Zidurile vechiului turn sau bastioanele fostei cetati iti vor dezvalui vremurile unei frumoase istorii din care poti face parte si tu. Mai mult, a fost si “Capitala Europeana a Culturii”. Se numeste Sibiu si te invit sa te opresti macar o clipa sa admiri ce ne-au lasat inaintasii nostri.
La inceputul secolului XII, colonisti germani din zona Rin-Mosela au venit in Transilvania si au fondat Villa Hermani, una din primele asezari din zona Sibiului. Prima mentionare a cetatii a fost facuta in 1191 sub numele de Cibinium iar prima atestare documentara in forma Hermannstadt dateaza din anul 1223. Dupa ce a fost atacat, cucerit si partial distrus de otomani in anul 1241, secolul XIV gaseste Sibiul un mare centru comercial care, timp de cateva secole acesta a fost cea mai importanta cetate germana din Transilvania. |n anul 1366 Sibiul a fost declarat oras.
Strabatut de raul Cibin si avand ca vecini Muntii Fagaras, Cindrel si Lotru, Sibiul este una din cele mai vizitate zone din tara. Se mai spune despre acest oras ca este si cel mai frumoas si bine conservat oras istoric din Romania si Europa, cu un patrimoniu arhitectural care se intinde pe 80 de hectare.
Vestigii nemuritoare
Cetatea Sibiului, pe vremuri la fel de mare ca cetatea Vienei, inseamna printre altele Piata Mare, Piata Mica sau Piata Huet dar si numeroase strazi arhaice, principalele furnizoare de atractii turistice.
Muzeul Brukenthal, aflat in Piata Mare, a fost primul muzeu deschis in Romania (1817) de catre baronul Samuel von Brukenthal pe baza colectiilor acestuia. Acesta este insa numai inceputul.
Nu trebuie sa ratezi Turnul Sfatului, ridicat in secolul XIII si mentionat pentru prima data documentar in 1370. Numele sau se refera la cladirea adiacenta care a gazduit primul sfat al orasului. Astazi, Turnul este unul din cele mai cunoscute simboluri ale localitati. Turnul Scarilor este singura poarta pastrata din prima incinta de fortificatii si dateaza din scolul XIII. O bolta permite si azi trecerea spre orasul de jos printr-un pasaj de trepte.
Turnul Gros a fost ridicat in secolul XVI si a fost gazda primului teatru infiintat in Sibiu, in anul 1778. Turnul Pielarilor, construit in 1638 si Turnul Pulberariei ridicat la mijlocul secolului XVI, sunt alte doua locuri pe care merita sa le vezi.
Cu cele opt arcade ale sale, Casa Artelor (secolul XV) este una din cele mai frumoase constructii din Sibiu. A fost cunoscuta initial sub numele de Casa Macelarilor datorita numeroaselor magazine care au functionat la parterul cladirii. |ncepand de anul trecut aici se afla muzeul Emil Sigerus.
Primaria Veche dateaza de la sfarsitul secolului XV si este cel mai mare ansamblu gotic civil din Transilvania. Cladirea a fost transformata in primarie in 1549 si a fost folosita ca atare pana in 1948. Azi, aici se gaseste Muzeul de Istorie.
Pod de legenda….
Printre cele mai renumite obiective ale orasului se afla si Podul Minciunilor. A fost primul pod de fier forjat din Romania, construit de Fredericus Hütte in anul 1859 pe strada care uneste ,,orasul de jos’’ cu ,,orasul de sus’’. A fost numit asa din cauza legendei potrivit careia constructia se va prabusi daca cineva va spune minciuni aflandu-se pe pod. Poveste sau nu, multi localnici se tem si acum sa spuna vreun neadevar cand trec peste el…
Din Zidul Cetatii, ridicat in secolul XIV se mai poate vedea o bucata precum si trei dintre turnuri. Tot aici se afla bastionul Haller cu o vechime de sase secole, Casa Haller construita in stil Renascentist (in roprietatea familiei Haller nu mai putin de 345 de ani). Una din cele mai vechi case de locuit din Sibiu este Casa Bodel care pastreaza aspectul original din secolul XVI.
Sibiul mai gazduieste cincisprezece biserici de importanta istorica dintre care amintesc Biserica Catolica, Evanghelica, Ursuline si Catedrala Ortodoxa. Cea din urma a fost construita intre anii 1902-1906 pe locul unei biserici grecesti si este o copie la scara mica a bisericii Sfanta Sofia din Constantinopol. A fost ctitorita de Mitropolitul Ioan Metianu.
Imprejurimile Sibiului abunda de locuri minunate. Dintre acestea amintesc o zona deosebita din punct de vedere turistic si cultural cunoscuta sub numele de “Marginimea Sibiului”. Statiunea Paltinis, muntii Fagaras, de la Transfagarasan pana la Valea Oltului, precum si satele sasesti din jur si nu in ultimul rand statiunea Ocna Sibiului cunoscuta documentar inca din 1236 sunt locuri pe care nu trebuie sa le ratezi.