Acasă Economie Teapa cat China data de grupul TIENS directorului roman

Teapa cat China data de grupul TIENS directorului roman

483

Grupul multinational de firme Tiens, prezent in Romania prin doua societati, a dat o teapa de zile mari fostului director roman.

Acesta a fost dat afara dupa ce a dezvoltat reteaua de vanzari in sistem multi level marketing in Romania timp de aproape zece ani.

Instanta romana a obligat grupul Tiens la despagubiri de peste 300 de mii de lei pentru munca prestata pe bază de mandat, in afara contractului de munca.

Dar, actionarii imping societatea spre FALIMENT, astfel ca au golit conturile firmei in litigiu si au redirectionat afacerile in afara Romaniei.

Grupul Tiens, unde a fost director Alexandru Constantin, detine in Romania o retea de MLM organizata in spatele firmei TIENS Romania si numara peste 700 de oameni. Tiens are sedii in Bucuresti dar si in Iasi. Pe langa gestionarea sistemului de MLM, directorului i-au fost date sarcini si in operarea importurilor de produse pentru Europa – din 2009 si pana in 2019. Mare parte din marfuri ajungeau in perioada de glorie la depozitele logistice din Otopeni, iar de aici plecau in toata Europa. Acum intreaga activitate logistica se deruleaza dintr-un mic birou din Iasi.

Zidul chinezesc si lungul drum al instantelor romanesti

Dat afara, pe romaneste, de catre multinationala chineza Tiens in 2019, Alexandru Constantin a incearcat sa ajunga la o intelegere amiabila cu reprezentantii europeni ai companiei. Administratorul Tiens a preferat insa rezolvarea in instantele romanesti. La inceput chiar cu succes, avand in vedere ca procedura de desfiintare a unui loc de munca este mai mult in favoarea angajatorului decat in favoarea angajatului.

Ce nu au inteles insa chinezii cu afaceri in Europa este ca “sclavagismul modern” in care un contract de mandat ambiguu poate suplini o corvoada pe termen nelimitat si neconditionat, poate produce efecte juridice. Asa se face ca Alexandru Constantin a castigat in instanta despagubiri de peste 300 de mii de lei pentru munca prestata fara contract in ultimii trei ani. Doar ca atunci cand a mers sa execute Tiens… conturile erau goale.

Cum a fost posibil?

In anul 2008, gata de o noua provocare profesionala, Alexandru Constantin devine director de marketing la TIENS Romania, societate de MLM.

Dupa numai un an castiga increderea patronilor si este mandatat de catre administratorul pe Europa, Li Aijun, sa se ocupe si de importurile pentru UE prin compania Tiens Grup Int`l

Din 2010, Alexandru Constantin devine director general la TIENS Romania.

In paralel cu gestionarea retelei de MLM Alexandru a efectuat din 2010 si pana aprilie 2019 peste 177 de importuri pentru TIENS Grup Int`l in baza unei imputerniciri a administratorului Li Aijun, ca activitate neremunerata

Drept multumire in 2019 TIENS Romania ii desfiinteaza locul de munca lui Alexandru Constantin si apoi il concediaza, iar concomitent TIENS Grup Int`l ii revoca mandatul de imputernicit al societatii. Alexandru si Tiens nu se inteleg asupra despartirii si ajung in instanta.

In primul litigiu instanta constata concedirea din Tiens Romania ca fiind legala.

Acuzarea si Apararea

Problemele TIENS apar in al doilea proces dintre Alexandru Constantin si TIENS Group unde avocatul fostului director a invocat art. 1233 din noul cod civil potrivit caruia „Dacă un contract încheiat între profesioniști nu stabilește prețul și nici nu indică o modalitate pentru a-l determina, se presupune ca părțile au avut în vedere prețul practicat în mod obișnuit în domeniul ratei dobânzii de referință plus 8 puncte procentuale”.

De cealalta parte, angajatorul acuzator surprinde instanta cu numarul mare de „indatoriri” neindeplinite si lipsa darii de „socoteala” a fostului director. Despre care aflam dupa 10 ani ca, de fapt, nu si-a prea vazut de treaba.

 „În interpretarea prevederilor legale mai sus invocate doctrina a stabilit că: „Mandatatul trebuie să dea mandatarului socoteală pentru îndeplinirea mandatului”

Așadar, textul impune în sarcina mandatarului o obligație complexă „de a da socoteală”, obligație ce include mai multe componente.”

In al doilea litigiu instanta decide ca activitatea lui Alexandru Constantin din TIENS Grup Int`l trebuie despagubita pe ultimii trei ani, adica din 2016 pana in 2019, restul perioadei fiind prescrisa. Cuantumul despagubirilor este stabilit la 308.728 lei.

Onoarea multimilionarilor chinezi si fuga de executare

Dar chiar daca succesul si banii nu ar fi o problema, firma Tiens nu s-a grabit sa plateasca despagubirile. Asa se face ca in septembrie 2021 Alexandru Constantin este nevoit sa solicite insolventa societatii Tiens Group Int`l.

Avocatii firmei au invocat in instanta ca cererea este nejustificata avand in vedere ca firma are de recuperat de la societatile din grup banii pentru marfa in valoare de 26 de milioane de lei.

Se pune in mod firesc intrebarea de ce nu intra de aproape un an bani in contul executat.

In noiembrie 2021, avocatul lui Alexandru Constantin facea dovada in solicitarea de insolventa ca prin conturile firmei TIENS „bate vantul” de luni de zile, iar sansele ca din profitul raportat in anii trecuti sa se treaca la un faliment brusc sunt foarte mari.

Firma Tiens este detinuta de unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri chinezi, Li Jynuan si administrata in Europa de nepotul acestuia, Li Aijun prin firma TIENS Europe GMBH cu sediul in Berlin.

Li Jynuan este un om de afaceri foarte respectabil cu o avere de peste 1,3 miliarde de dolari, potrivit Forbes, iar tergiversarile unei datorii atat de insignifiante in raport cu afacerile derulate aduc o pata peste imaginea intregii comunitati a oamenilor de afaceri chinezi, nu doar a firmei Tiens.

Mai mult decat atat, o simpla privire asupra valorilor promovate de grupul Tiens la nivel mondial arata ca oamenii sunt nucleul acestei afaceri. Dar, din experienta lui Alexandru Constantin, fost director Tiens pe Romania, se vede treaba ca doar profitul si exploatarea oamenilor sunt miezul businessului.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos