Cotidianul La Repubblica scrie ca parchetul din Milano a condamnat miercuri patru mari banci internationale la confiscarea unor fonduri de 88 de milioane de euro si la amenzi de cate un milion de euro fiecare, intr-un caz legat de vanzarea unor produse derivate primariei din Milano.
Ziaristii vorbesc despre o sentinta fara precedent in Italia si in lume, „o sentinta istorica”.Este vorba despre bancile Deutsche Bank (din Germania), Depfa Bank (din Irlanda), JP Morgan (SUA) si UBS (Elvetia), patru mari banci internationale.
„Este o sentinta istorica, prin care se recunoaste principiul fundamental ca bancile trebuie sa dea dovada de transparenta in operatiunile financiare cu administratiile publice„, a declarat procurorul din Milano Alfredo Robledo, care a pronuntat sentinta.
Procesul a inceput in 2010 si a fost declansat in urma unei plangeri a primariei din Milano, care a obtinut in 2005 un imprumut de aproape doua miliarde de euro sub forma unor obligatiuni legate de instrumente derivate complexe, considerate „toxice”, care au dus la cresterea costurilor dobanzilor.
Primaria din Milano a incheiat ulterior un acord financiar cu aceste patru banci, in schimbul renuntarii la acuzatii, dar procesul a continuat.
Tribunalul din Milano a dispus miercuri confiscarea unor fonduri de 24,3 milioane de euro in cazul Deutsche Bank, de 23,9 milioane de euro de la Depfa Bank, de 24,8 milioane de euro de la JP Morgan si de 16 milioane de euro de la UBS.
De asemenea, cele patru banci urmeaza sa plateasca amenzi de un milion de euro fiecare.Avocatii celor patru banci au anuntat ca vor face apel impotriva acestei sentinte.De asemenea, noua angajati ai acestor institutii financiare au fost condamnati la pedepse de sase sau opt luni de inchisoare cu suspendare. Alte patru persoane au fost achitate.
Cele patru banci nu si-au recunoscut vinovatia, in ciuda faptului ca au fost acuzate de a fi ascuns riscurile legate de produsele derivate, din care au obtinut profituri ilegale de circa 100 de milioane de euro.