facebook
Economie

Tariceanu are explicatie despre inflatia record care te va lasa cu gura cascata!

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat luni că nivelul inflaţiei, care în momentul de faţă „nu este unul nesemnificativ”, va scădea în cea de-a doua parte a anului, menţionând că factorii care au generat-o se vor „resorbi”.

„În momentul de faţă sigur că nivelul inflaţiei nu este unul nesemnificativ, dar au existat o serie de analize şi prognoze care indică exact acest lucru, adică nivelul de inflaţie atins în aprilie se înscrie exact pe tendinţa care a fost anticipată şi care arăta ca maximul inflaţiei să fie atins în luna aprilie, după care urmează o domolire, pentru că factorii care au generat inflaţia se vor resorbi”, a precizat Tăriceanu, la Parlament.

El a admis că inflaţia a crescut şi în urma majorării substanţiale a salariilor, scrie agerpres.ro.

„Factorii care au generat inflaţia sunt de două categorii şi am văzut o subliniere destul de puternică a faptului că sunt influenţe externe, legate de anumite preţuri la produse energetice ş.a.m.d., cât şi o serie de factori interni. Sigur că o creştere substanţială a salariilor a dus la o alimentare a creşterii consumului şi, în principal, a cererii pe piaţă, care poate să se traducă într-o creştere temporară a inflaţiei. Expectaţiile inflaţioniste sunt de scădere către restul anului, când inflaţia se va înscrie în limite care sunt absolut normale”, a susţinut Tăriceanu.

Întrebat dacă statul ar trebui să intervină pentru stoparea inflaţiei, preşedintele Senatului a răspuns negativ. „Nu aş susţine niciun fel de măsură administrativă, nu putem să controlăm preţurile, din contră, preţurile, pe măsură ce sunt liberalizate, au un anumit impact în economie”, a mai precizat Tăriceanu.

Share Page

Close