Stirea Zilei

Sindicalistii de la metrou vor capul lui Fenechiu!

Sindicalistii de la metrou au protestat, timp de aproximativ doua ore, in fata sediului Ministerului Transporturilor, strigand "Jos, jos, jos guvernul mincinos" si afisand bannere pe care au scris "Nu ne-a omorat Basescu ... Ne omoara Antonescu, el si doctorul Oprescu", "Azi mandria Romaniei, maine sluga Primariei", "Radu Aurel - fost director de cantina conduce azi Metroul sustinut de liderii Vanghelie si Bejenariu", "La metrou e pe avarii numai fondul de salarii", "Ponta azi propaga noul distrugand intai metroul". In timpul protestului, o delegatie a sindicalistilor a intrat in sediul MT pentru a depune un memoriu cu revendicarile lor, acesta fiind preluat de un consilier al ministrului Relu Fenechiu. In jurul orei 14.00, sindicalistii au plecat in mars spre Piata Victoriei. O delegatie a protestatarilor se va duce si la sediul PSD, pentru a depune memoriul cu revendicarile sindicalistilor de la metrou, adresat premierului Victor Ponta.   Care-i nemultumirea? Sindicalistii de la metrou sunt nemultumiti ca nu le vor fi majorate salariile, dar si pentru faptul ca Metrorex ar putea trece in subordinea municipalitatii, ceea ce ar insemna o scadere a salariilor, potrivit liderului Uniunii Sindicatelor Libere Metrou, Ion Radoi (foto stanga). Protestatarii acuza lipsa de dialog a autoritatilor, pozitia inflexibila a conducerilor Ministerului Transporturilor si Metrorex fata de negocierea Contractului colectiv de munca, care expira pe data de 31 martie, precum si neclarificarea situatiei angajatilor in conditiile trecerii Metrorex in subordinea Primariei Capitalei. Ion Radoi a precizat ca sindicalistii au solicitat conducerii Metrorex, conform legii, Bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an si situatia economica a societatii, documente in baza carora trebuie sa aiba loc negocierea Contractului colectiv de munca.

"Raspunsul dat sindicalistilor a fost aceeasi cifra bugetara din anul 2008, in conditiile in care la metrou salariile nu au mai crescut de patru ani, iar angajatii au renuntat de buna voie la primele de vacanta, de Pasti si de Craciun. Noi nu avem ce negocia daca e vorba de acelasi buget din 2008, deoarece am renuntat la prea multe drepturi", a spus Radoi.

Potrivit lidetului sindical, in 31 martie inceteaza valabilitatea Cntractului colectiv de munca, iar lipsa acestuia da dreptul angajatilor de la metrou sa intre in greva.

"Nu excludem posibilitatea ca, dupa perioada legala premergatoare grevei generale, in semn de solidaritate, sa intre in greva de o zi si ceilalti membri de sindicat din Federatia sindicatelor din transporturi, Transloc si servicii publice ATU Romania", a mai spus Ion Radoi, presedintele USLM si al Federatiei ATU Romania.

Sindicalistii spera ca autoritatile sa raspunda pozitiv la solicitarile lor si sa se aseze la masa negocierilor, pentru a nu se ajunge la greva generala. Totodata, sindicalistii ii reamintesc premierului Victor Ponta ca a promis relansarea dialogului social, "nu inghetarea lui" si a negocierilor. Sindicalistii sunt nemultumiti si de proiectul privind transferul Metrorex din subordinea Ministerului Transporturilor la Primaria Capitalei. Radoi a precizat ca acest proiect prevede ca angajatii de la Metrorex vor fi salarizati ca bugetari, ceea ce ar insemna diminuarea salariilor.   Relu Fenechiu refuza dialogul Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu (foto dreapta), a declarat ca nu va discuta cu protestatarii de la Metrorex cat timp sunt in strada si a aratat ca nu a luat decizia de a trece Metrorex in subordinea Primariei Capitalei, ci doar sunt discutii si ca nu a pus nicio clipa problema diminuarii salariilor acestora.

"Nu voi negocia niciodata atat timp cat sunt oameni in strada. M-am intalnit si ieri cu conducerea sindicatelor de la Metrorex, ma voi intalni si maine, dar nu astazi, pentru ca eu consider ca lucrurile nu trebuie discutate sub presiune", a spus, miercuri, Relu Fenechiu, intrebat in legatura cu protestele sindicalistilor de la metrou.

El a aratat ca, daca va lua decizia ca Metrorex sa treaca in subordinea Primariei Municipiului Bucuresti, aceasta hotarare va fi numai dupa ce vor fi discutii si negocieri cu partenerii sociali.

"Deocamdata pe mine ma intereseaza, ca ministru, in primul rand sa gasesc solutii pentru continuarea lucrarilor la Magistrala 5 si nu am pus nicio clipa problema diminuarii salariilor muncitorilor de la Metrorex, si atat timp cat o sa fiu acolo si o sa pot, nici nu o sa o pun vreodata", a adaugat Fenechiu.

El a precizat ca nu exista un termen pentru acest lucru si ca nu a spus ca va lua o asemnea decizie.

"Exista doar discutii privind dezvoltarea unei Autoritati Metropolitate de Transport care sa asigure un transport civilizat in interiorul Bucurestiului si sa asigure legaturi cat mai bune intre Bucuresti si localitatile invecinate", a mai spus Fenechiu.

Ministrul Transporturilor a precizat ca, in viziunea sa, metroul ar trebui sa fie in subordinea muncipalitatii. "In viziunea mea, daca ma intrebati, luand modelele de succes din lume, la Londra, la Paris, metroul este in subordinea municipalitatii", a adaugat Fenechiu.  

6 mar 15:27