Cele 13 spitale CFR din provincie vor trece din subordinea Ministerului Transporturilor (MT) in cea a Ministerului Sanatatii (MS), in timp ce Casa Asigurarilor de Sanatate a MT isi va inceta activitatea.
Aceste schimbari sunt prinse intr-un proiect de ordonanta aflat in dezbatere publica pe site-ul MT pana la 30 ianuarie. Reteaua sanitara a Ministerului Transporturilor numara 15 unitati sanitare cu paturi, amplasate in zonele in care se afla regionalele Cailor Ferate, dintre care doua in Bucuresti, respectiv Spitalul Clinic nr. 1 Cai Ferate Witting si Spitalul Clinic nr. 2 Cai Ferate, si cele de la Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara, Oradea, Brasov, Sibiu, Ploiesti, Constanta, Galati, Pascani, Craiova, Simeria si Drobeta-Turnu Severin.
Aceste unitati pun la dispozitia personalului din transporturi cu atributii in siguranta circulatiei si navigatiei servicii medicale care sunt decontate de Casa Asigurarilor de Sanatate a Ministerului Transporturilor Constructiilor si Turismului (CASMTCT), aceasta fiind si caracteristica acestei retele sanitare, se arata in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta a Guvernului. Cele 13 spitale din provincie ar urma sa fie preluate de Ministerul Sanatatii pe baza de protocol predare-preluare in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei.Sumele alocate in bugetul de stat pe 2013 pentru Ministerul Transporturilor, aferente celor 13 spitale, se transfera in bugetul MS cu aceeasi destinatie, dupa semnarea protocolului de preluare, pana atunci unitatile sanitare urmand sa fie finantate din bugetul MT.
Ce se intampla cu personalul
La randul sau, CASMTCT isi va inceta activitatea in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei. In acelasi termen, vor fi preluate drepturile si obligatiile CASMTCT, personalul si patrimoniul institutiei.Drepturile si obligatiile existente la data incetatii activitatii, izvorate din contractele de furnizare de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale, incheiate de aceasta cu furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale, vor fi preluate de catre casele de asigurari de sanatate judetene, respectiv a Municipiului Bucuresti, din raza administrativ-teritoriala in care furnizorii respectivi isi desfasoara activitatea.
Drepturile si obligatiile izvorate din contractele incheiate de CASMTCT cu furnizorii de bunuri si servicii se preiau de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).
Totodata, drepturile si obligatiile izvorate din aplicarea regulamentelor europene si a documentelor internationale cu prevederi in domeniul sanatatii pentru asiguratii aflati in evidenta vor fi preluate de catre casele de asigurari de sanatate judetene, respectiv a Municipiului Bucuresti, pe listele carora sunt inscrisi asiguratii respectivi.
Personalul CASMTCT va fi preluat de CNAS, Casa Asigurarilor de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti, Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti si, dupa caz, casele de asigurari de sanatate judetene, pe baza optiunii individuale a personalului, cu aprobarea CNAS.Aceleasi institutii vor prelua si patrimoniul casei de asigurari a Ministerului Transporturilor.
Asistenta medicala si psihologica a personalului din transporturi cu atributii in siguranta circulatiei si a navigatiei se va asigura de catre unitatile sanitare si laboratoarele psihologice din reteaua sanitara proprie a Ministerului Transporturilor, precum si de catre unitatile certificate de Ministerul Transporturilor, care este autoritatea de stat privind siguranta circulatiei si navigatiei in domeniul medical.Finantarea activitatii de asistenta medicala si psihologica pentru personalul din transporturi cu atributii in siguranta circulatiei si a navigatiei se asigura de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sanatatii, respectiv Ministerul Transporturilor corespunzator unitatilor sanitare aflate in subordine.
Avizele medicale pentru transportatori
Prin ordin comun al ministrului Transporturilor si al ministrului Sanatatii se vor stabili: functiile pentru care sunt necesare avizele de aptitudine medicala si/ sau psihologica, precum si cele pentru care este obligatoriu si controlul starii de sanatate la intrarea in serviciu, conditiile in care personalul este considerat apt medical si/ sau psihologic, baremurile de sanatate, examinarile si probele necesare in vederea obtinerii avizelor de aptitudine medicala si/ sau psihologica, periodicitatea examinarilor medicale si psihologice, infiintarea, organizarea, functionarea si componenta Comisiei centrale de siguranta circulatiei si navigatiei din cadrul Spitalului Clinic CF Nr. 1 Witting Bucuresti si a comisiilor care elibereaza avizele medicale si/ sau psihologice si criteriile si conditiile de certificare a unitatilor medicale si/sau psihologice in care functioneaza aceste comisii.
La sfarsitul anului trecut, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, spunea ca spitalele CFR din tara vor fi transferate catre autoritatile locale si judetene sau catre Ministerul Sanatatii, in timp ce pentru cele doua din Bucuresti s-ar putea face exceptie, acolo existand „niste finantari europene”.”S-ar putea sa fie doua exceptii pentru spitalele din Bucuresti. La cele doua spitale exista niste finantari europene si nu sunt convins ca voi gasi modalitatea de a le transfera cu tot cu aceste proiecte. Daca vom fi pusi in situatia de a risca pierderea proiectelor, evident ca le vom pastra la minister pana cand se finalizeaza proiectele. Voi discuta si cu oficialii europeni pentru a le transfera cu totul, asa mi se pare corect”, a spus Fenechiu.La randul sau, premierul Victor Ponta a declarat, in 15 ianuarie, ca spitalele CFR, cu exceptia celor din Bucuresti, ar trebui sa treaca in sistemul Ministerului Sanatatii.