facebook
Politica

Sondaj IMAS: PSD si ALDE pierd majoritatea! Partidul lui Dragnea a scazut la 28%

Un sondaj IMAS publicat de Newsweek România arată că PSD a scăzut considerabil în preferințele electoratului, ajungând la 28,4%. Dacă în decembrie 2017, PSD era cotat, într-un alt sondaj IMAS, la 32,4%, în iunie, lună marcată de o nouă condamnare în primă instanță a lui Liviu Dragnea și de șubrezirea codului penal și a codului de procedură penală de către majoritatea parlamentară, partidul a ajuns la doar 28,4% din intențiile de vot ale românilor, arată Newsweek România.

ALDE este cotat cu 8,6% din intențiile de vot, conform IMAS, cu o scădere de două procente față de ultimul studiu. Sondajul IMAS este o cercetare sociologică de tip omnibus, efectuată lunar pe un eșantion de 1200 de persoane cu vârsta peste 18 ani.

Conform sondajului PNL a depășit PSD cu 0,8%, ajungând la 29,2% din intențiile de vot, în creștere cu două procente față de luna decembrie a anul trecut. De asemenea, tot în creștere este, conform sondajului realizat de către IMAS, și USR, care a câștigat anul acesta aproape 3% din intențiile de vot ale electoratului român, ajungând la 11,3%. Deși încă nu există oficial ca partid, formațiunea fostului premier Dacian Cioloș, are o intenție de vot de 8%. UDMR se păstrează în marja sa clasică de 5%. Paradoxal este faptul că Partidul România Mare, aproape inexistent în spațiul public, mai adună încă 2,2% din voturile românilor, în luna iunie.

Dacă ar fi alegeri parlamentare anul acesta, iar PSD cu ALDE ar face în continuare alianță, ar obține 40,9% din totalul locurilor din parlament, după redistribuirea mandatelor, arată Newsweek România. PNL ar obține 32% din mandatele de deputați și senatori, în timp ce USR și cu MRÎ, dacă ar merge împreună, ar controla 21,3% din Parlament. Astfel, liberalii, cu USR și MRÎ adună împreună 48,5% din intențiile de vot.

În schimb, alianța actuală de guvernare plus UDMR ar mai avea susținerea electorală a doar 42% din electorat.

În luna iunie au fost efectuate alte două sondaje de opinie, unul de CURS, altul de Sociopol.

Sondajul CURS spune că PSD ar fi votat de 37% dintre români, PNL de 24%, ALDE – 8%, USR – 7%, Mișcarea România Împreună, Pro România și UDMR câte 5%, PMP – 4%, iar UNPR – 2%.

Din studiul Sociopol reiese că 41% dintre români ar vota PSD. PNL este al doilea partid ca și număr de susținători în sondaj – 20%, în timp ce ALDE ar obține 12%. Mișcarea România Împreună și USR ar obține 7%, iar Partidul Pro România, 4%. Cu toate acestea, sondajul arată că peste 70% dintre români sunt convinși că țara se îndreaptă într-o direcție greșită.

Share Page

Close