneda europeană cât şi în moneda naţională.

Concluzia este că preţul mediu al benzinei în cele 19 state care alcătuiesc Zona Euro a rămas aproape la fel în ultimuul an. Dacă în 16 ianuarie 2017, un litru de benzina costa 1,419 euro, un an mai târziu (pe 15 ianuarie 2018) avea preţul de 1,418 euro. Și preţul mediu în Uniunea Europeană a fost o evoluţie asemănătoare.La jumătatea lunii ianuarie a acestui an, benzina costa 1,379 euro/litru, iar în urmă cu un an avea preţul de 1,373 euro/litru, practic o creştere de doar 0,43%.

Share Page

Close