9.8 C
București
luni, martie 18, 2024
AcasăACTUALITATETurismTara Hategului sau regatul dacilor

Tara Hategului sau regatul dacilor

in:

Stiri pe acelasi subiect

Daca vrei sa vezi una dintre cele mai fascinante zone din tara noastra atunci trebuie sa te duci in Tara Hategului. Acolo vei pleca intr-o calatorie in timp ce porneste inca de pe vremea ultimilor dinozauri si trece prin regatul dacilor si al eroilor neinfricati din evul mediu.

Prima mentiune a Tarii Hategului (Terra Harszoc) apare in Diploma Ioanitilor din anul 1247. Numele poate veni din limba maghiara, de la hat-szék, adica „sase scaune de judecata”, inteles ca „districtul celor sase scaune”, ori de la hát-szeg, „cetatea de pe vârful din spate”. Orasul Hateg a fost timp de doua secole resedinta cnejilor romani locali iar din 1457 a devenit cetate regeasca, in posesia principilor ardeleni si a adapostit garnizoana granicereasca a carei misiune era sa pazeasca frontiera de sud a Imperiului Austriac.

Geografic, orasul este asezat la rascrucea drumurilor care duc spre Deva, capitala judetului, spre Petrosani, facand legatura cu sudul Romaniei si spre Timisoara. Legatura cu municipiul Hunedoara (26 de kilometri) se face si pe un drum judetean care strabate o zona deluroasa de un pitoresc deosebit.

Centru cultural si istoric

In oras trebuie neaparat sa vizitezi Biserica romano-catolica, fondata de familia Nopcsa, odata una dintre cele mai vestite din tinut. Timp de peste trei secole, nobilii Nopcsa s-au remarcat ca oameni de cultura, aventurieri, demnitari ori savanti. Deasemenea, trebuie sa intri si in biserica ortodoxa din localitate pentru a admira vechile steaguri (secolul XVIII) ale breslelor mestesugaresti din Hateg.

Dar nu numai orasul poate arata adevarate „comori” vizitatorilor. El este doar centrul uneia din cele mai atractive zone din Romania pentru turismul cultural si istoric. La trei kilometri de Hateg se afla rezervatia de zimbri. Padurea a fost populata, la jumatatea deceniului sapte al secolului trecut, cu zimbri, animale disparute o vreme din Romania dar de care legenda leaga insasi existenta uneia din vechile provincii romanesti: Moldova.

Cu cei 47 de pui nascuti in padurea Slivut au fost populate si alte zone ale tarii. Sau poti sa mergi sa admiri masivul Retezat care te va incanta cu cele 40 de varfuri de peste 2.200 de metri si 80 de lacuri glaciare. Vei ramane mut de admiratie in fata versantilor abrupti, a custurilor si stancilor modelate de ghetari.

La intrarea in localitatea Orlea, dinspre Hateg, se afla una dintre cele mai vechi biserici de piatra din Transilvania. Cu turnul ei impunator pare ca biserica medievala sta si astazi de straja la hotare. A fost construita la sfârsitul secolului XIII si a avut initial destinatia de capela ortodoxa la curtea cnejilor din familia Cândea. Dupa Biserica Orlea ajungi la Castelul Kendeffi (doi kilometri de Hateg) o bijuterie a arhitecturii baroce din secolele XIII–XIV. Ultima reconstructie dateaza de la sfarsitul secolului XVIII.

Lumi disparute

Nu poti sa vizitezi  Tara Hategului fara sa participi la descoperirea a doua lumi, disparute de foarte mult timp. Prima este Ulpia Traiana Sarmizegetusa, capitala celei mai importante provincii din Dacia stapanita de romani. Poti vedea amfiteatrul, care era cea mai impunatoare constructie. Avea doua porti mari pentru intrarea si iesirea gladiatorilor. Accesul la tribune, mobilate cu banci de marmura si piatra in fata si de lemn in spate, se facea prin 12 porti de dimensiuni mai mici.

Ulpia Traiana Sarmizegetusa se intindea pe 32,4 hectare si mai cuprindea Palatul Augustalilor, Forumul (care era centrul vietii publice a cetatii), numeroase temple, apeducte, case de locuit, ateliere etc. Ruinele multora dintre aceste cladiri au fost scoase la lumina si pot fi vizitate.

A doua lume in care poti sa intri este si mai veche – geoparcul dinozaurilor. In urma cu 65 de milioane de ani, Tara Hategului era o insula tropicala in mijlocul oceanului Tethys, populata de dinozauri. Urmele lor, descoperite la Sânpetru si in imprejurimi, constituie un patrimoniu geologic foarte important. „Dinozaurii pitici” gasiti aici sunt unici in lume.

Ei au trait cu putin inainte de disparitia totala a dinozaurilor, la sfârsitul cretacicului. Exceptionalul depozit fosilifer a fost descoperit la inceputul secolului XX de savantul Frantz Napcsa si este studiat astazi de numerosi oameni de stiinta din România si din strainatate, in special din SUA.

 

 

Ultimele stiri